Starity

Jacoby Shaddix őszintén mesélt egykori függőségeiről

2015. március 09. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Papa Roach frontembere nemrégiben őszintén mesélt függőségéről, és arról, hogyan sikerült visszatalálnia önmagához három évvel ezelőtt és felhagyni szenvedélybetegségeivel.

hirdetés
Jacoby Shaddix őszintén mesélt egykori függőségeiről

A Papa Roach karizmatikus frontembere, Jacoby Shaddix büszkén, emelt fővel pózol a zenekarról készült legújabb képeken, melyek a január 27-én megjelent nyolcadik, F.E.A.R. címre keresztelt stúdióalbumot hivatottak népszerűsíteni, ám nem volt ez mindig így. A fiatalon világhírnévre törő zenész korábban súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött, mely szenvedélybetegségeket tovább mélyítette a nála fellépő étkezési rendellenesség és mazochizmus.

Shaddix jelenleg köszöni szépen, remekül van, ugyanis három évvel korábban elhatározta: ez így nem mehet tovább, felhagy rossz szokásaival, és józan, egészséges életre törekszik ezek után. Az énekes immár három éve józan, és boldogabb, mint valaha. Démonaitól való megszabadulásáról szól többek között az új album is, mely korongról, függőségeiről és a vallásról nemrégiben a The Sacramento Bee-nek nyilatkozott meglepő őszinteséggel.

Az alkohol tartott életben. Így kapcsolódtam ki, mert egyszerűen képtelen voltam megbirkózni a saját démonaimmal nap mint nap. Aztán egyszer csak ráeszméltem, hogy túl sokáig kapcsoltam ki, és elszalad mellettem az élet – nyilatkozta Jacoby, akinek majdnem a házassága is ráment egészségtelen életmódjára.


Jacoby Shaddix a Warfield Theatre-beli buli után 2003-ban

Shaddix, aki három gyermek büszke édesapja, elárulta, hogy három évvel korábban folyton aggodalmat és félelmet vélt felfedezni szerettei szemében, és a középiskola óta egy párt alkotó szerelmével, Kellyvel is megromlott a kapcsolata, olyannyira, hogy a válás gondolata is felmerült a feleségében.

Míg a Papa Roach meghozta számára a népszerűséget a 2000-ben megjelent Infest című albummal – két Grammy-jelölést kaptak, és 4 millió albumot adtak el az Egyesült Államokban, valamint elindította Scarred címen önálló műsorát az MTV-n –, addig a viharfelhők egyre csak gyülekeztek a feje fölött. Gyerekként csak álmodozhatott arról a sikerről, mely végül kijutott neki, ám a legtöbb fiatalon befutott tehetséghez hasonlóan Jacoby is nehezen tudott megbirkózni a sikerrel és a népszerűséggel, így problémái elől az alkoholban talált kiutat magának, mely helyzetet még jobban elmérgesítette mazochista hajlama.

Rá kellett jönnöm, hogy nem csinálhatom ezt többé önmagammal – emlékezett vissza legsötétebb éveire a korábban Johnny Vodkaként is emlegetett frontember. Eljátszottam ezt jó párszor, mire eljutottam odáig, hogy megálljt parancsoljak ennek az egésznek. Szükségem volt arra, hogy úgy bánjak magammal, ahogy azt megérdemlem, hogy bánjanak velem – folytatta a zenész, aki annak idején attól sem riadt vissza, hogy égő csikkeket nyomjon el a testén.


Napjainkra gyökeresen megváltozott a zenész élete: szívesen és sokat jótékonykodik

2012 végén azonban elszánta magát arra, hogy változtasson az életén, a sarkára álljon, és kilépjen az ördögi körből. Istenhez fordult, és egy családi barát, Jason Harper segítségével újraépítette a testét és megszabadult káros szenvedélyeitől egy egészségesebb élet reményében. Harper – aki nem csupán lelkész volt, hanem a helyi keresztény központ feje is egyben – nagyon sokat segített neki, mely időszakról így nyilatkozott:

Éhezett. Edzeni kezdtem őt és a feleségét a maratonra, így a futás lett életük metaforája, a gyógyír. Rájöttem, hogy van, ami közös bennünk. Mindketten küzdöttünk a vallás szigorával és az emberek előítéleteivel. Jacoby megtanulta, hogy teljesen helyénvaló elfogadni a spiritualitást és Istent anélkül, hogy a vallás mondja meg a maga korrupciójával, mi a legjobb neked.

2013. január 1-jén Shaddix megkeresztelkedett, bár később kétségek merültek fel benne, hiszen nehezen találta összeegyeztethetőnek a vallással a rock’n’roll életformát. Ez egy soha nem nyerhetsz szituáció volt számára. Felmerült benne, hogy a rajongói árulónak tartják majd, és a vallás sem fogadja be – emlékezett vissza Harper.


Családja mindvégig mellette állt, akárcsak zenésztársai

Családja és zenésztársai támogatását élvezve azonban a zenész kimászott a gödörből, és leküzdötte démonait, melyek már-már az öngyilkosságba hajszolták, és megírta a The Connection albumot, melyet idén januárban a listavezető F.E.A.R. követett. Az albumot Las Vegasban rögzítették, és igencsak próbára tette Shaddixet, de a bűnös város ezúttal nem kergette kísértésbe.

Olyan volt visszatérni Vegasba, mint ellátogatni egy bűntett helyszínére. Magamra öltöttem a spiritualitás páncélját, míg ott voltunk, melynek következtében ma már sokkal erősebb vagyok. Bezárkóztam a stúdióba három hónapra, és a napjaim nagy részét munkával töltöttem. Egyfajta kreatív állapotba kerültem, és górcső alá vettem saját magamat.

A kemény munka pedig meg is hozta gyümölcsét a Papa Roach számára, ugyanis a kritikusok szerint az iTunes és a Billboard rockzenei listáit vezető F.E.A.R. olyan erős korong lett, akárcsak a sikert meghozó Infest vagy épp a Getting Away With Murder.


Rövid időn belül listavezető lett az új album

A zene kihívást jelent, ugyanakkor sebezhetővé is tesz. Katartikus volt, ugyanakkor amolyan ébresztőként is szolgált. Azon túl, hogy sebezhetővé tett, brutális valódisággal mutatja be a küzdelmeimet és erősségemet, méghozzá hihetetlen őszinte módon. Számunkra a zene céltudatos. Hangos zaj, mely fényt mutat az éjszakában.

A zenekar mellett azonban Jacoby korántsem unatkozik. Szabadidejét szívesen tölti szerettei körében, mindemellett pedig nemrégiben saját ruhakollekciót hozott létre Jeff Henry cimborája közreműködésével, mely a Lovers Are Lunatics névre hallgat, valamint a Luminous Marketing & Media társtulajdonosa. Korábbi negatív tapasztalatainak hála megjárta ugyan a poklot, így nem csoda, hogy szívesen karol fel jó ügyeket és segít másokon.

Őrült életet éltem. A rock’n’roll új értelmet nyert számomra. Ez olyasvalami, ami lehetővé teszi, hogy kiállj magadért, ne csak átsuhanj az életeden, és életed viharaiban is mindig megtaláld az erőt. Mindannyiunknak megvannak a maga harcai. Én pedig fel akarom támasztani a mindent elsöprő tüzet, ami erőt adhat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek