Starity

Így készült a Kurt Cobain életéről szóló film

2015. április 10. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A népszerű grunge-ikon, Kurt Cobain immár több mint 21 éve nincs az élők sorában, ezzel szemben a mai napig foglalkoztatja az embereket titokzatos élete és halála.

hirdetés
Így készült a Kurt Cobain életéről szóló film

A Nirvana néhai frontemberét, Kurt Cobaint a napjainkban is az a soha nem lankadó népszerűség övezi, mely utolsó éveire volt jellemző. A 90-es évek egyik legmeghatározóbb zenekara az 1991-es megjelenésű Nevermind címre keresztelt albummal robbant be a köztudatba, mely korábban nem várt sikereket hozott a zenekarnak. 1994-et írtak a naptárak, amikor frontemberük, Kurt Cobain úgy érezte: a túlzott népszerűség, a ráirányuló figyelem kiszipolyozza, és maga ellen fordította Remington típusú vadászpuskáját.

Cobain a halála óta eltelt 21 év után is töretlen népszerűségnek örvend, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy tavaly tavasszal zenekarát beiktatták a clevelandi Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Idén pedig hosszú várakozás után a mozikba kerül az első hivatalos önéletrajzi ihletésű film is, melynek nem kisebb személy, mint a zenész lánya, Frances Bean Cobain volt a közreműködő producere. A most 22 éves lány a napokban szólalt meg először az apjával és zenéjével kapcsolatos érzéseiről.

20 éven keresztül az apám olyan volt számomra, mint egy mítikus alak. Mint a Mikulás. Az emberek odajöttek hozzám és azt mondták: »Az apád csúcs volt.« Én pedig még csak nem is ismertem őt – vallotta a Rolling Stone-nak a lány, aki a napokon belül debütáló filmről úgy nyilatkozott, miszerint szerette volna elkerülni, hogy az apja köré szőtt legendák és romantika helyet kapjanak a műben.

Ami igazán meglepett engem, az az volt, ahogyan az emberek a szüleim szerelmére tekintenek. Csak mert ők körülbelül annyi idősek voltak akkor, mint én most. Olyan, mint amikor azt látod, hogy a barátaid szerelembe esnek: nem ezt várod.

Egy, a Rolling Stone-nak adott exkluzív interjúban a film rendezője, Brett Morgan szót ejtett arról a bizonyos első vetítésről is, ami újra összehozta anyát és lányát. Courtney Love és Frances korábban évekig nem találkoztak, ám közösen dédelgetett álmuk, hogy vászonra viszik Kurt életét, újra összehozta őket. Anya és lánya a kaliforniai Burbankban egy privát vetítésen nézte meg a nyolcéves munka gyümölcsét, melynek egyik legszívettépőbb jelenete – amikor Kurt Frances haját vágja – könnyekre fakasztotta a Cobain család nő tagjait.

Az anyám a karjában tartott, egymás vállán zokogtunk, és csak azt ismételgette: annyira nagyon-nagyon-nagyon sajnálom. Újra és újra bocsánatot kért, aztán megkérdezte: »Ugye tudod, mennyire nagyon szeretett téged az apád?« Én meg csak annyit tudtam mondani, hogy igen, tudom – elevenítette fel Frances az élményt.

Nagyon érzelmes időszak volt számomra és Frances számára a családi tároló felfedezése. Erre még 2013-ban került sor. Készen álltunk arra, hogy elkezdjük a film előkészületeit. Frances először nyitotta ki azokat a dobozokat. Számomra olyan érzés volt, mintha életében először karácsonyozna. Courtney nem akart részt venni ebben. Frances mindent a maga érzékeny módján csinált. Ahogy nyitogatta a dobozokat, nem olyan volt, mintha az apja holmijában matatna, igazából bárkié is lett volna az a sok kacat, mindenképpen örömét lelte volna benne. A tény, hogy az apjáé volt, ez tette igazán klasszá. »Ó, istenem, itt egy H. R. Pufnstuf uzsonnás doboz és egy Freddy Kruger-baba!« (utánozza Frances hangját) Fantasztikus volt ezt látni. Dobozról dobozra haladt, aztán lenyugodott, és átadta magát az érzelmeinek. A film készítésének egy része Francesről szólt, arról, hogyan élte át ezt, és különös volt látni, hogy mennyire nem tudott ezekről a dolgokról semmit. […] Frances és én soha nem beszéltünk közvetlenül erről, így csak találgatni tudok, de úgy vélem, azok a gyerekek, akik kétéves koruk előtt veszítik el a szüleiket, ugyanúgy képesek magukat okolni és bűntudatot érezni azokhoz a társaikhoz hasonlóan, akiknek volt alkalmuk ismerni az elveszített szülőt. Az egyik dolog, amit bemutat a Montage Of Heck, az, hogy Kurt problémái hogyan hatottak Francesre, Courtney-ra és a Nirvanára – vélekedett a film rendezője, Brett Morgan.

Természetesen Kurt nem csupán családjára, barátaira és rajongóira hatott, hanem a szakmabeliekre is, így nem csoda, hogy tucatjával születettek dalok a tragikus körülmények között 27 évesen elhunyt zenészről. Ezek közül emelnénk ki most néhányat, mintegy bizonyítva, hogy Kurt Cobain kultusza a mai napig hatalmas figyelmet követel, és fiatalok millióira van hatással.

Foo Fighters – Friend Of A Friend

A Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl Kurt Cobain halála után úgy döntött, felhagy a zenéléssel, ám később rájött: képtelen zene nélkül élni, így megalapította a Foo Fighters nevű formációt, mely jelenleg is napjaink egyik legkedveltebb rockzenekara.

Dave 1990-ben rögzített egy kezdetleges stádiumban lévő dalt, melyet csak 2005-ben vett elő újra, és ebből született meg a Friend Of A Friend, melyet egykori zenésztársának és jó barátjának, Kurt Cobainnek az emlékére ajánlott.

Érdekesség, hogy ez volt az első nóta, melyet eleve akusztikus hangszerelésben írt meg a zenész. Grohl korábban arról is beszámolt, hogy amikor a dalon kezdett dolgozni, Olymiában élt együtt Kurttel, és a sors iróniája, hogy Cobain gitárján tökéletesítette a szólamokat.

További különlegesség, hogy a dal első ízben 1992-ben Dave Late! névre hallgató együttesének demóján is helyet kapott, ám 2005-ben teljesen új köntösbe bújtatta azt.

Red Hot Chili Peppers – Tearjerker

Az Anthony Kiedis vezette zenekar is megénekelte Cobain tragikus vesztét, ugyanis az 1995-ben megjelent One Hot Minute című albumon helyet kapott egy Tearjerker címre keresztelt dal, melyről a frontember ekképp nyilatkozott: Kurt Cobain halála mindannyiunk számára hatalmas érzelmi csapást jelentett. Fogalmam sincs, hogyan lehetséges az, hogy a Földön mindenki olyan közelinek érezte őt, de mindenkit megnyert magának, és valamilyen ártatlan, ám furcsa módon imádták őt. Az összes üvöltése mögött rejtőző sötétség tette őt olyan szerethetőve.

Érdekesség, hogy a zenekar további két sort szentelt a Kurt iránti megemlékezésre a Californication című szerzeményben, valamint emléket állítottak neki a Dani California kisfilmjében is.

Cold – The Day Seattle Died

A floridai post-grunge zenekar, a Cold 2003-ban megjelent Year Of The Spider címet viselő harmadik stúdiólemezén helyezte el a The Day Seattle Died című szerzeményét, mely szintén a Cobain előtt való tisztelgés ékes bizonyítéka. A dal egy az egyben az április 5-ei eseményekre utal találó soraival.

R.E.M. – Let Me In

A 90-es évek egy másik áttörő zenekara, a Frances Cobain keresztapja, Michael Stipe vezette zenekar is emléket állított egykori zenésztársának Let Me In címmel.

The Cranberries – I’m Still Remembering

A Dolores O’Riordan vezette ír csapat is képtelen volt elsiklani a történtek felett és 1996-ban rögzítésre került az I’m Still Remembering című dal, mely Kurt Cobain emlékére született, ugyanis a csapat nagy rajongója volt az ikonikus zenésznek.

Neil Young – Sleeps With Angels

A Kurt által írt búcsúlevélben Neil Young híres mondata (Jobb kiégni, mint lassan megfakulni!) nem véletlenül kapott helyet. A kanadai zenészt pedig mélyen felkavarta a zenész halála, akitől a Sleeps With Angels című szerzeményben búcsúzott el 1994-ben.

Patti Smith – About A Boy

A Chicagóból származó énekesnő, Patti Smith testvérével, Todd-dal együtt hatalmas rajongója volt a grunge-hangzás megteremtőjeként emlegetett Cobainnak, így számukra sem volt kétséges, hogy hangokba zárva mondjanak köszönetet és végső búcsút a zenésznek.

For Squirrels – Mighty K. C.

A floridai For Squirrels zenekar 1992-ben állt össze, amikor is a Nirvana pályája csúcsán állt, így nem volt kérdés, hogy zenéjükre nagy hatással volt a grunge mozgalom. Kurt iránti tiszteletüknek a Mighty K. C. című dalban adtak hangot 1995-ben.

Tankcsapda – Egyszerű dal

Hazánk legnépszerűbb zenekara, a fennállásának 26. évét ünneplő debreceni csapat az Egyszerű dalban énekelte meg a Nirvana frontemberének halálát, mely szerzemény az 1995-ben debütált Az ember tervez című korongon foglal helyet.

Érdekesség, hogy a dal a Polly című Nirvana-szám zenei alapjára lett komponálva, és jelenleg is a zenekar egyik legnépszerűbb szerzeménye.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek