Starity

11 meglepő tény az orvostudományból

2015. június 29. 18:06   |   Szerző: sorcery

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Gavin Frances orvos, író és kutató, készségesen válaszolt a Buzzfeed kérdéseire az emberi testtel, illetve azzal kapcsolatban, hogy mi is történik vele, ha valamit helyre kell hozni.

hirdetés
11 meglepő tény az orvostudományból
Fotó: skeeze / Pixabay

1. Ha veseátültetésed lesz, akkor három vesével végzed.

Sokkal komplikáltabbá tenné a műtétet, ha a nem működő szervet is eltávolítanák, így nemes egyszerűséggel az orvosok a csípőcsontod fölé behelyeznek egy harmadikat és érintetlenül hagyják a nem működő szerveket.

2. Agyműtét közben ébren vagy és a legtöbb dologra emlékezni is fogsz.

A fejed ki van biztosítva csavarokkal egy merev fémvázhoz, így nem tudod mozgatni. Természetesen alkalmaznak érzéstelenítést a csavarok mentén, de az agyban nem, mivel nincsenek fájdalmat érzékelő receptorok az agyunkban, tehát a páciensek semmit sem érzékelnek abból, hogy mit művelnek az orvosok a fejükben.

3. Ha műtét során véletlenül kipréselik a hormont termelő mellékvesédből az adrenalint, akkor belehalhatsz az adrenalintúladagolásba.

Ezek a mirigyek pontosan a vesék felett helyezkednek el és időnként daganatok nőhetnek rajtuk, amik túl sok adrenalint termelhetnek, ezért el kell távolítani őket. Ez az egyik legkockázatosabb műtéti eljárás.

4. Ha túlságosan vérzel egy sebből, akkor az orvosok hínárból készült kötszert tesznek rá.

Mivel a hínár érdekes módon nagyon hatásos vérzéscsillapító is.

5. Minden harmadik beteg, akin szívműtétet hajtottak végre, úgynevezett „leszívott fejjel” ébred.

Az orvosok azt az állapotot hívják „leszívott fejnek”, amikor egy szívműtétből ébredsz fel szellemileg zavarodottan: hangulat- és memóriaproblémák is könnyen előfordulhatnak. A műtét során a szívet egy speciális oldattal leállítják, amíg egy gép pumpálja a test többi részébe a vért. A gépezet felszívja a vért egy masszív tű segítségével az aortából, majd általában a láb vénáján keresztül visszapumpálja azt. Valamilyen oknál fogva sok páciens agya érzékenyen reagál erre, de az orvosok sem értik miért.

6. Az elektrosokk-terápiát a mai napig használják.

Az elektrosokk-terápiát pszichiáterek fejlesztették ki 1938-ban a Mussolini kormányzása alatti Olaszországban, majd a CIA kezdett el kísérletezni vele az 1960-as években, hogy agymosást hajtsanak végre. Jelenleg súlyos depresszióban és pszichózisban alkalmazhatják ezt a fajta terápiás módszert, és míg régen titokban hajtották végre a műveletet, ma már ellenőrzött körülmények között szabadon végezhető.

7. Csipkerózsika meséje talán valós történeten alapszik, mivel lehetséges, hogy egy rózsatövis szúrásától kómába is eshetsz.

A vérmérgezés bizony komolyra is fordulhat. Ha máskor igen, de ebben az egy dologban bizony nem hazudott a Disney-mese.

8. Nem is az orvosok találták ki, hogy hogyan is működik a szemünk, hanem csillagászok.

Az 1600-as években rájöttek a csillagászok, hogy nem érthetik meg teljesen a csillagok működését anélkül, hogy rájönnének, hogyan is látjuk őket. Isaac Newton vakmerően saját magán kísérletezett, egész pontosan egy hosszú, tompa tűt szúrt a szemgolyója mögé majd ide-oda mozgatta azt. A terve annak tanulmányozása volt, mindez milyen hatást gyakorol a szemére és megtalálja a retináját.

9. A műszemlencsék ugyanolyan anyagból készülnek, mint a vadászrepülőgépek anyaga.

Az orvosok megfigyelték, hogy a lezuhant gépek szemgolyóba fúródott kis darabkái nem okoztak semmilyen reakciót sem, így azok a műlencsék, amiket hályogműtétnél helyeznek be, pontosan olyan akrilanyagból készülnek, mint a repülőgépek.

10. Nagy valószínűséggel a csípőprotézised újra lesz hasznosítva, mint repülő-, műhold- vagy szélturbina-alkatrész.

A csípő- és térdprotézisek a világ egyik legellenállóbb ötvözetből készülnek – krómból, titánból és kobaltból. A krematóriumok összegyűjtik az ötvözetet a hamvakból és továbbküldik őket újrahasznosításra.

11. Az első vesedialízis-gépet egy holland orvos építette a második világháború idején narancslédobozból, egy autó vízpumpájából és celofánból.

Az orvosnak minimális hozzáférése volt a műszerekhez a német megszállás idején, így mindent felhasznált, amit talált. Ebbe beleértendő a celofánpapír is, amit akkoriban találtak fel szalámi gyárosok.

via Buzzfeed

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek