Starity

5 éve jelent meg Katy Perry Teenage Dreamje

2015. szeptember 01. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hihetetlen, de már öt éve, hogy az üzletek polcaira került Katy Perry legnépszerűbb lemeze.

hirdetés
5 éve jelent meg Katy Perry Teenage Dreamje

2010 augusztusában került az üzletek polcaira a Teenage Dream Katy Perry harmadik nagylemezeként, mely egy csapásra meghozta a sikert és népszerűséget az akkor 25 éves lánynak. Onnantól kezdve pedig meredeken ívelt az út felfelé a slágerlisták éléig. Az évforduló alkalmából elhoztunk néhány érdekességet a lemezről és Katy Perry-ről.

Nyolc érdekesség a Teenage Dreamről:

1. 2010-et írtak a naptárak, amikor Katy bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, ugyanis ő volt az első női előadó, aki a legtöbb eladott példányszámot (2 millió) produkálta online eladások terén.

2. A Teenage Dream megjelenésekor a Billboard 200-as lista élén debütált, és világszerte közel hatmillió példányban kelt el. Hazájában, az Egyesült Államokban kilencsszeres platinalemez lett.

3. Az albumról hét kislemezt másolt ki és filmesített meg az énekesnő, és miután az ötödikként megjelent Last Friday Night (T.G.I.F.) is listavezető lett, hivatalosan is elismerték Katy tehetségét, ugyanis ezzel az első olyan női előadó lett, aki Michael Jacksonhoz hasonlóan egymás után öt kislemezt is az első helyre juttatott.

4. Will Cotton festőművész készítette az album borítóját.

5. Tizenkét különböző stúdióban zajlottak az album felvételei.

6. A lemez megjelenésével közel egy időben kérte fel az EA Games Katy-t a The Sims 3 szimulációs játékhoz, így készült egy katys kiegészítő Katy Perry Édes apróságok címmel, ezzel pedig ő lett az első (és a mai napig egyetlen), aki nevét és hangját kölcsönözte a játékhoz.

7. Az albummal öt díjat nyert 2010-ben: Legjobb albumcím (IFPI Platinum Europe Awards), Az év nemzetközi albuma (Juno Awards), Az év nemzetközi albuma (Premios Telehit), Különdíj, amiért egymást követően öt szerzemény landolt a listák élén (American Music Awards), Billboard reflektorfény-díj (Billboard Music Awards).

8. A 12 szerzeményt felsorakoztató lemezről csupán egyetlen egyet, a Pearl címűt nem adta ki kislemezként.

És íme, tíz érdekesség magáról Katy-ről:

1. Az énekesnő ereiben portugál, német, ír és brit vér csörgedezik.

2. Frank Perry rendező és producer unokahúga, aki az 1960-as évektől a 90-es évek elejéig tevékenykedett.

3. Az öttagú család (Katynek van két testvére: egy nővére, Angela és egy öccse, David) annyira szegény volt, hogy sokszor csak a helyi templom ingyenkonyháján jutottak ételhez.

4. Katy 15 évesen otthagyta az iskolát, hogy a zenei karrierjére koncentrálhasson. (Kedvenc zenei stílusa a gospel volt.) Később mégis visszaült az iskolapadba és olasz operát tanult egy santa barbarai zeneakadémián.

5. Katy-nek volt egy bizonytalan és gyenge próbálkozása a zeneiparba való betörésre 2001-ben, amikor Katy Hudson néven dobta piacra tízszámos lemezét (200 példányszámban kelt el összesen), mellyel valószínűleg még önmagát sem sikerült meggyőznie. Még szintén ide tartozik, hogy a Katy Hudson nem művésznév, hanem az énekesnő igazi neve, de mivel nem szerette volna, ha összekeverik Kate Hudson színésznővel, ezért 2003-ban hivatalosan is felvette édesanyja vezetéknevét, a Perry-t.

6. 2004-ben meghozta élete egyik legjobb döntését, és leszerződött a Java Recodsszal, onnantól kezdve pedig a legnagyobbakkal dolgozhatott.

7. Simple című szerzeménye volt az első, mely feltűnt egy filmben, méghozzá a Négyen egy gatyában című alkotásban.

8. Vokálozott Mick Jagger Old Habits Die Hardjában, mellyel a Rolling Stone-legenda Golden Globe-díjat nyert 2005-ben.

9. Felcsendült a handja a P.O.D. Goodbye For Nowjában is, valamint feltűnt a Carbon Leaf Learn To Fly című szerzeményéhez készült kisfilmjében, és a Gym Class Heroes Cupid's Chokeholdjának megfilmesítésében is. (Travie McCoyjal egy darabig randizott is.)

10. A Falhangolva című filmben volt egy cameója, és ennek a filmnek a forgatásán ismerkedett meg későbbi férjével, Russell Branddel - akivel azóta elváltak útjaik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek