Starity

Mi lett a 80-as évek szupermodelljeivel?

2015. április 20. 09:09   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legújabb cikksorozatunkban az 1980-as évek legnépszerűbb modelljeit mutatjuk be.

hirdetés
Mi lett a 80-as évek szupermodelljeivel?

A divatvilágban mindig is szükség volt olyan fotogén lányokra, akik bemutatták a tervezők ruhakölteményeit. Később már nemcsak ruhákba bújtatták őket a kifutón, hanem a különbözőbb termékeket reklámozták a magazinokban és a televízióban. A szupermodell kifejezés a nyolcvanas évek popkultúrájában született meg – ezzel a névvel illették és illetik azóta is a legsikeresebb és legtöbbet kereső modelleket. Cikksorozatunkban megmutatjuk, mi történt az akkori legnépszerűbb arcokkal.

Cindy Crawford 

Mielőtt felfedezték volna, Cindy Crawford vegyészetet tanult a Northwestern Universityn. 1982-ben ő lett az Elite modellügynökség által rendezett Év Arca verseny győztese, fél év múlva pedig az egész Amerika a lábai előtt hevert. 

A nyolcvanas és kilencvenes években a legnagyobb magazinok címlapján szerepelt, számos kozmetikai termék és divatmárka arca lett. Kipróbálta magát a filmvásznon (Fair Game, 1995), az MTV House of Style című műsorának házigazdája volt hat éven át, valamint szerepelt a mára ikonikussá vált, a Freedom 90 című George Michael-slágerhez készült videoklipben, Bon Jovi szerelmét alakította a Please Come Home For Christmas kisfilmjében, és a basszusgitáros John Taylor bőrébe bújt a 2011-es Girl Panic című Duran Duran-videóban. 

Manapság ritkábban modellkedik és inkább üzletasszonyként tevékenykedik: saját bútorkollekciója van Cindy Crawford Home Collection néven, valamint jótékonysági munkája is jelentős. Férjével, a korábbi modell Rande Gerbertől két gyermeke született – lánya, a tizennégy éves Kaia is kacérkodik a modellkedéssel. 

Brooke Shields 

Brooke Shields 1966-ban, alig tizenegy hónapos korában kezdett modellkedni, majd a koraérett kislány tizenkét évesen prostituáltat alakított a Pretty Baby című filmben. Több merész és nagy port kavaró reklámkampányban szerepelt, a legrangosabb magazinok versengtek a képeiért, és olyan filmben mutatta meg ártatlan szépségét, mint a Kék lagúna (1980), a Sahara (1983), vagy a Brenda Starr (1989). 

A modellkedésről fokozatosan váltott át a színészetre, és az elmúlt két évtizedben számtalan filmben és televíziós sorozatban bizonyította a tehetségét (Jóbarátok, Két pasi meg egy kicsi, Hannah Montana, Rúzs és New York), valamint néhány Broadway-színdarabban is feltűnt. Önálló sorozatot is kapott - Suddenly Susan címmel - amelyben a produceri munkát is magára vállalta. Évek óta vegán és a PETA egyik legnevesebb támogatója. 

Miután olyan hírességekkel randevúzott, mint Michael Jackson, Dean Cain, Liam Neeson, John Travolta, George Michael, John F. Kennedy Jr, Naruhito (az akkori japán trónörökös), valamint két milliárdos: Mohammed Khashoggi és Dodi Fayed, majd egy rövid ideig a teniszező Andre Agassi felesége volt, a magánéletében is révbe ért: a televíziós író Chris Henchyvel két lányát neveli. 

Christie Brinkley 

Christie Brinkley Párizsban tanult művészettörténetet és illusztrátorként dolgozott, de minden megváltozott, amikor az utcán felfigyelt rá egy amerikai fotós. Noha nagyon szerette a munkáját, feladta addigi életét és az egyik legsikeresebb modell lett belőle. 

Többek között három egymást követő évben is a neves Sports Illustrated Swimsuit Edition címlapján pózolt (1979–1981) és olyan kozmetikai cégek arca lett, mint a Chanel Beauty és a Cover Girl (ez utóbbihoz rekordhosszúságú, 25 éves szerződés kötötte).

Őt sem kerülték el a filmszerepek, de más projektekben is részt vett: saját parfümje és ékszerkollekciója lett, tervezett lemezborítókat, valamint könyvet írt és illusztrált Christie Brinkley's Outdoor Beauty and Fitness Book címmel. 

Négy házassága közül a másodikat az énekes-zenész Billy Joellel kötötte, akit az Uptown Girl című sláger megírására ihlette. Az állatjogi aktivista Brinkley jelenleg egyedülálló anyaként neveli három gyermekét. 

Renée Simonsen 

A dán születésű Renée Simonsen a középiskola mellett egy szupermarketben dolgozott pénztárosként, amikor felfedezték. 1982-ben ő nyerte meg a 80-as évek Arca nevű versenyt és rövid időn belül az egyik legsikeresebb fotómodell lett belőle.

A legnagyobb divatmagazinok címlapján szerepelt, számos kampányban kapott helyet és színésznőként mutatkozott be két olasz filmben. Huszonnégy évesen azonban hátat fordított a divatvilágnak, elutasította a felkérést, hogy a következő James Bond-filmben szerepeljen, és szakított akkori barátjával, a Duran Duran sztárjával, John Taylorral. Négy hónapot töltött egy izraeli kibucban, majd hazatérve Koppenhágába, folytatta a félbehagyott iskolai tanulmányait.

A 2000-es évek elejére pszichológiai diplomát szerzett, férjhez ment a dán rockzenész Thomas Helmighez, három gyermeket szült, és skandináv nyelvterületen elismert gyermekkönyv- és regényíró lett belőle. Manapság már csak ritkán modellkedik és szeretné kipróbálni magát forgatókönyvíróként. 

Iman 

A szomáliai származású Imant 1975-ben egy nairobi utcán fedezték fel – a húszéves, öt nyelven folyékonyan beszélő lány politikai tudományokat hallgatott az ottani egyetemen. Amint az Egyesült Államokba érkezett, nagyot robbantott a divatvilágban: számtalan divatmagazin címlapjára felkerült a fotója és olyan divattervezők múzsája lett, mint Gianni Versace, Calvin Klein, Issey Miyake, Donna Karan, Yves Saint-Laurent és Thierry Mugler.

Kisebb filmszerepekben is feltűnt (Távol Afrikától, No Way Out, Miami Vice), videójátékokhoz adta a hangját és jótékonysági munkát végzett, majd 1994-ban saját kozmetikai céget alapított Iman Cosmetics néven. A sikerek mellett a boldogság sem kerülte el: 1992 óta boldog házasságban él a legendás rockzenésszel, David Bowie-val és két kislányukkal. 

Elle MacPherson 

Karrierje kezdetén Elle Macpherson csak azért modellkedett, hogy pénzt szerezzen a tanulmányaira, amikor jogot tanult a sydney-i egyetemen. Úgy döntött, hogy egy évre New Yorkba költözik és szerencsét próbál, de végül ott ragadt, amikor rövid időn belül hihetetlen sikert aratott.

1986-ra már minden rangos divatmagazin címlapjára felkerült és rekordot tart a Sports Illustrated Swimsuit Issue címlapjaival: ötször szerepelhetett rajta (1986, 1987, 1988, 1994, 2006). Szinte tökéletes alakjának köszönhetően kapta meg A Test becenevet.

A filmvilágban is kipróbálta magát (Szirének, Tükröm, tükröm, Batman és Robin), saját fehérnemű- és kozmetikai kollekciót készített, majd 1994-ben saját céget alapított Elle Macpherson Inc. néven.

Manapság is modellkedik, és nagy figyelmet fordít a jótékonysági munkára: ő az UNICEF és az ausztrál Smile Alapítvány nagykövete, valamint a RED egyik szóvivője, aki az AIDS, a tüdőbaj és malária elleni harcra hívja fel a figyelmet. 

2013-ban kötött házasságot a milliárdos szállodalánc-örökössel, Jeffrey Sofferrel és együtt nevelik MacPherson előző kapcsolatából született két fiát. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek