Starity

Rekordot döntött új albumával Taylor Swift

2014. november 05. 20:08   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2002 óta nem adtak el egy lemezből annyit egy hét alatt az USA-ban, mint az énekesnő 1989 című korongjából. Az album 1.287.000 példánnyal debütált első helyen a Billboard 200-as listáján.

hirdetés
Rekordot döntött új albumával Taylor Swift

A 24 éves, hétszeres Grammy-díjas énekesnő debütálása óta sikert sikerre halmoz, karrierje pedig legutóbbi lemezével új mérföldkőhöz érkezett. Előző albuma, a Red, és az azt megelőző Speak Now után a múlt hét elején megjelent 1989 is több, mint egymillió eladott példánnyal nyitott az Egyesült Államokban, ezzel pedig ő lett a valaha volt egyetlen előadó, akinek ez a teljesítmény háromszor is sikerült.

Új lemezének első heti eladásai ráadásul még két korábbi nyitásait is túlszárnyalták, hiszen 1.047.000 (Speak Now) és 1.208.000 (Red) után most 1.287.000 eladott példánnyal debütált, mellyel éppen csak lemaradt a minden idők legnagyobb első heti eladásával rendelkező női előadó, Britney Spears 2000-es rekordjától (1.319.000).

Swift lemezénél legutóbb Eminem 2002-es The Eminem Show című kiadványából adtak el többet egy hét alatt, egymillió felett pedig rajta kívül ebben az évtizedben csak Lady Gaga nyitott eddig, bár neki segítségére voltak a 99 centért elkelt példányok, melyek 2011 óta egyébként már nem számítanak be.

Mindezek mellett a 1989 csupán egy hét leforgása alatt a legjobban fogyó 2014-es lemez lett, könnyen maga mögé utasítva a Coldplay Ghost Storiesját, melyből 745.000 darabot értékesítettek ez idáig. Összességében a második legsikeresebb album lett idén a 2013-ban kiadott Frozen után, mely ezen kívül az egyetlen lemez, amelyből több, mint egymillió fogyott összesen az évben. A 1989 egyébként mindössze a tizenkilencedik album, amely az egymilliós határ felett nyitott az Egyesült Államokban.

A kereskedelmi siker mellett természetesen a kritikai sem maradt el. Bár sokan azt gondolták, hogy Swift váltása a country-popról a színtiszta popra majd kivívja a kritikusok ellenszenvét, az album végül hasonló elismerésben részesült, mint az énekesnő bármelyik korábbi lemeze.

Többek között olyan magazinok méltatták Taylor új munkáját, mint a New York Times, a Popmatters, a Billboard vagy éppen a Rolling Stone, melynek kritikusa úgy jellemezte a korongot, hogy „mélyen furcsa, lázasan érzelmes, őrülten lelkes, és pontosan úgy hangzik, mint Taylor Swift, még akkor is, ha különbözik bármitől, amit eddig csinált”.

A 1989 október 27-én jelent meg az énekes-dalszövegírónő ötödik nagylemezként. Swift az első hivatalos popkorongjaként jellemezte az albumot, melyhez az ihletet a 80-as évek popzenéje adta elmondása szerint, és ezért is lett végül születési évszáma a cím. A lemezen közreműködött az énekesnő countrydalaiért felelős producer, Nathan Chapman, a Fun. együttes gitárosa, Jack Antonoff és az angol alternatív énekesnő, Imogen Heap is többek között.

Az album első kislemeze, a hatalmas sikerű Shake It Off még augusztusban jelent meg, azóta kiadásra került a kritikusok által remekül fogadott Out of the Woods promóciós dalként, második kislemezként pedig az album kettes számú szerzeménye, a Blank Space fog majd kikerülni a rádiókhoz november 10-én.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek