Starity

2014 legkockázatosabb költségvetésű filmjei

2015. január 03. 16:04   |   Szerző: mili..summer

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lássuk, vajon megérte-e a készítőknek ilyen magas költségvetéssel a történetek életre keltése!

hirdetés
2014 legkockázatosabb költségvetésű filmjei

A 2014-es évben több száz mozifilmet mutattak be a világ számos országában, melyek mindegyikének legfőbb célja egyrészről a nézőközönség szórakoztatása, másrészről pedig természetesen a profitszerzés volt. Nyereséges pedig akkor tud lenni egy film, ha az elkészítésére fordított összeg és a minél szélesebb körű megismertetésre szánt marketingköltségek (nincs hivatalos adat, de a stúdiók a költségek nagyjából 30-50%-át költik a promócióra) megtérülnek, valamint a nagy érdeklődésnek köszönhetően ezek együttes összegénél magasabb vagy akár többszörös bevételt könyvelhetnek el.

Úgy tartják, legalább dupla bevételt kell produkálnia egy filmnek ahhoz, hogy azt nyereségesnek tekinthessék, hiszen még rengeteg részre kell tovább bontani: stúdió, rendező, színészek, mozik stb. Ennek pedig jóval nagyobb a kockázata, ha olyan alkotásokról van szó, amelyek a minél nagyobb siker reményében eleve magas költségvetéssel készültek el.

Cikkünkben 12, a tavalyi év során mozivászonra került filmet mutatunk be, amelyek sikere a költségek megtérülésének szempontjából kérdéses volt. Mint az lenni szokott, az internet csodás, bolygónk megannyi országát felölelő, sajátos kis univerzumában jócskán találunk hosszabb-rövidebb vagy éppen heves vitába torkolló kritikákat, véleményeket mindegyik filmre vonatkozóan. Ezek persze hozzájárulnak ahhoz, hogy lesz-e kedvünk megnézni az adott alkotást, feltéve, hogy foglalkozunk mások értékelésével. Tagadhatatlan, hogy nem vagyunk egyformák, ebből fakadóan van, akinek pontosan annyira tetszett a szóban forgó film, mint amennyire más imádta azt, ezért sincs értelme egymás torkának esve múlatni az időt.

Kicsit más a történet, ha feldolgozásokról van szó, melyekből a múlt évben sem volt hiány. Ezeket hajlamosak az emberek a 10-20-50 évvel ezelőtti, sokszor teljesen más nézeteknek és igényeknek, megfelelően elkészített, valamint eltérő kategóriájú elődeikhez viszonyítani. Tény, hogy a mai korban, a 3D-technikának köszönhetően, rendkívüli hangsúlyt fektetnek a látványelemekre, egy-egy filmnél óriási plusz hatást érve el ezzel, amelyek olykor valóban a történetek, az események mélységének kárára történnek.

Kezdjük hát azokkal, amelyek nem arattak akkora sikert, mint azt elvárták volna tőlük, és ha a nézők számára nem is feltétlenül, de a gyártóknak azért minden bizonnyal csalódást okoztak.

1. Herkules legendája

Költség: 70 millió dollár

Bevétel világszinten: 62 millió dollár

DVD-eladás: 12 millió dollár

IMDb-értékelés: 4.2

A félig halandó, félig isten Herkules körül forgó mítoszt nem először próbálják már életre kelteni a filmvásznon. A tavaly műsorra tűzött akciófilm főszereplőjének pedig az Alkonyatban megismert sármos vámpírfiút, Kellan Lutzot választották.

2. Én, Frankenstein

Költség: 65 millió dollár

Bevétel világszinten: 72 millió dollár

DVD-eladás: 12 millió dollár

IMDb-értékelés: 5.2

A Stuart Beattie rendezésében felelevenített újabb Frankenstein-történet ezúttal egy antiutópisztikus jelenben játszódó akciófilm, ahol az emberiség a világot uralni vágyó démonok ellen küzd. Céljuk azonban egy: megszerezni a halhatatlanság titkát, amelynek egyetlen forrása maga a főszereplő, akit Aaron Eckhart alakít.

A film célja egyáltalán nem a régről megismert, ijesztő szörny visszahozása volt, tekintve, hogy magát Frankensteint sem csúfnak ábrázolták, mindinkább egy alapjában véve jóképű személynek.

3. Pompeji

Költség: 100 millió dollár

Bevétel világszinten: 108 millió dollár

DVD-eladás: 7 millió dollár

IMDb-értékelés: 5.6

Az i.u. 79-ben rég kialudtnak hitt Vezúv kitörésekor elpusztult ókori római város tragikus történetét az utóbbi években több rendező is jó alapnak tekintette. A világörökség részévé nyilvánított Pompejiről legutóbb Paul W. S. Anderson készített egy kalandfilmet. Az események egy Miló nevű gladiátor (Kit Harington) szerelme, Cassia (Emily Browning) megmentéséért folyó küzdelmét mutatja be.

4. Exodus: Istenek és királyok

Költség: 140 millió dollár

Bevétel világszinten: 104 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.3

Ez a történelmi kalandfilm Ridley Scott rendezésében került a mozivásznakra, méghozzá olyan színészek közreműködésével, mint a Mózest megformáló Christian Bale, Joel Edgerton Ramszesz bőrébe bújva, és Aaron Paul, aki Józsuéként köszönt vissza a vászonról.

A folytatásban pedig lássuk azokat, amelyeknek sikerült a költségek minimum kétszeresét bezsebelniük:

5. Ismeretlen Dracula

Költség: 70 millió dollár

Bevétel világszinten: 215 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.3

A III. Vlad Tepes havasalföldi fejedelem kegyetlenségeiből elindult mendemonda sem először került a filmgyárosok látóterébe, melyet ezúttal a látványvilágra összpontosító akciófilmként képzeltek el az alkotók, Drakula szerepében pedig Luke Evanst köszönthettük. A film után érdeklődők közül többen észrevették, hogy van egy kis történelmi-földrajzi pontatlanság is a filmben, ami talán megbocsátható, ha azt nézzük, maga a történet is fikció.

6. Tini nindzsa teknőcök

Költség: 125 millió dollár

Bevétel világszinten: 477 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.0

Mutáns kis teknőceink az 1984-es, Mirage Studios által kiadott képregénybeli megjelenésük óta hódítják a gyermek és felnőtt szíveket. A mostani akció-vígjátékot Jonathan Liebesman vitte képernyőre.

7. Godzilla

Költség: 160 millió dollár

Bevétel világszinten: 508 millió dollár

DVD-eladás: 35 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.6

Jó öreg Godzilla barátunk sem a mai kor szüleménye. A szóban forgó amerikai és japán kooperációban készült akciófilmet a már elpusztítottnak hitt, félelmetes szörny visszatérésével jellemezhetjük, és az események során a cél nem más, mint pusztításának újbóli megállítása.

8. Robotzsaru

Költség: 100 millió dollár

Bevétel világszinten: 243 millió dollár

DVD-eladás: 15 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.3

A Robotzsaru 2028-ban, Detroit városban játszódik, ahol az OmniCorp vállalat célja, hogy az ország minden városában jelen legyen egy félig ember, félig robot rendőr, aki megvédi a társadalmat a bűnözőktől, és első alanynak a sci-fi főszereplőjét, Alex Murphyt (Joel Kinnaman) szemelték ki.

9. Noé

Költség: 130 millió dollár

Bevétel világszinten: 356 millió dollár

DVD-eladás: 21 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.0

Darren Aronofsky filmdrámájában Russell Crowe alakítja Noét, azt az embert, akit a Teremtő érdemesnek tart arra, hogy mielőtt elpusztítja a züllötté vált világot, megmentsen minden állatfajból egyet-egyet, hogy azután újjá tudja építeni azt. Azonban Noénak előbb meg kell küzdenie Thubal-Káinnal és seregével, akiknek feltett szándéka, hogy a bárka fedélzetén vészeljék át az özönvizet.

10. Need For Speed

Költség: 66 millió dollár

Bevétel világszinten: 187 millió dollár

DVD-eladás: 12 millió dollár

IMDb-értékelés: 6.6

Újabb autóhajsza megspékelve mindennel, ami kell: felturbózott motorokkal, benzingőzzel, szerelemmel és bosszúvággyal. Ebben a Scott Waugh által rendezett akciófilmben és az Exodusban is feltűnő Aaron Pault láthatjuk Tobby Marshall szerepében.

És íme, az abszolút győztesek!

11. X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Költség: 200 millió dollár

Bevétel világszinten: 744 millió dollár

DVD-eladás: 41 millió dollár

IMDb-értékelés: 8.1

Az X-men széria újabb gyöngyszeme felsorakoztatja a megismert mutánsok mindkét generációját. Bryan Singer filmje egy igazi időutazás, melyben a Farkas (Hugh Jackman) feladata lesz visszamenni jópár évet és megváltoztatni a múltat annak érdekében, hogy elkerüljenek egy végzetes katasztrófát. Ez a rész sem okozott látványban és izgalmakban csalódást a nézőknek.

12. A galaxis őrzői

Költség: 170 millió dollár

Bevétel világszinten: 771 millió dollár

IMDb-értékelés: 8.3

A galaxis őrzői szó szerint kiterjesztik a Marvel-univerzumot, hiszen a történet 5, egymás ellenségéből igazi baráttá lett különös lényről szól, akiknek célja, hogy együttes erővel, akár az életük árán is megakadályozzák az ízig-vérig gonosz Ronant a világegyetem feletti uralom megszerzésében és milliárdok elpusztításában. A rendkívül látványos, akciódús és vicces jelenetekkel tűzdelt mozit James Gunn rendezte, a főszerepekben pedig olyan hírességek voltak láthatók és hallhatók, mint Chris Pratt, Zoe Saldana, James Gunn, Vin Diesel (Groot) és Bradley Cooper (Rocket Raccoon).

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek