Starity

Színházban a Fame című musical

2015. június 17. 21:09   |   Szerző: Kelly

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1980-ban bemutatott világhírű mozifilmet számtalanszor adaptálták már színpadra. Ezúttal a Budapesti Operett Színházban mutatják be június 26-án és 27-én.

hirdetés
Színházban a Fame című musical
Fotó: Kárpáti Zsuzsanna

A fiatal művészek útkereséséről szóló musicalt Fame – A hírnév ára címmel mutatják be jövő hét végén. Június 16-án az alkotók, a szólisták és a táncosok sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a jelen lévő média képviselőinek, hogy milyen fergeteges produkcióra számíthatnak napokon belül.

Lőrinczy György, a színház igazgatója azt ecsetelte, mi is az ő feladatuk. Elmondta, hogy olyan darabokat kell műsorra tűzniük, melyek nem csupán szórakoztatnak és katartikus zenei élménnyel gazdagítják a nézőket, hanem tartalommal is bírnak, és mély mondanivalót tartogatnak mindenki számára. A Fame pedig tökéletesen megfelel mindennek. Azt is külön kiemelte, hogy a fiatal színészeknek, az új generációnak ez egy remek lehetőség, hogy megmutassák, mit tudnak.

A musical egy művészeti iskolában játszódik, ahol a diákoknak meg kell küzdeniük a céljaik eléréséért egymással és önmagukkal is. Természetesen a megtett út során változni fognak a növendékek, és a szerelmet is megtalálják. A darab kettőzött szereposztással debütál majd, a zenetanárt Pálfalvy Attila és Csuha Lajos, a tánctanárnőt Auksz Éva és Vásári Mónika fogják alakítani.

A drámatanár szerepét prózai színészek fogják játszani, őket a teátrum kérte fel a szerepre: Németh Kristóf és Vasvári Csaba. Az angoltanárnő szerepében Szulák Andreát és Nádasi Veronikát láthatja majd a nagyérdemű. A legtöbb diákot pedig a már említett fiatal színészgárda fogja színpadra vinni. Carment az X-Faktorból megismert Gubik Petra és Muri Enikő alakítja, Nick szerepében Veréb Tamás és Kocsis Dénes tűnik fel, Serenaként Simon Panna és Jenes Kitti kápráztatja el a közönséget. Jacket Szabó Dávid és Gömöri András Máté tárja majd elénk lehengerlő orosz akcentussal társítva, José Kerényi Miklós Máté és Vanya Róbert, Mabel pedig Vágó Zsuzsi és Nagy Gréta lesz.

A főigazgató azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a darab számtalan aktuális témát boncolgat. A diák-tanár viszony és a bevándorlás kérdése is felmerül, akárcsak a drogproblémák. Illetve az is előkerül, hogyan is lehet feldolgozni, ha hirtelen jön a siker.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőtől azt is megtudhattuk, a Fame arról szól leginkább, hogy az érvényesüléshez vezető úton mennyi mindent kell elérni és feláldozni, milyen kapcsolatokra kell törekedni. A musical felhívja a figyelmet a művészeti képzés izgalmaira, amikor a különböző művészeti ágak nincsenek elszeparálva egymástól, hanem a diákok együtt készülhetnek a pályára, ugyanott tanulhatnak, hatást gyakorolhatnak egymásra.

Azt is kiemelte, hogy nem kevés érdekesség fog felbukkanni az előadás során. A színház soraiban ülők láthatnak majd táncoló taxit, meg természetesen artistamutatványok is eléjük lesznek tárva a táncosoknak hála: Street-tánc ilyen szinten még nem valósult meg magyar színpadon, mint ahogy most erre törekedni fogunk – mondta KERO. A musicalt fiatalos erő és lendület jellemzi, ez köszönhető a színészek parádés alakításainak, Balogh-Barta Viktória koreográfusnak, és természetesen a rendezőnek, Somogyi Szilárdnak.

A darabot David de Silva álmodta meg, az alapján írta José Fernández, a dalszövegeket Jacques Levy alkotta, a zenét pedig Steve Margoshes szerezte. Miklós Tibor fordításában 20 éve már nálunk is be mutatták, jövő héten pedig kiderül, hogyan is viszi színre a művet országunk egyik legkimagaslóbb zenés színháza. Addig is vissza lehet nézni a május végén az Oktogonon rendezett flashmobot, ami  alapján szuper előadásra számíthatunk.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek