Starity

Ismerd meg az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztesét!

2015. május 25. 16:04   |   Szerző: Fanncsii

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 28 éves svéd énekes hazájában nagy népszerűségnek örvend, az Eurovíziós Dalfesztivál után pedig minden bizonnyal Európa is jobban oda fog figyelni rá.

hirdetés
Ismerd meg az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztesét!
Fotó: Thomas Hanses (EBU)

Måns Zelmerlöw svéd énekes, 1986. június 13-án született Lund városában, Észak-Svédországban. Édesanyja egyetemi professzor, édesapja sebész. Zenetagozatos gimnáziumba járt, már fiatalkorában érdekelte a művészet és a színház, 2002-ben szerepet kapott a Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat című darabban. Immáron 10 éve meghatározó alakja a svéd médiának mint énekes, színész, műsorvezető és televíziós személyiség.

2005-ben találkozott vele először a nagyközönség, amikor is ötödik helyen végzett a svéd Idolban. Olyan előadók dalait énekelte a műsorban, mint például Enrique Iglesias, a Westlife, Robbie Williams, vagy a szintén svéd Roxette együttes, és az ugyancsak Eurovíziós Dalfesztivál-győztes ABBA. 2006-ban megnyerte a Szombat esti láz svéd változatának, a Let’s Dance első szériáját párjával, Maria Karlssonnal.

Korai éveinek köszönhetően közel áll hozzá a színjátszás is. A Grease svéd változatában Danny Zuko szerepében láthattuk, 2007-ben a Footlose-ban játszotta el Tommyt, valamint Rómeóként is feltűnt a Rómeó és Júliában.

Első albuma, a 2007-ben debütált Stand by for… platina minősítést kapott, 2009-ben jelent meg második nagylemeze MZW címmel, ami aranylemez lett Svédországban. Tavaly pedig kiadta harmadik stúdióalbumát Barcelona Sessions címmel, amiről két kislemeze jelent meg: a Broken Parts és a Beautiful Life. Június 5-én érkezik negyedik albuma Perfectly Damaged címmel, rajta a nyertes Heroes című dallal.

2007-ben jelentkezett először a Melodifestivalenre. Cara Mia című dalával sikert aratott ugyan és döntőbe is jutott, de végül a harmadik helyen végzett. Abban az évben Szerbia nyerte a Dalfesztivált, a svédeket pedig a The Ark nevű formáció képviselte The Worrying Kind című dalával, tizennyolcadikak lettek.

2009-ben jelentkezett újra a Melodifestivalenre, de ekkor sem sikerült nyernie, csak a 4. helyen végzett Hope & Glory című dalával. Abban az évben a norvég Alexander Rybak nyert a dalfesztiválon, a svéd Malena Emman 21. helyen végzett. 2010-ben nem versenyzőként, hanem műsorvezetőként tűnt fel a válogatón, 2013-ban pedig mint dalszerző, Erik Segerstedt és Tone Damli dalában működött közre.

Idén indult harmadszor a svéd nemzeti döntőn, harmadik nekifutásra sikerült győzedelmeskednie, ám ezúttal meg sem állt Európa képzeletbeli dobogójának legfelső fokáig. Minden idők harmadik legmagasabb pontszámával (365 pont) vihette haza az Eurovíziós Dalfesztivál trófeáját, hazájának pedig a jogot a következő dalverseny rendezésére Loreen 2012-es győzelme után.

Heroes című dala miatt rengeteg támadás éri. A fogadóirodák egyértelműen a verseny legnagyobb esélyesének tartották, viszont voltak, akik a versenyben sem akarták látni. A dal ugyanis egyesek szerint nagyon hajaz David Guetta Lovers On The Sun című dalára, a színpadkép pedig szintén elterjedt már a YouTube-on 2012-ben.

Győzelme után csak még nagyobb viták robbantak ki a dallal kapcsolatban, de ez sem őt, sem a svédeket nem érdekli, hatalmas ünnepélyeket tartottak Svédország-szerte az éjjel, a vasárnap hazaérkező svéd delegációt pedig óriási tapssal és örömmel várták a reptéren.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek