Starity

Brutális gyilkosságok nyomában: A Fekete Dália

2014. november 05. 20:08   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fekete Dália neve sokaknak csenghet ismerősen, hiszen számtalanszor feldolgozták már a tragikus sorsú Elizabeth Short történetét, melynek ezúttal mi is a végére jártunk.

hirdetés
Brutális gyilkosságok nyomában: A Fekete Dália

Csak Fekete Dáliaként emlegetik azt a huszonkét éves fiatal hölgyet, akit brutálisan meggyilkoltak az angyalok városában, Los Angelesben. Holttestére egy parkban találtak rá: a teste ketté volt vágva a törzsénél, amelyeken számos csonkítást véltek felfedezni. A bűneset hatalmas nyilvánosságot kapott, amelynek nyomán számos önjelölt gyilkos jelentkezett, de bizonyítékok hiányában nem tudtak vádat emelni ellenük. Az ügy döglött akta lett és még a mai napig sem sikerült lezárni.


Elizabeth Short rendőrségi fotója

A gyilkosságról

A Fekete Dália név mögött valójában Elizabeth Short rejtőzött. A nevet 1946-ban ragasztották rá nem sokkal a halála előtt a Kék Dália című filmre asszociálva. Később ezen a néven vált ismertté a 22 évesen brutális körülmények között elhunyt lány.

Elizabeth holttestére 1947. január 15-én bukkant rá egy helyi lakos, Betty Bersinger, aki kislányával sétált a környéken. Betty először próbabaának hitte a holttestet, majd elszörnyedve konstatálta, hogy egy bűnténnyel áll szemben, így rögtön értesítette a helyi rendőrkapitányságot és bejelentést tett rémisztő felfedezéséről.

Elizabeth testét kettévágták, száját mindkét oldalon a füléig felvágták. Egyik mellét megcsonkították, több helyen darabokat vágtak ki belőle és testszerte vágásokat véltek felfedezni. A tettes a gyilkosságot követően az áldozat testét lemosta, karjait a feje fölé helyezte és a lábát terpeszbe tette. A boncolást végző patlógus megállapította, hogy a halál beálltáért a fejet és arcot ért ütések nyomán fellépő belső vérzés okolható.

Sokan semmibe vették a mondást, miszerint halottról jót vagy semmit, hiszen William Randolph Hearst két lapja, a Los Angeles Herald-Express és a Los Angeles Examiner világszenzációként állította be a gyilkosságot, és cikkek tömkelegével bombázta az olvasókat a nagyobb lapeladás reményében.

1947. január 23-án egy különös hívás érkezett a szerkesztőségbe, amikor is a hívó fél felhívta a figyelmet arra, hogy másnap csomagot küld. Egyes találgatások szerint feltehetően maga az elkövető kezdeményezte a hívást, ugyanis másnap a futár által hozott csomagban Elizabeth személyes iratai voltak megtalálhatóak.

A későbbiek folyamán egy bizonyos Fekete Dália Bosszúállótól érkeztek rejtélyes levelek, az év januárjában pedig előkerült az áldozat táskája és ruhái is. A Daily News riportere, Garry Ramlow szerint az ügy végére az újságírók firkálmányai miatt nem került pont, ugyanis úgy vélte, bizonyítékokat, nyomokat és egyéb információkat tussoltak el és tartottak titokban akadályozva ezzel a nyomozást, melyet később beszüntettek és az ügyet döglött aktának nyilvánították.

Elizabeth Shortot, avagy a Fekete Dáliát az oaklandi Mountain View temetőben helyezték örök nyugalomra.

Gyanúsítottak

Mint ahogyan cikkünkben említettük, számtalan önjelölt gyanúsított jelentkezett a Fekete Dália meggyilkolása okán, így még nagyobb fejtörést okoztak a nyomozó hatóságnak a tettes kézre kerítése. Az ügy valóban szenzációként hatott: a lakosság figyelmét is ébren tartotta az eset.

Kortól és nemtől függetlenül megközelítően hatvanan vállalták magukra Elizabeth meggyilkolását, ám arra nem derült fény, mi okból tették a beismerő vallomásokat. A „tettesek” számát a hatóság végül 25-re csökkentette, ám az elkövető bizonyítékok hiányában nem került elfogásra, egyik beismerő nyilatkozat sem állt közel a valósághoz, így nem emelhettek vádat ellenük.

Akiket Fekete Dália inspirált

Mint minden megoldatlan rejtély, Fekete Dália is inspirációként szolgál még a mai napig is íróknak, rendezőknek, zenekaroknak és énekeseknek.

  • James Ellroy Fekete Dália címen dolgozta fel Elizabeth Short tragikus történetét.
  • Az előbb említett regényből pedig 2006-ban Fekete Dália címen filmet forgattak.
  • Fekete Dália nevét vette fel The Black Dahlia Murder zenekar.
  • Elizabeth Short még az American Horror Storyban is feltűnik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek