Starity

10 elképesztően óriási állat, amitől garantáltan megijedsz II.

2014. július 30. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk második részében újra bemutatunk 10 hihetetlenül gigantikus állatot.

hirdetés
10 elképesztően óriási állat, amitől garantáltan megijedsz II.

Afrikai góliátbéka

A brekik 100 évvel ezelőtt ismertté vált fajának méretbeli rekordere az a közel 37 centiméteres és 3,6 kilós példány, melyet 1989-ben találtak Kamerunban. A képen látható sokkal nagyobbnak tűnik, de a csúcstartó védelmére váljék, hogy az alábbi lábai ki vannak nyújtva. Mi még ennek ellenére sem mernénk megpiszkálni őt, és ti?

Afrikai óriáscsiga

Az agresszív nyálkások háza akár 30 centiméteresre is nőhet, tömegük pedig 0,5 kilót is üthet, ami a Föld legnagyobb csigafajává teszi őket. A hímnős állatok képesek 150-200 félcentis petét lerakni, ráadásul akkor, mikor akarnak, ugyanis egy évig képesek tárolni a női és hímivarsejteket.

Anakonda

A valódi boák alcsaládjába tartozó kígyófaj a világ egyik legsúlyosabb pikkelyes hüllője, mely főleg az Amazonas területein terjedt el. Mendemondák szerint 30-50 méteresek, becslések alapján 9 méteresek és akár 250 kilósak is lehetnek, míg az eddigi legnagyobb lemért példány eltörpül a maga cirka 521 centiméteres hosszával és 97,5 kilós súlyával.

Tengeri csillag

A Déli-sarkvidéken talált csillagfajta akár 60 centiméteresre is megnőhet.

Rupert, a 10 kilós macska

A Maine Coon az amerikaiak nemzeti macskafajtája, melynek példányai általában óriásra nőnek. A legnagyobbak súlya akár 11 kiló felett is lehet. Rupert a képen kétéves és „mindössze” tízet nyom, de ma már néggyel többet is mutathat a mérleg alatta, ha hiszünk az állatorvosok 2012-es állításának, ugyanis friss információt nem találtunk róla. Egy biztos: nála már csak az eurázsiai hiúz (legalsó kép) lehet hatalmasabb a maga 18-40 kilójával!


Kínai óriásszalamander

A kritikusan veszélyeztetett állatfaj akár 1,8 méteres is lehet, példányainak átlagtömege pedig 25-30 kiló. Szaporodáskor a nőstény 400-500 tojást rak le, amikre a hím vigyáz kikelésükig. Élőhelyeik száma sajnos egyre csak csökkennek, köszönhetően a környezetszennyezésnek.

Scolopendra gigantea, avagy óriás százlábú

Manapság meglepően elterjedt a cukiságok tartása, de vigyázni kell, hiszen mérge az emberre is nagyon veszélyes, ugyanis fájdalmas harapásának következményei többek között lázat és daganatot okozhatnak. A képen látható példány 30 centiméteres.

Góliát madárpók

Az óriás tarantula testhossza akár 11 centiméter, míg lábfesztávolsága pedig háromszor ekkora is lehet. Ti meg mernétek fogni a kisebb kígyókkal és hüllőkkel táplálkozó szőrös ízeltlábút?

Óriás édesvízi tüskésrája

Mit szóltok ehhez a 600 kilós, 188 centis rájához? Már akkor léteztek, mikor az emberek még nem, mégis csak 20 évvel ezelőtt tudták dokumentálni az első példányt a fajból, előtte csak szóbeszédekből halottak róla. Olyan jól bele tud olvadni a környezetbe, hogy lábszárközépig érő vízben is tökéletesen el tud rejtőzni!

Gippslandi óriásgiliszta

Hosszúak, vastagok, szeretnek rárabolni a harcsák, ráadásul hasznosak is. Igen, a gilisztákról beszélünk, hiszen a gyűrűsférgek trágyát állítanak elő, amivel a talaj minőségét javítják földalatti járataikban.

Cikksorozatunk előző része:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek