Starity

Nagy esemény előtt áll a vörös bolygó

2014. október 17. 09:09   |   Szerző: CandUs

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Október 19-én ritka csillagászati jelenség lesz megfigyelhető a hadászat istenéről elnevezett bolygón.

hirdetés
Nagy esemény előtt áll a vörös bolygó

A Siding Spring névre keresztelt üstökös egyik különlegessé, hogy egymillió évente halad el olyan közel a Mars mellet, hogy szinte súrolja azt. A jelenleg a vörös földön működő két Mars-járó (landerer), és a bolygó körül keringő egységek (orbiter) is az égi objektumot fogják figyelni – írja az Origo.

A NASA szakemberei szerint ha az üstökös becsapódna a bolygóra, átformálná annak légkörét és részben a felszínét is. Ez a becsapódás 35 millió megatonna TNT robbanásának felelne meg. Összehasonlításképpen, amikor 65 évvel ezelőtt elpusztultak a dinoszauruszok, körülbelül egy 100 millió megatonnányi TNT robbanásával egyenlő test csapódott a Földbe.

A közeli elhúzódás miatt – mivel belekerül a vörös égitest a Siding Spring csóvájába – az még így is hatással lesz a Marsra, mivel a csóva és a légkör interakcióba kerül egymással. Ezt a jelenséget fogják vizsgálni a Marson lévő és közelében keringő űreszközök.

Az üstökös először jár napközelben, ami remek lehetőséget biztosít arra, hogy sikerüljön lefényképezni a magját. Az égi jelenség az úgynevezett Oort-felhőből érkezik, ami 50 cse (csillagászati egység – Föld-Nap távolság, 149, 6 millió km) távolságra van tőlünk és még milliárd üstökösmag lehet benne.

Egyik fő különlegessége, hogy érintetlenül őrzi magában azt az ősanyagot, amelyből a Föld is kialakult körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek