Starity

Colin Firth balsorsú vitorlázót alakít új filmjében

2015. február 12. 11:11   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Oscar-díjas brit színész legújabb szerepe egy szerencsétlen sorsú tengerész karaktere lesz, aki kísérletet tesz arra, hogy megkerülje a Földet.

hirdetés
Colin Firth balsorsú vitorlázót alakít új filmjében

Az idén 55. évébe lépő, még mindig nagyon sármos Colin Firth legújabb szerepéről a napokban kezdett el beszélni a sajtó. Úgy tudni, hogy a színész legújabb feladata egy igaz történeten alapuló életrajzi dráma lesz, ahol egy Donald Crowhurst nevű amatőr tengerészt formál meg, aki arra vállalkozik, hogy vitorlásával megpróbálja megkerülni a Földet.

Mr. Crowhurst történetét többen megírták már, hol meseszerűbben, hol tényszerűbben, ám az mindkét esetben igaz, hogy ez a történet az ambícióról, az erőfeszítésről, a kalandról és már-már az őrületről szól. A filmet James Marsh rendezi majd, adaptálva a The Theory of Everything című művet.

Az új mozi - melynek egyelőre nincsen címe - követi Crowhurstot küldetése során, amely alatt ő lesz az első ember a Földön, aki egymaga próbálja hajóját átnavigálni a világon. Az egyébként amatőr vitorlázó és civilben üzletember Donald a lehetőség - és különösen a busás jutalom, az 5000 angol fontnyi pénzdíj - hallatán úgy döntött, megpróbálkozik ezzel a lehetetlennek tűnő küldetéssel és a Sunday Times Golden Globe futamán útnak is indult 1968-ban. Szülővárosába, Teignmouthba készült, hogy hősként köszönthessék, ám amikor hajója elsodródott és megtalálták azt az Atlanti-óceánban 1969. július 10-én, ő nem volt a fedélzetén. Crowhurst egészen egyszerűen eltűnt. Valójában az angol férfi rádöbbenhetett arra a tényre, hogy sem kísérleti hajója állapota, sem pedig tengerészeti ismeretei miatt nem lesz képes túlélni a Déli óceánt. A rádión való bejelentkezések alkalmával folyamatosan hamis adatokat jelentett, ezzel azt a látszatot keltve, hogy fantasztikusan hasít a cél felé. A szervezők roppant esélyesnek hitték a győzelemre, pedig az igazság valójában az volt, hogy el sem hagyta az Atlanti-óceán területét. Később sorra kerültek elő a furcsábbnál furcsább jelek az irreális üzeneteiből, végül pedig nyoma veszett.

Az eltűnésével foglalkozók úgy vélik, hogy nagy valószínűség szerint útja során eluralkodott rajta az őrület és öngyilkosságba menekült. Crowhurst valójában már indulása után nem sokkal, 1968. október 31-én, Devon partjainál érzékelhette, hogy nagy a baj. Délebbre vette az irányt, ám a problémák száma ezután sem csökkent. Lelki szemei előtt végig csak az első díj lebegett, hiszen bajba jutott vállalkozása megmentéséhez nagyon szüksége lett volna a pénzre. December 8-án azt állította, hogy már több mint 240 mérföldet haladt. Valódi szándéka magától értetődően az volt, hogy kivárja a versenyt az Atlanti-óceán habjain, majd amikor a további nyolc versenyző is visszatér, csatlakozik hozzájuk, pontosabban eléjük vág, így biztosítva első helyét. Viszont amikor felesége, Claire közölte vele a rádión, hogy a hét másik matróz kénytelen volt kiesni a versenyből az extrém körülmények miatt, a férfi rájött, hogy jól kigondolt terve így bukásra van ítélve. Dilemmával szembesült: vagy fenntartja az egyre csak bonyolódó hazugságot, vagy pedig megfizeti az árát annak, amit tett. Donald Crowhurst mentális egészsége látványosan megromlott. Vitorlását végül egy postahajó fedezte fel 600 mérföldre az Azori-szigetektől nyugatra, ám nem tartózkodott rajta senki. Az ellenőrzés során meglelték az üzletember hajónaplóját, melyben összefüggéstelen, kiszámíthatatlan bejegyzéseket találtak, s ami miatt sokan úgy gondolják, hogy a pszichésen összezuhant férfi öngyilkos lett: a vízbe vetette magát.

A versenyen volt még egy nagyon esélyes induló, Nigel Tatley, aki valóban jól vette az akadályokat és a helyes irányban haladt, azonban a Donald által lejelentett hamis adatok miatt abban a tévhitben volt, hogy Crowhurst jóval előtte jár, emiatt pedig annyira széthajtotta vitorlását, hogy az elsüllyedt. Később, miután kiderült, hogy az üzletember nem tisztán játszott, Tatley-t vigaszdíjjal jutalmazták, amely összeget aztán a férfi egy új hajó építésébe fektette.

Magát a versenyt Sir Robin Knox Johnson nyerte, aki egy fellebbezést követően nyereményét, az 5000 angol fontot Crowhurst özvegyének adományozta. A feleség egyébként úgy nyilatkozott, hogy sok éven át hitte, hogy férje túlélte a kalandot és csak bujkálásra adta a fejét szégyenében. Azt is elismerte, hogy az eset után még évtizedekkel is minden nap gondolt hitvesére.

E történet több regényt, verset, színdarabot és operát is inspirált.

Colin Firth, amikor új szerepéről kérdezték egy interjú során, így nyilatkozott: "Még semmi sincs kőbe vésve, de én készen állok az indulásra."

A forgatási munkálatok úgy tudni, hogy idén tavasszal kezdődnek majd el Bourne Ultimatum író, valamint Scott Z. Burns forgatókönyvíró munkái nyomán. Colin Firth filmbéli partnere úgy hírlik, hogy Kate Winslet lesz majd.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek