Starity

Őszintén beszélt pánikrohamairól Zoella

2015. május 20. 11:11   |   Szerző: LoveNessa

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár videóiból és képein nem látszik, hűséges nézői jól tudják, hogy a brit youtuber pánikbetegséggel küzd. Ezt pedig nem is titoklja, minden alkalmat megragad, hogy beszéljen róla és így segítsen másokon is.

hirdetés
Őszintén beszélt pánikrohamairól Zoella

Zoe Sugg sosem titkolta, hogy sok szituációban hirtelen szorongás jön rá és a legrosszabb esetben pánikrohamot is kap. Ettől az erős, ám általában rövid idő alatt leforgó átmeneti félelemérzettől 14 éves kora óta nem tud szabadulni. Ám elhatározta, hogy nem hagyja, hogy ez tönkretegye életét és mióta létrehozta YouTube-csatornáját, amit jelenleg több mint nyolcmillióan követnek figyelemmel, eltökélt szándéka, hogy segítsen sorstársainak.

A kezdeti tünetek akkor jelennek meg, amikor úgy érzem magamat egy helyzetben, hogy egyszerűen képtelen vagyok kiszabadulni onnan. A szívem nagyon hevesen ver, rosszullét jön rám, gyorsan veszem a levegőt, olyan érzésem van, mintha összemenne körülöttem a szoba. Olyan, mintha az agyam egy része azt mondaná, hogy nem mehetek el és itt ragadtam, még akkor is, ha igazából tudom, hogy ez nem igaz. A tudatalatti elme sokkal erősebb – írta a Glamour magazinnak.

A 25 éves beauty-bloggeren olykor gyorsabb lefolyású pánikrohamok kerekednek felül, gyakran viszont teljesen lebénul tőle, mozdulni sem bír tőle: A szorongás jelentős része az életemnek és néha csak ritkán tapasztalom, ám van olyan időszak is, amikor minden egyes nap. Amikor nagyon rossz, akkor fel sem tudok kelni az ágyamból vagy úgy kezdődik a napom, hogy kinyitom a szememet és máris pánikrohamom van.

Ilyen tünetekkel pedig egyáltalán nem könnyű együtt élni, így Zoe természetesen sok szakember segítségét kikérte az elmúlt tíz év alatt. Viszont az orvosok néhány esetben nem éppen segítséget nyújtottak neki, hanem pont az ellenkezőjét érték el.

Frusztráló volt, amikor az orvosok nem értették meg a pánikbetegségem súlyosságát. Az egyik például azt mondta, hogy »Vegyél egy pár edzőcipőt és tegyél egy gyors sétát, ami felélénkít«. Ilyenkor úgy érzed, hogy hatalmas vereséget szenvedtél – osztotta meg tapasztalatait, azonban azt is elárulta, hogy nemcsak az ilyen orvosoknak kell máshogy megközelíteniük ezt a betegséget.

Az egyik legnehezebb az, amikor az olyan emberek, akik nem tudják megérteni, nem is akarják vagy egyszerűen nincs bennük empátia. Emiatt nagyon elszigetelve érezheted magadat és elszomorodsz. Ha ezzel is olyan egyszerű lenne megbirkózni, mint néhány más dologgal, akkor mindenképpen könnyen megoldanánk.

Zoe a csatornáján is többször szóba hozta már a pánikbetegséget és saját tapasztalatait is megosztotta, valamint tanácsokat is adott. A YouTube mellett pedig blogján is szánt bejegyzéseket a témának, továbbá közösségi oldalain is próbál azok segítségére lenni, akik hozzá fordulnak. Tavaly októberben viszont megtett még egy nagy lépést a változás érdekében és a Mind nevezetű jótékonysági szervezet nagykövete lett.

Annak érdekében pedig, hogy felhívja a figyelmet a pánikbetegségre, kitalálta a #DontPanicButtont, azaz a #NePánikoljGombot, ami egy szimbólummá vált piros gomb és egyfajta mankóként is szolgálhat azok számára, akik ezzel a betegséggel küzdenek, valamint ezt viselve mutathatják meg az emberek, hogy támogatják őket és az ügyet.

Jól tudom, hogy milyen elszigetelve is érezhetik magukat az emberek olyankor, amikor súlyos a szorongásuk. Azonban az, hogy ennyi pozitív visszajelzést kaptam minden egyes alkalommal, amikor online beszéltem róla, azt bizonyítja, hogy nagyon sok fiatal kerül szembe ezzel a betegséggel nap mint nap. Eltökélten hiszem, hogy szükséges, hogy mindenki merjen beszélni barátokkal és családtagokkal arról, hogy min mennek keresztül, és kérjenek segítséget. Ezért is vagyok hihetetlenül boldog, hogy nagykövet lehetek a Mindnál. Ez remek lehetőség, hogy még jobban felhívjam rá a figyelmet, és hogy olyan alapítvánnyal dolgozhassak együtt, amit imádok – zárta mondandóját Zoella.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek