Starity

Kilmainham Gaol - történelem és szórakoztatóipar

2014. július 16. 15:03   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kilmainham-börtön (ír nevén: Príosún Chill Mhaighneann) Dublinban, az Ír Köztársaság fővárosában található. Fontos szerepet játszott az ír történelemben, jelenleg pedig múzeum.

hirdetés
Kilmainham Gaol - történelem és szórakoztatóipar

A börtön 1796-ban épült és a Dublin Megyei Börtön nevet kapta. A gonosztevők elszállásolása mellett más feladatot is ellátott: az 1820-as évekig nyilvános akasztásokra az épület előtt került sor. 1891-ben egy kisméretű függő cellát építettek az első emeleten, a nyugati és a keleti szárny között.

Minden cellába (átlagosan 28 négyzetméternyi területet foglalt magába) öt fogoly került: férfiak, nők és gyerekek vegyesen. A legfiatalabb börtönlakó hétéves volt. A nők rosszabb ellátást kaptak: a padlóra szórt szalmán kellett aludniuk, miközben a férfiaknak vaságy jutott. A nyugati szárnyban csak nők raboskodtak, rendszerint túlzsúfolt cellákban. A foglyok cellánként egyetlen gyertyát kaptak, hogy némi világossághoz és meleghez jussanak a sötét és hideg helyiségben.

A bűnözők, tolvajok és gyilkosok, valamint az Írország függetlenségéért harcoló hazafiak között olyan jelentős személyiségek raboskodtak a börtönben, mint Charles Stewart Parnell, ír földbirtokos, politikai vezető és „Írország koronázatlan királya”; James Connolly, az 1916-os Húsvéti Felkelés egyik vezéralakja (őt nem fogvatartották a börtönben, hanem ott végezték ki); Constance Georgine Markievicz; Markievicz grófnő, az első nő, akit beválasztottak a brit parlament képviselői közé (noha soha nem foglalta el a székét); és a politikus Éamon de Valera, akiből később az Ír Köztársaság elnöke lett.

1924-ben a börtönt bezárták, de 1929-ig többször is tervbe vették, hogy újranyitják. 1936-ban úgy döntöttek, hogy lerombolják, de túl költséges lett volna, és sokan támogatták azt az elképzelést, hogy tartsák meg az utókor számára múzeumként és az 1916-os Húsvéti Felkelés emlékére.

A hetvenes években teljesen felújították és jelenleg a látogatók megismerkedhetnek az ír nacionalizmus történetével, idegenvezetővel bejárhatják az épületet, valamint a legfelső emeleten egy művészeti kiállítás keretében megtekinthetik a foglyok által készített festményeket, szobrokat és ékszereket.

A börtönben a hatvanas évektől kezdve számos filmet forgattak, ezek közül az ismertebbek:

Az In the Name of the Father (Apám nevében) és a Michael Collins című filmek a valódi életből, az ír történelemből vették témájukat. Az előbbi Gerry Conlon és három társának történetét mutatja be, akiket tévesen tartóztattak le és ártatlanul vetettek börtönbe az 1974-es Guildford kocsmai robbantás miatt, amelyben négy brit katona és egy civil halt meg. Conlon, akit Daniel Day-Lewis alakított a filmben, 14 évet töltött börtönben, mire fény derült az igazságra.

A filmhez Bono és Sinead O'Connor is készített dalt, sőt, Bonónak egy kisebb szerepet is felajánlottak, de a U2 akkori turnéja miatt nem vállalhatta el.

A Liam Neeson főszereplésével készült Michael Collins címszereplőjének, a mindössze 31 évet élt ír forradalmár, miniszter és hazafi életének utolsó éveit mutatja be, amelyet az ír szabadságharcnak szentelt a Húsvéti Felkeléstől az 1922-ben bekövetkező haláláig. Az alkotásban Julie Roberts játszotta Collins feleségét, Alan Rickman pedig Éamon de Valerát.

A híres ír rockbanda, a U2 1982 júliusában a börtönben forgatta a kevésbé ismert, A Celebration című dalához készült videoklipet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek