Starity

Öt gyilkos karakter, akiket valós személyek ihlettek

2015. június 08. 21:09   |   Szerző: healy.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon melyik brutálisabb, a film vagy a valóság? Cikkünkben öt olyan filmbeli karaktert veszünk górcső alá, akiket egy-egy könyörtelen gyilkos ihletett meg a való életből.

hirdetés
Öt gyilkos karakter, akiket valós személyek ihlettek

1. Norman Bates (Psycho, 1960)

Ihletője: Ed Gein

Ami a filmben történt: Marion Crane ellop 40 ezer dollárt. A pénzből új autót vesz, és azzal hajt tovább, ám az esős idő miatt letér az útról, és betéved a Bates Motelbe. Kivesz egy szobát mindössze egy éjszakára, és a látszólag ártatlan tulajdonossal, Norman Batesszel vacsorázik. Marionnel aznap este zuhanyzás közben egy idős hölgynek tűnő alak pár kézszúrással végez. Eközben a lány főnöke megbíz egy magánnyomozót, hogy keressék meg Mariont, ám őt is megölik. Marion testvére és szeretője is felkeresik a motelt, majd rájönnek, hogy Norman az elkövetője a gyilkosságoknak, kinek testében két én lakozik: ő és az anyja – utóbbi minden gyilkosság esetében felülkerekedett a fiún.

Ami valójában történt: Akárcsak A texasi láncfűrészes mészárlás című filmet, a Psychót is Ed Gein inspirálta, de míg az utóbbi rendezője, Alfred Hitchcock jobban ragaszkodik a valósághoz, mint Tobe Hooper, annál kevésbé meséli el Ed történetét. A hírhedt gyilkos sosem volt szállodatulajdonos, és sosem ölt meg nőt zuhanyzás közben az anyjának öltözve – ez Hitchcock ötlete volt. Az viszont lehetséges, hogy Gein is mumifikálta anyját, viszont nem tartotta a pincéjében, mint Norman. Ehelyett temetőkbe ment el, és anyjára hasonlító női testeket ásott ki. Nem tudjuk, melyik a hátborzongatóbb: a film vagy a valóság?

2. Bőrpofa (A texasi láncfűrészes mészárlás, 1974)

Ihletője: Ed Gein

Ami a filmben történt: Öt tinédzser elutazik Texasba, hogy meglátogassák nagyapjuk feldúlt sírját. Mint utólag kiterül, ez szörnyű ötlet részükről: útközben találkoznak a láncfűrészes mániákussal, Bőrpofával és megismerkednek annak kannibálcsaládjával, kiknek karmaik közt végzik.

Ami valójában történt: Tobe Hooper klasszikusának plakátjain az „Ami történt, igaz” feliratot olvashatjuk, de a film mégsem a teljes igazságot meséli el. Ed Gein sosem hagyta el Wisconsint, és sosem volt tinédzservérfürdő okozója. Ehelyett megölt két nyugdíjas asszonyt bármiféle ijesztő maszk, láncfűrész és kannibál család nélkül. Gein csendes, karcsú és magányos ember volt, nem hordott fenyegető, bőrből készült álarcot. Azonban egyik áldozatát egy horogra akasztotta fel fejjel lefelé, ami a film egyik leghátborzongatóbb jelenetének alapjául szolgált.

3. Albert DeSalvo (The Boston Strangler, 1968)

Ihletője: Albert DeSalvo

Ami a filmben történt: Csalódott nyomozók hada vadászik a „bostoni fojtogató” néven ismert sorozatgyilkosra. A közönség frusztrált lehet a gyanúsítottat illetően, ugyanis egészen a film első órájáig nehezen sejthető, ki az. A néhai Tony Curtis remekül ábrázolja Albert DeSalvót, az embert, aki többszörös személyiségzavarral küzd. Mikor letartóztatják egy másik bűncselekmény ügyében, bevallja, hogy ő a körözött személy.

Ami valójában történt: A valódi Albert DeSalvónál nem diagnosztizáltak többszörös személyiségzavart, és nem találták jogilag épelméjűnek. A film gyilkosként mutatja be, de annak ellenére, hogy bevallotta, ő a bostoni fojtogató, nem ítélték el. Elegendő fizikai bizonyíték volt ahhoz, hogy kapcsolatba hozhassák a bűncselekményekkel, de egyik tanúleírás sem illett rá. Az egyetlen túlélője kegyetlen fojtogatásainak sem tudta DeSalvót börtönbe juttatni. Sokan azt hiszik, azért követte el ezeket a gyilkosságokat, hogy hírnévre tegyen szert, és hogy film készüljön róla – az utóbbi esetében Hollywood valóra váltotta álmát. A The Boston Strangler boldogan végződik: a gyilkost elfogták és bezárták, de az rejtély marad, hogy a bűncselekménnyel felhagytak-e a való életben.

4. Zodiákus gyilkos (Zodiákus, 2007)

Ihletője: Zodiákus gyilkos

Ami a filmben történt: Végigkövethetjük, amint nyomozók és újságírók kétségbeesetten keresik a San Franciscó-i Zodiákus gyilkost, aki rejtélyes üzeneteket küldözget a rendőrségre és a szerkesztőségbe. A politikai karikaturista meg van győződve arról, hogy a pedofil Arthur Allen Leigh a körözött gyilkos.

Ami valójában történt: A Zodiákus készítői azt állították, hogy semmi sem fog szerepelni a filmben, amit nem támasztott alá rendőrségi jelentés, de úgy tűnik, ellent mondtak kijelentésüknek. Egy dühös tanácsadó kiadott egy részletes jelenetelemzést és készített egy honlapot azt állítva, hogy a cselekmény elemeit előre elkészítették. A film világosan rámutat arra, hogy Arthur Leigh a gyilkos, de a legújabb DNS-tesztek szerint ő nem lehet a Zodiákus. Ha Allen nem halt volna meg 1992-ben, a film a végső formájában is bemutatásra kerülhetett volna.

5. John Christie (10 Rillington Place, 1971)

Ihletője: John Christie

Ami a filmben történt: Ki gondolta volna, hogy a Mikulás egyszer egy ijesztő sorozatgyilkos bőrébe bújik majd? És nem akármilyen Mikulás, hanem a legkedvesebb ember a karácsony történelmében. Richard Attenborough-nak sikerült a lehető legsötétebb formában ábrázolnia a yorkshire-i John Christie-t. A fiatal házaspár, Beryl és Tim Evans egy 10 Rillington Place nevű helyre költöznek lányukkal. Az anyuka hamarosan még egy gyermeknek életet ad, de ezt nem engedhetik meg maguknak. Christie, aki embereket csalogat a házába és ott megöli őket, felajánlja nekik, hogy elvégzi az illegális abortuszt. Amikor Berylt és lányát holtan találják, Timet ítélik el a gyilkosságért.

Ami valójában történt:  Richard Fleischer filmje szerint Tim Evans ártatlan a gyilkosságokban, mert az elkövető Christie, a valóságban viszont Timet elítélték és kivégezték a bűntettért. Christie aztán beismerte Beryl Evans meggyilkolását, amikor lelepleződött titkos sorozatgyilkos-élete. Senki sem tudja pontosan, mi történt az anyával és lányával, de a 10 Rillington Place Tim Evans családja bukásának helyszíne. Christie-t három évvel később kivégezték abban a börtönben, amelyikben Evanst is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek