Starity

Kísérleti patkányok lettek a facebookozók

2014. június 29. 21:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon komoly felhördülés lett abból, hogy hétszázezer Facebook-felhasználóval viselkedést befolyásoló kutatásokat végeztek - titokban.

hirdetés
Kísérleti patkányok lettek a facebookozók

Több mint félmillió Facebook-felhasználónak jutott a tudatára, hogy szeretett közösségi portáluk játszadozott velük – egy masszív, titkos pszichológiai kísérlet során ugyanis váltogatták, hogy milyen bejegyzések jelenjenek meg egyes felhasználok falán a tudtuk nélkül.

Még 2012 januárjában azon fáradoztak a kutatók, hogy kiderítsék, milyen befolyással vannak a Facebookon megjelenő üzenetek és tartalmak az olvasóra. Egyes felhasználók falát úgy rendezték, hogy csak a negatív kicsengésű tartalmakat jelenítsen meg, míg másokét úgy, hogy csak a pozitív töltetű megosztásokat és posztokat lehessen látni.

Az eredmény az elvárások szerint alakult: azok, akik többnyire a negatív tartalmakat látták, maguk is negatív posztot tettek közzé, míg akik pozitív szemüvegen keresztül szemlélték a Facebookot, ők is valami jó hírt osztottak meg.

Az már korábban is ismert volt, hogy környezetünk milyen nagy hatással van a hangulatunkra és a cselekedeteinkre, mégis nagy jelentőségű a kutatás, mivel ezen a platformon még nem volt bizonyítva az érzelmi befolyásolhatóság.

Ugyan a szabályzatban szerepel, hogy a regisztrációval elfogadják a facebookozók az efféle kísérletezgetést, azok a felhasználók is dühöngnek, akiket nem érintett a kutatás.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek