Starity

10 tény Jane Austenről, amit valószínűleg nem tudtál

2014. szeptember 04. 11:11   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jane Austin napjaink egyik legkedveltebb klasszikus szerzője, műveit a világon rengetegen szeretik és olvassák. Ebben a cikkben néhány érdekességet árulunk el a szerzőről.

hirdetés
10 tény Jane Austenről, amit valószínűleg nem tudtál

Jane Austen egy csodálatos író és csodálatos nő is volt a maga idejében. Összesen hat regényt írt, melyeket a mai napig tanítanak az osztálytermekben. Könyvei által betekintést enged a György-korabeli időszak társadalmi szokásaiba, meglehetősen reális képet festve arról.

Munkái jól teljesítenek napjainkig is, ráadásul rendkívül finom kidolgozottságról árulkodnak. Bár Jane a maga korában egyáltalán nem számított nagy névnek, a 19. században munkái által vált igazi irodalmi ikonná – legalábbis sokan így vélekednek. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kuriózumot az írónőről, amit talán még nem tudtál róla.

Nagy család

Jane egy volt az Austen család 8 gyermeke közül, s ő volt a legfiatalabb lány, de nem a legfiatalabb gyerek. Annak ellenére, hogy minden testvére foglalkozott irodalommal, közülük csak Jane volt olyan szerencsés, hogy sikeres regényírói babérokra tört, hiszen meg is jelentek művei. Sokáig csiszolgatta írásait, nagyon szerette szórakoztatni családtagjait.

Apja, George Austen pap volt, az édesanyja, Cassandra pedig magasabb társadalmi osztályból származott. Amikor anyja lecsúszott a társadalmi ranglétrán, feleségül ment George-hoz és nem tett semmit annak érdekében, hogy visszafogja a gyermek lelkesedését.

Fiatal és önmegvalósító

Még csak 23 éves az írónő, amikor elkészül a Northanger Apátság, az Értelem és érzelem, valamint a Büszkeség és balítélet eredeti változata.

Önéletrajz

Sok Austen-mű saját helyzetet tükröz, mivel Jane sok mindent saját életéből merített. Amikor az édesapja meghalt, ő, az anyja és a nővére megtapasztalta azt a pénzügyi válságot, amely nagyon hasonló az Értelem és érzelem című regényben leírtakhoz. A család anyagi helyzetének gyors romlása vezetett ahhoz, hogy Bath társadalmának alsóbb rétegeibe kerültek.

A Northanger Apátság kívánja ábrázolni a bath-i társadalmat nagyon pozitív megvilágításban, de a Meggyőző érvek, amelyet apja halála után írt, nagyon cinikus hangvételű, mely stílus Jane az előkelőségekhez való viszonyával szemben nyújt görbe tükröt, akik akkoriban elkerülték őt.

Nem egy rajongó

Mark Twain szó szerint gyűlölte Austen műveit, miután egyszer kijelentette, hogy „az az ideális könyvtár, mely nem tartalmaz egyetlen Jane Austen kötetet sem. Még akkor is, ha nem is tartalmaz más könyvet”. William Dean Howells szerző és kritikus viszont lelkes Austin-rajongó volt.

Rajongói becenév

Jane Austen rajongói Austenites-ként vagy Janeites-ként hívják magukat, a Pemberley.com pedig egyike a legelső rajongói oldalaknak. Ha keresztülvágunk az Atlanti-óceánon, megtalálhatjuk a Jane Austen Society of North Americát is, mely közösség minden év őszén találkozót szervez Kanadában és az Egyesült Államokban.

Modern adaptációk

Nagyon sok filmes, televíziós adaptáció készült Jane Austin hat regényéből, sőt, számos modern írásos átdolgozás is, melyek közül a legtöbb a Büszkeség és balítélettel foglalkozik. Ilyen például Helen Fielding regénye, a Bridget Jones naplója, valamint ennek folytatásai.

Érdekesség, hogy Colin Firth egyaránt feltűnt a klasszikus és a modern kötet filmváltozatában is, mint Mr. Darcy. A YouTube is készített saját adaptációt a műből, ami a The Lizzie Bennet Diaries címet viseli és amely tulajdonképpen egy videónapló, ami webes sorozatként futott és megért 100 epizódot 2012-től 2013-ig. Érdekesség, hogy a Spinédzserek Alicia Silverstone főszereplésével valójában az Emma modern adaptációja.

Otthoni iskola

Míg Jane összes fiútestvére az oxfordi egyetemre járt, addig Jane és nővére, Cassandra otthon tanultak az édesanyjuktól és édesapjuktól. George Austin nem csak a lányait tanította, hanem más fiúkat is a környékről, akik szintén az Austin családdal éltek.

Anonymus

Jane Austen életében négy regénye is megjelent, mégsem viselte egyik sem a saját nevét. Az Értelem és érzelem például „Egy hölgytől” jelent meg, míg a Büszkeség és balítélet publikálásakor az írónő egyszerűen kijelentette, hogy „Az Értelem és érzelem szerzője”. Édesapja megpróbálta megjelentetni a Büszkeség és balítéletet (majd az úgynevezett „Első benyomásokat”) és a Northanger Apátságot, de nem arattak sikert. A nagy áttörést az Értelem és érzelem hozta meg neki, amit először 1811-ben nyomtak ki.

A haditengerészet

Az írónő két testvére, Charles és Frank is szolgált a brit haditengerészetnél, és ők egyfajta információforrásként szolgáltak számára ezen területtel kapcsolatban. Ezért nem is olyan meglepő, hogy Jane erről a témáról is tollat ragadt, így született meg a Meggyőző érvek haditengerészeti tisztjének karaktere, Frederick Wentworth.

A Kennedy-kapcsolat

Jane egy rejtélyes betegségben szenvedett, amit soha nem sikerült pontosan diagnosztizálni az akkori orvosoknak. Körülbelül 1816-tól kezdve egészen 1817-ben bekövetkezett haláláig küszködött ezzel a titokzatos kórsággal. Ma úgy vélik, hogy Addison-kór keseríthette meg az életét, ami egy ritka, krónikus endokrin betegség, melynek lényege, hogy a mellékvesék nem termelnek elegendő szteroid hormont. Ez a probléma érintette John F. Kennedy amerikai elnököt is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek