Starity

14 dolog, amit még nem tudtál A remény rabjairól

2014. július 11. 10:10   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

20 évvel ezelőtt került a mozikba a Stephen King-adaptáció, A remény rabjai – ez alkalomból 14 érdekességgel készültünk!

hirdetés
14 dolog, amit még nem tudtál A remény rabjairól

1. Egy Stephen King-novella alapján készült

Maga a film Stephen King egyik novellája, A remény rabjai (Amerikában Rita Hayworth and Shawshank Redemption címen jelent meg) alapján készült el. A rövid történet a Different Seasons című novellakötetben kapott helyet (Magyarországon a kötetet végül A remény rabjai címen jelentették meg). A könyvből még két további művét vitték filmvászonra: az Állj ki mellettem!-et (1986) és Az eminenst (1998). Egyedül A légzőgyakorlatból nem csináltak adaptációt.

2. A könyv hasonló Lev Tolsztoj egyik művéhez

King novellájában és az Ivan Iljics halálának szerzőjének God Sees the Truth, But Waits című alkotásában több hasonlóság fedezhető fel. Persze, másolásról szó sincs a horrorkirály részéről, csupán annyiról van szó, hogy mindkét könyvben szerepel egy férfi, akit ártatlanul börtönbe küldenek.

3. Frank Darabont jó üzletet kötött Stephen Kinggel

A rendező mindössze 1 dollárért vásárolta meg a szerzői jogokat az írótól. Azt mondani se kell, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban 28, az Egyesült Királyságban körülbelül három-, világszerte pedig közel 59 milliós bevételt hozott.

4. Majdnem más szereplők kerültek a filmbe

A remény rabjai forgalmazója, a Castle Rock Entertainment egyik alapítótagja Rob Reiner rendezője volt – többek közt az ő nevéhez köthető az Állj ki mellettem! című Stephen King-adaptáció. A stúdió azzal a céllal jött létre, hogy minél több King-könyvet tudjanak filmvászonra vinni. Miután Frank Darabont is bekerült a csapatba, Rob Reiner összesen 2,5 millió dollárt ajánlott fel azért, hogy Tom Cruise játssza Andy Dufresne szerepét, illetve Harrison Ford Red bőrébe bújjon.

5. A címet megváltoztatták a félreértések elkerülése érdekében

Darabont már nyolc hete dolgozott a forgatókönyvön, amikor bekerült a Castle Rock Entertainment csapatába. Úgy döntött, hogy az eredeti címből (Rita Hayworth and Shawshank Redemption) kiveszi Rita nevét, mivel rengeteg női színész elkezdte őt levelekkel bombázni, ugyanis a hölgyemények azt hitték, hogy egy Rita Hayworth-biofilm van készülőben. Abban az időszakban, amikor a színészeket válogatták össze, Darabont kapott egy telefonhívást egy ügynöktől, aki miután az egekig dicsérte a forgatókönyvet egy szupermodellt ajánlott neki, aki szerinte tökéletes lenne Rita szerepére.

6. Ohióban forgatták

Attól függetlenül, hogy maga a film Maine-ben játszódik, a rendezésre Ohióban az Állami Büntetésvégrehajtási Intézetben került sor. Az épület sajnos annyira rossz állapotban volt, hogy a stábnak teljesen fel kellett újítania. Miután befejezték a filmet, néhány helyszínt, a börtöncellákat és az igazgatói irodát meghagyták az utókor számára és még ma is múzemként szolgál a hely.

7. Morgan Freemanből nagyon jó elkapó lett

Emlékszünk még Red és Andy első találkozására a börtönudvarán, ahol a bankár megkéri a csempészt, hogy szerezzen be neki egy kövekhez alkalmas kalapácsot? A jelenetet összesen 9 óra hosszán át forgatták, mert Morgan Freeman eleinte nem jeleskedett a baseball-labda elkapásában. Miután elkészült a jelenet, Morgan másnap felkötött kézzel jelent meg a forgatáson.

8. Az alkotást részben a Nagymenők ihlette

Darabont sosem rejtette véka alá, hogy a narrációt és a szerkesztési technikákat Martin Scorsese Nagymenők című filmjéből leste el.

9. A hangösszepakolás nem egy leányálom!

Morgan Freeman kommentárjait a film leforgatása előtt rögzítették és többször is hallhattuk ezeket a narrációkat – a tetőjavítós jelenet vagy amikor Andy megérkezik a börtönbe. Azonban összeszerkeszteni a filmet a hangfelvételekkel nem volt túl egyszerű munka. A rendező úgy vélte, hogy a már rögzített hanganyag nem mond eleget a művel kapcsolatban, így Morgan Freemannek az egész szövegét újra kellett mondania.

10. A szerencse utol érte őket a leghíresebb jelenetnél

A film legemlékezetesebb momentuma, amikor Andy végre megszökik a börtönből és a zuhogó esőben széttárja a karjait, a legeslegutolsó rész volt, amit leforgattak.

11. Tom Shaw és az érckalapács

Amikor Andy elrejtette a kalapácsát a Kivonulás történeténél a Bibliában, az egy átvett jelenet volt Tom Shaw egyik filmjéből.

12. Red karaktere meg lett változtatva

Stephen King regényében egy középkorú, ír férfiként volt leírva.

13. Andy kedvenc helye, a fa nem Texasban található

Eredetileg Ohióban, a Malabar Farm State Parkban lehet megtalálni.

14. Nem Morgan Freeman volt rajta a börtönfotón

Igazából a Freeman fia látható a két képen.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek