Starity

Májusban debütál a Kurt Cobain életéről szóló film

2015. március 09. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legfrissebb hírek szerint május 4-én tűzi műsorára az HBO a Kurt Cobain életéről szóló Brett Morgan rendezte alkotást.

hirdetés
Májusban debütál a Kurt Cobain életéről szóló film

A Sundance Filmfesztiválon bemutatott Kurt Cobain: Montage Of Heck című filmet máris hatalmas érdeklődés övezi a Nirvana rajongótáborának részéről, mely művet a Rolling Stonesról szóló filmet is jegyző Brett Morgan rendezte. Amellett, hogy az alkotás produceri feladatait a néhai Kurt Cobain lánya, Frances Bean látta el, Brett bejelentette, hogy a mű egy korábban soha nem hallott, 12 perces akusztikus Cobain-dalt is tartalmaz.

Ugyan Cobain 1994-ben bekövetkezett tragikus halála óta immár közel 21 év telt el, az indulatok továbbra sem csillaponak a zenész életét és halálát illetően. Érdekesség, hogy Cobain özvegye, Courtney Love 2007-ben kérte fel a Crossfire Hurricane rendezőjét, hogy valósítsa meg az álmát, és együttes erővel készítsenek egy olyan életrajzi ihletésű hivatalos dokumentációs filmet férje életéről, mely hűen mutatja be a zenész mindennapjait. Ezzel együtt pedig Love bepillantást engedett családja legmélyebb, legrejtettebb titkaiba, és engedélyt adott mindazon sosem látott képi és hangi anyag felhasználására, melyre korábban nem volt példa.

Morgan 200 órányi hanganyagot, 4000 oldalnyi naplóbejegyzést és számos családi videót böngészett át, mire kiválasztotta, mi is érdemes arra, hogy bemutatásra kerüljön nyolcévi munkája gyümölcsének keretein belül. A rendező elmondása szerint alkotásának 85%-a olyan anyagot tartalmaz, melyet korábban Kurt családján kívül senki sem látott.

Berlinben, a film európai premierjét a Hadd mutassam be újra nektek Kurt Cobaint szavakkal nyitotta meg, később pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tud eleget beszélni Cobainról, aki sokak spirituális mentoraként és bálványaként élt és él a köztudatban a mai napig. Különös érzések kavarognak bennem a film befejezését illetően. Most már el kell engednem mindazzal együtt, ami ehhez az egészhez kapcsolódik, ahogyan Kurtöt is el tudtam engedni. Két héttel ezelőtt volt egy pillanat, amikor realizálódott bennem, hogy ezentúl már nem lesz többé az életem része, és ez teljesen kétségbe ejtett.

Annak ellenére, hogy Brett és Kurt sosem találkoztak, a rendező elárulta a The Guardiannek, miszerint munkája során néha úgy érezte, mintha ismerné a néhai zenészt. Mialatt a filmen dolgoztam, Kurt számomra megszűnt rocksztárnak vagy mítosznak lenni, sokkal inkább egy velem hasonló korú barátot látok most már benne. Ő lett Kim bátyja, Frances apukája, Wendy fia és Krist barátja.


Szenvedélyesen szerette a családját (Balról jobbra: Frances Bean Cobain, Courtney Love és Kurt Cobain)

További érdekesség, hogy a film egy 1988-ban Kurt által rögzített válogatáskazetta, a Montage Of Heck után kapta a címét, mely olyan előadók szerzeményeit sorakoztatta fel, mint a Butthole Surfers vagy a Simon & Garfunkel. Számomra a Montage Of Heck olyan volt, mint egy utazás Kurt gondalati világa körül. Olyasvalami ez, ami vicces, tetszetős, romantikus, dühös, és tele van ellentmondásokkal. Pontosan olyan, mint amilyen Kurt is volt – nyilatkozta a rendező.

Kurt halála után valóságos tömeghisztéria alakult ki, közel százan lettek öngyilkosok abban a hiszemben, hogy a zenész is ezt a kiutat választotta az életből. Halálának körülményei a mai napi kérdésesek, hiszen egy hétig semmit nem lehetett tudni hollétéről, ez pedig táptalaját szolgáltatta az összeesküvés-elméleteknek, melyek egyenesen feleségére irányították a felelősség terhét. Nem sokkal később megszületett a hivatalos önéletrajz is, A mennyeknél súlyosabb Charles R. Cross tollának köszönhetően, valamint napvilágot látott Michael Azerrad Come As You Are-ja, Everett True Nirvanája, és többek között Ian Halperin és Max Wallace alkotása, a Szerelem & Halál is.

Ami Cobain életének és halálának filmre vitelét illeti, korábban egyetlen filmkészítő sem kapta meg a jogot arra, hogy felhasználja a Nirvana zenéjét – mely jogokat Courtney Love birtokolja –, egészen mostanáig. A rajongók korábban már szemtanúi lehettek ugyan Nick Broomfield Kurt & Courtney címmel megjelentetett dokumentumfilmjének, a  Gus Van Sant-rendezte Last Daysnek és az About A Son című alkotásoknak, ám ezúttal nem csupán Kurt felnőtt életébe és utolsó napjaiba, hanem gyerekkorába és művészetének alakulásába is bepillantást nyerhetünk.


Gyerekkora óta megszállottan rajzolt és festett - művészeti hajlamát Frances tőle örökölte

A film készítése során Brett és Cobain immár felnőtt lánya, Frances nagyon összebarátkozott, és belsőséges kapcsolatot alakított ki, melyért az apjára nem emlékező lány a következőképp adott hálát: Köszönöm, hogy lehetővé tettél számomra néhány órát, hogy együtt lehessek az apámmal, amire nem volt alkalmam.

A film nagyon jó kritikát kapott annak ellenére is, hogy többek között a drogosok világába is bepillantást enged, és leplezetlenül tálalja a nézők elé Kurt Cobain életének árnyoldalait. A rendező szerint a Nirvana hatása a mai napig érezhető és nyomon követhető a zeneiparban, így nem túloz, ha azt mondja: a Nirvana nem csak megváltoztatta a zenetörténelmet, hanem egyenesen a valaha létezett legnagyszerűbb zenekar.

„Nem hiszem, hogy a zene valaha is olyan vacak lett volna, mint 1991 körül, mégis túléltük. Vacak volt, de aztán berobbant a Nirvana. Ahhoz, hogy valami hasonlót találj, vissza kell menned Dylanhez [Dylan Carlson, Kurt Cobain egykori legjobb barátja és az Earth zenekar frontembere – a szerk.]. Nem hiszem, hogy lesz még valaha egy olyan ember a földön, mint amilyen Kurt Cobain volt...”

A 132 perces dokumentumfilm – melyre még a zenész özvegye is büszke – március 24-én debütál majd első ízben, a türelmesebbek azonban megtekinthetik május 4-én az HBO-n.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek