Starity

Listavezető lett James Bay bemutatkozó lemeze

2015. április 16. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 23-án dobta piacra bemutatkozó lemezét Chaos And The Calm címmel James Bay, mely máris hatalmas népszerűségnek örvend világszerte.

hirdetés
Listavezető lett James Bay bemutatkozó lemeze

A 24 éves, BRIT Awards-nyertes James Bayjel tavaly nyáron ismerkedhetett meg a közönség, amikor is Let It Go címmel mutatta be első kislemezes dalát a brit énekes, novemberben pedig napvilágot látott a Hold Back The River, mely szintén igen népszerűnek bizonyult. Az azóta eltelt hónapokban gőzerővel dolgozott bemutatkozó albumán a Hitchinben felnőtt zenész, mely munka gyümölcse Chaos And The Calm címmel látott napvilágot a Universal Music Group leányvállalata, a Republic Records gondozásában.

A március 23-án megjelent korong 12 szerzeményt sorakoztat fel, köztük a már korábban említett Let It Gót és a Hold Back The Rivert is. Érdekesség, hogy a Chaos And The Calmból megjelenésének hetében több mint 64.000 példány fogyott világszerte, és hamar elérte az aranylemez minősítést az Egyesült Királyságban 100.000 eladott példányszámával.

James nemzetközi tekintetben is igen jó statisztikákat tudhat magáénak, ami bemutatkozó lemezének népszerűségét illeti: első lett Írországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban; a második helyig tornázta magát Ausztriában; Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államok rockzenei albumai között pedig a dobogó harmadik fokán végzett. Természetesen hazánkba is eljutott a sármos brit zenész híre és hangja, nálunk a 38. helyen mutatkozott be.

Érdekesség, hogy James 11 évesen döntötte el, hogy zenészi pályára lép, miután első ízben hallotta Eric Clapton Layláját, és akár vakszerencsének is nevezhetnénk, hogy miután egy előadása rajongójának köszönhetően a YouTube-on landolt, szerződést ajánlott neki a Republic Records. Ezt követően pedig egyenes út vezetett a nashville-i Blackbird Stúdióba, ahol Jacquire King producer közreműködésével rögzítette bemutatkozó lemezét.

Ugyan az album elsősorban soulelemekkel átitatott, popjegyekben bővelkedő alternatívrock-balladákat kínál a hallgatóknak, a lassú szerzemények mellett helyet kapott néhány igazán pörgősre sikerült nóta is, mint a Craving, a Best Fake Smile vagy a Collide, melyek minden bizonnyal a nyári esték elmaradhatatlan kellékei lesznek a tábortűz mellett.

Természetesen említést érdemelnek a Move Togetherhöz, a Scarshoz vagy a Need The Sun To Breakhez hasonló szerzemények is, melyek akusztikus voltukkal lassan égetik bele magukat a tudatunkba. Ami az album szövegvilágát illeti, mindegyik nótában a szerelem dominál, hol a magányra, hol a partner visszahódítására helyezve a hangsúlyt, így egy érzelmekben gazdag lemezbe sűrítve mindezt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek