Starity

Íme öt metal zenekar, ami többre vihette volna

2015. november 25. 17:05   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben öt olyan zenekart mutatunk be, akik már feloszlottak, viszont hatalmas hírnévre és számos rajongóra tettek szert pályafutásuk során.

hirdetés
Íme öt metal zenekar, ami többre vihette volna

Warlock

A csapat 1982-ben alakult a németországi Düsseldorfban: Doro Pesch énekesnővel, Michael Bastian gitárossal, Frank Rittel basszerossal, valamint Thomas Franke dobossal a fedélzeten. A zenekar nem sokáig létezett eme felállással, ugyanis Thomas Franke helyére Michael Eurich érkezett, Michael Bastiant pedig Szigeti Péter váltotta.

Az első lemezük 1984-ben debütált  Burning the Witches címmel, ami nagy sikernek örvendett, így a zenekar hamar nekivághatott első turnéjának. Egy évvel később már a második albumuk is a boltokba került, Hellbound néven. A lemez megjelenése után a zenekar számos tévéshow-ban jelent meg, sőt egy teljes európai turnét is végigcsináltak, majd a Kerrang! magazin tette őket címlapjára. Dorót már ekkor a metalzene legjobb énekesnőjének kiáltották ki.

1986-ban egy újabb krongott jelenítettek meg, amely a True as Steel címet kapta.  A lemez a 18. helyet zsebelte be a zenéslistákon, amelyet az első kislemez a Fight for Rock követett. Ugyanebben az évben a Warlock btörténelmet írt, ugyanis 1986-ban Doro volt az első olyan énekesnő, aki egy metalzenekar élén lépett fel a Monsters of Rock fesztiválon – melyre azelőtt még nem volt példa. Ekkor oylan zenekarok társaságában léptek fel, mint a Motörhead, a Def Leppard, Ozzy Osbourne és a Scorpions. A True as Steel turnéja után a zenekar ismét stúdióba vonult, ám ezt megelőzően újabb tagváltás is történt: Tommy Bolan és Tommy Henriksen érkeztek a zenekarban, Szigeti és Rittel helyére.

Immáron az új felállás rögzítette 1987-ben a Triumph and Agony című lemezt, amely hamar bearanyozódott hazájukban, Németországban. Ezt követően a  lemez a legjobb Warlock-albumnak lett kinyilvánítva, ugyanis az angol  Billboard 200-as listán a nyolcvanadik helyig sikerült feljutnia. A zenekar ezután szerepelt az MTV csatorna heavy-metal programjában, a Headbangers' Ballban.

A zenekar sajnos nem volt túl hosszú életű, ugyanis 1989-ben feloszlottak. Ezek után pedig csak az énekesnő maradt az egyetlen eredeti tag. Később a Warlock név használatát elperelték tőle, így szólóban folytatta karrierjét. 

Sinergy

A finn zenekart 1997-ben alapította az amerikai származású Kimberly Goss énekesnő, aki ezt megelőzően a Dimmu Borgirban szólaltatta meg a billentyűket. Nem sokkal később csatlakozott hozzá Jesper Strömblad gitáros, Sharlee D'Angelo (Arch Enemy, Mercyful Fate) basszeros, a dobokért felelős Ronny Milianowicz, és az akkor még ismeretlen gitáros Alexi Laiho ( Children of Bodom). 

Miután a csapat teljessé vált, hamar elkezdtek dolgozni első stúdiólemezükön, amely 1999-ben jelent meg, Beware the Heavens címmel. A korong igen nagy sikert aratott Európa-szerte, ám ezt a sikert beárnyékolta némi tagcsere. Csatlakozott  a zenekarhoz gitárosi posztra Roope Latvala (Stone, ex-Children Of Bodom), a basszusgitárosi és énekesi poszta Marco Hietala (Nightwish,Tarot) került, az új ütős pedig Tonmi Lillman lett. Ez a felállás rögzítette 2000-ben a To Hell and Back nevezetű lemezt.

Miután a lemez a boltok polcaira került a zenekar a Nightwish-sel indult közös turnéra, melynek keretein belül a finn zenekar első DVD-jét rögzítette, From Wishes to Eternity néven. A DVD-n a Sinergy tagjai is részt vettek, ugyanis az egyik koncerten a Nightwish tagjaiként léptek színpadra, és szórakoztatták a közönséget. Ez igen ironikus, mivel 2002-ben Marco vette át Sami Vänskä helyét az akkor még Tarja Turunen-vezette együttesben, melynek következtében Hietala elhagyta a Sinegyt.

Ugyanebben az évben a srácok új lemezzel jelentkeztek, amely a Suicide By My Side elnevezést kapta, és amely az új tagokkal, Janne Parvianinen dobossal és Lauri Porra basszusgitárossal a fedélzeten készült el. A finn ötös a legerősebb albumát tudhatta magáénak, majd egy hosszú turné után ismét stúdióba vonultak az új album munkálatai miatt.

A negyedik Sinergy-album 2004-ben jelent volna meg, Sins of the Past címen, ám a csapat közös megegyezéssel úgy döntött, hogy a lemezt nem jelentetik meg, így bejelentették feloszlásukat. Kimberly Goss énekesnő egy 2011-es interjújában elárulta, hogy bármikor készen állna az újrakezdéshez.

After Forever

Az együttes 1995-ben alakult Apocalypse néven Hollandiában. Ekkor a zenekar  egy death-metal cover bandaként volt számontartva, ehhez híven egy, a hörgésért felelős férfi énekessel nyomultak.

1997-ben csatlakozott hozzájuk Floor Jansen énekesnő, akinek érkezése gyorsan megváltoztatta a zenekar addigi stílusát, és áttértek a szimfonikus metalra, bár a hörgéssel továbbra is kiegészítették a dalokat. Két évvel később felvették az After Forever nevet, amelyet két demó is megerősített: az  Ephemeral és a Wings of Illusion. Egy évre rá már az első lemezük is a boltok polcaira került, amely a Prison Of Desire elnevezést kapta. A lemezen a szintén holland Within Temptation zenekar frontasszonya, Sharon Den Adel is közreműködött a Beyond Me című szerzeményben.

2001-ben debütált a második lemezük, Decipher néven, amely az utolsó lemez volt a zenekar alapítójával, a gitárért, és a hörgésért felelős Mark Jansennel. Az első két lemez néhány dala leginkább az arab zenére és nemzetiségre asszociál, ezért sokan muszlim zeneként említik azon szerzeményeket.

2003-ban a zenekar kiadott egy EP-t és egy DVD-t is Exordium néven, melyet egy évvel később követett az Invisible Circles nevezetű album. A következő évben ismét stúdióba vonultak, és még abban az évben meg is érkezett a  Remagine névre keresztelt krongjuk.

2006-ban Mea Culpa néven dobtak piacra egy anyagot, amely A és B oldalból állt, valamint néhány dal újrafelvett változatát tartalmazta. Érdekesség, hogy a lemezen szereplő  Face Your Demons című dalban Marco Hietala (Nightwish, Tarot, ex-Sinergy) is közreműködött.

2007 április 23-án megjelent a saját magukról elnevezett ötödik After Forever-lemez, amely az eddigi legsikeresebb korongja lett a holland csapatnak – különösen az Energize Me című dal lett népszerű, melyet az énekesnő a mai napig szívesen vesz elő ReVamp nevezetű zenekarával adott koncertjein.

Mindezen sikerek ellenére a csapat 2008-ban bejelentette, hogy kisebb szünetet kényszerülnek tartani, az énekesnő kiégése (lelki kimerültsége) következtében, majd 2009-ben azzal a szomorú hírrel kellett szembesülniük a rajongóknak, hogy az After Forever véglegesen is feloszlott, így mindenki más utakon folytatja tovább a zenélést.

ArthemesiA

Az ArthemesiA 1994-ben alakult Finnországban. A csapat a black metal és melodic death metal stílusban játszott, dalaikban pedig a filozófiát, a sátánizmust, a természet szeretetét, és a mágiát éltették. 

Külön érdekesség a banda részéről, hogy más zenekarokhoz hasonlóan ők is használtak arcfestéket, valamint senki sem a saját nevét használta a zenekarban, hanem mindenkinek megvolt a saját sátáni beceneve. További érdekesség, hogy Jari Jukka-Pekkával és Oliverrel már Ensiferumban is együtt zenélt, Kaijal pedig a Wintersunban – ez utóbbinak a kezdetekben Oliver is a tagja volt.

A zenekar az 1994-es megalakulásakor a Celestial Agony nevet viselte, és csak később váltottak az Arthemesiára. 1998-ban jelent meg az első demójuk, melyet a következő felállás rögzített: Valtias Mustatuuli ének, és Routa gitáros. Ezek után csatlakozott a srácokhoz, Jari Arbaal Mäenpää gitáros, Jukka-Pekka Miettinen basszeros, és Oliver Fokin dobos. 1999-ben egy újabb demót készítettek, amely a The Archaic Dreamer elenevezést kapta.

A teljes felállású csapat első lemeze, a Devs-Iratvs 2001-ben jelent meg. 2002-ben a srácok ismét a stúdióba szegődtek, és egy újabb demót készítettek, Promon 02AB néven. Mindezek után nem sokat hallattak magukról, de 2006-ban kiadták a ShamaNatahS – Promo 2006ab nevezetű EP-t.

Egy évvel később semmivel sem nyújtottak többet a rajongóknak, ugyanis a várva várt lemezt egy újabb demó előzte meg, amely a The Hyperion Elements névre hallgatott. Ismét egy kisebb szünet következett – egészen 2009-ig amikor is végre megjelent a második lemezük is a.O.a néven. A fogadtatása nem volt kielégítő, így a csapat 2010-ben hivatalosan is bejelentette feloszlását. 

Norther

A finn zenekar 1996-ban alakult a finnországi Espoo-ban. Legelső anyaguk a Warlord nevezetű demó volt, majd ezt követően lázasan elkezdtek dolgozni első korongjukon. Két évvel később debütált a Dreams of Endless War nevezetű lemez, amely a finn lemezlisták 17. helyén foglalt helyet.

Egy évvel később jelent meg a Mirror of Madness című album, amely az első lemezt egy picivel lekörözve a 11. helyig surrant fel a sikerlistákon. Ez nagy lehetőség volt a Petri Lindroos-vezette zenekar számára, ugyanis turnézni indultak az akkor már híres Dimmu Borgir, valamint a Hypocrisy zenekarok társaságában.

2004-ben jelent meg a  Death Unlimited című album, amely szintén a 17. helyen nyitott hazájukban. Egy évvel később kisebb turnézás közepette megjelenítették a Solution7 nevezetű EP-t, amely egészen az ötödik helyen végzett a zenéslistákon. Eközben Petri Lindoos hivatalosan is a folk/viking metalt játszó Ensiferum zenekar frontembere lett.

2006-ban debütált a Till Death Unites Us lemez, amely tartva a szerencsét a zenekar számára, a hatodik helyen nyitott a listákon. Még ugyanebben az évben a zenekar Frozen Angel című szerzeménye, a V2: Dead Angel (Halott Angyal) című finn film betétdala lett, sőt a zenekar valóságos sztárstátuszra tett szert, ugyanis ők is szerepet kaptak a filmben. 

Kisebb EP-k kiadása után a zenekar csak 2008-ban jelentkezett nagylemezzel, amely mindössze az N elnevezést kapta, és amely az utolsó lemez volt a csapat frontemberével. Petri Lindroost 2009-ben szólították fel a távozásra, mivel emondásuk szerint nem tudott volna kellőképpen helyt állni két zenekarban. Az ő helyét az ex-Imperanon-frontember, Aleksi Sihvonen vette át, akivel 2011-ben jelent meg az első, és egyben utolsó Norther-lemez, a Circle Regenerated. 2012-ben a csapat hivatalosan is bejelentette, hogy nem folytatják tovább a zenélést.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek