Starity

New Orleans-i legendák nyomában – a Hóhér

2015. június 20. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk harmadik részében a város egyik legismertebb sorozatgyilkosát, a Hóhért mutatjuk be. A Hóhér az 1910-es évek végén kezdett bele őrült ámokfutásába, ám a valódi kilétét máig homály fedi.

hirdetés

Ki is volt az a Hóhér?

Mint a neve is mutatja, a szóban forgó sorozatgyilkos baltával ölt; általában a saját otthonukban ölte meg áldozatait. Legtöbbször a hátsó ajtón tört be a házakba, ahol baltával agyoncsapta őket. A legtöbb hasonló módszert alkalmazó gyilkossal ellentétben sosem rabolt el semmit sem az áldozataitól.

A legtöbb áldozata olasz-amerikai származású volt, ebből adódóan sokan azt gondolták, hogy rasszizmusból öl. Egyes bűncselekmény-elemzők úgy vélik, hogy a hidegvérű gyilkos figyelembe vette az áldozatok nemét, ugyanis csak nőket ölt. Colin és Damon Wilson kriminológusok szerint csak akkor ölt férfiakat is, ha azok megpróbálták megállítani, hogy megölje a kiszemelt női áldozatot.

Egy másik, ámbár kevésbé hihető elmélet szerint a Hóhér csak azért ölt, hogy terjessze a jazz-zenét a környéken. Egy alkalommal levelet írt a rendőrségnek – mely szerint az illető a Pokolból írt, akárcsak Hasfelmetsző Jack –, ahol leírta, hogy azokba a házakba nem fog betörni, majd ölni, ahol jazz szól.

Valódi kilétét sosem azonosították, habár – mint minden hasonló esetnél – gyanúsítottak voltak. A fentebb említett levelét 1919. március 13-án publikálták a helyi lapok, New Orleans lakosai pedig abban reménykedtek, hogy ha rendeznek egy jazzbált, akkor a Hóhér békén hagy mindenkit. Aznap este nem történt gyilkosság.

Egy rajz a Hóhér egyik áldozatáról

Áldozatok

Ugyan a pontos szám nem ismert, annyi biztos, hogy legalább 12 embert küldött a másvilágra a másfél éven át tartó rémuralma alatt. Köztük egy házaspárt, Joseph és Catherine Maggiót, valamint további öt férfit és ugyanennyi nőt.

A Hóhér a popkultúrában

  • Egy helyi dalszövegíró, Joseph John Davilla írt egy The Mysterious Axman Jazz (Don't Scare Me Papa) című dalt 1919-ben.
  • 1945-ben publikáltak egy Gumbo Ya-Ya című könyvet, mely louisianai népmeséket tartalmaz, köztük egy Axeman's Jazz című fejezetet is.
  • Az ausztrál The Beats of Bourbon együttes 1984-es debütáló albumának címe The Axeman's Jazz.
  • A Swamp Thing című képregényben a 94. kérdés a Hóhérhoz köthető.
  • Az író, Julie Smith egyik könyvében feltűnik a Hóhér is, egy kicsit elrugaszkodva a valóságtól.
  • A Fila Brazillia nevezetű angol együttes 1998-ban megjelent Power Clown című dalában található egy részlet a Hóhér leveléből.
  • 2010-ben Rick Geary dokumentumkönyvet tett közzé a Hóhérról, melyben rengeteg információ megtalálható róla.
  • 2012-ben Christopher Farnsworth az egyik könyvéhez, a Red, White and Bloodhoz inspirációnak használta a Hóhért.
  • 2013 és 2014 között, összesen 7 epizód erejéig, Danny Huston keltette életre a New Orleans-i Hóhért a népszerű American Horror Story című sorozatban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek