Starity

Internetes lelkibántalmazás ellen lépnek fel a YouTuberek

2015. február 03. 10:10   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BBC Radio 1 meghirdetett programjában olyan ismert YouTube-sztárok fognak tanácsokat osztogatni az internetes lelkibántalmazás ellen, akik már saját bőrükön is megtapasztalhatták a terror borzalmait.

hirdetés
Internetes lelkibántalmazás ellen lépnek fel a YouTuberek

A híres brit rádiócsatorna, a BBC Radio 1 január végén jelentette be, hogy február 7. és 13. között egy olyan hetet akarnak tartani, amelynek központjában az interneten történő lelkibántalmazás, elterjedtebb nevén a cyberbullying lesz. Legfőbb célja pedig nem más, mint tanácsok adása annak érdekében, hogy a mai fiatalok ne eshessenek ennek áldozatául.

Nyilvánosságra került többek közt az is, hogy a BBC Learning különböző ismert brit YouTuberekkel együttműködve fogja levezényelni ezt a periódust. A műsorvezetői pozíciót Dan Howell (Danisnotonfire) fogja betölteni és mellette olyan híres vloggerek fogják a témát boncolgatni, mint Phil Lester (AmazingPhil), Thomas Ridgewell (TomSka), Jack Howard és Dean Dobbs (Jack and Dean), Patricia Bright, Charlie McDonnell, Louise Pentland (Sprinkle of Glitter), illetve Jim Champan. Az internetes személyiségek a saját élményeiket is meg fogják osztani a hallgatókkal/nézőkkel és mindemellett igyekszenek – habár nem véglegesen eltörölni – megoldást találni arra, hogy hogyan lehetne visszaszorítani ezt a „bűncselekményt”.

A műsorsorozat élő adás keretein belül fog lezajlani a BBC Radio 1 Internet Takeover Special című show-jában, magyar idő szerint minden este 10 és 11 óra között. Hétfőn, azaz február 9-én Dan és Phil fognak arról beszélni, hogy hogyan védjük meg magunkat a zaklatóktól és mire figyeljünk oda akkor, amikor közösségi oldalakon információkat adunk ki magunkról bárkinek.

Másnap különféle emberek, köztük a Trónok harca sztárja, Maisie Williams, az olimpiai bajnok, Beth Tweddle és a YouTube-személyiség, TomSka fognak saját élményeikről beszélni a közönségnek. A műsort Chris Stark néhány, a témához kapcsolódó szakértő segítségével fogja levezényelni és többek közt arra fognak kitérni, hogy az ilyen nehéz helyzeteket hogyan kell helyesen kezelni.

A szerdai napon Aled Hayden Jones és Dr. Radha vár majd minket az egy órával meghosszabbított show-jában, a The Surgeryben, ahol az internetes etikettekről ejtenek szót. Míg a beszélgetés folyik, addig a YouthNet a TheSite.org weboldalán tanácsokkal látja el a kétségbeesett bántalmazottakat.

Amikor a brit YouTubert, Dan Howellt megkérdezték arról, hogy ő hogyan vélekedik az internetes lelkibántalmazásról, a következőt nyilatkozta: Napjainkban az életünk mindig az internet körül forog. Mi, vloggerek tudjuk, hogy ez mennyire ki tudja hozni az emberek jó vagy rossz oldalát, ezért együtt arról fogunk beszélni, hogy az emberek miért viselkednek úgy az interneten, ahogy, és hogyan tudjuk megállítani ezt a negatívságot, valamint hogyan vagyunk képesek a világhálót egy pozitívabb hellyé tenni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek