Starity

Exkluzív interjú Papp Csillával, akinek első könyve a napokban debütál

2015. szeptember 19. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan az üzletek polcaira kerül Papp Csilla első regénye, A másik oldalról címmel, melynek kapcsán az írónőt faggattuk.

hirdetés
Exkluzív interjú Papp Csillával, akinek első könyve a napokban debütál
Fotó: Tri Lite Studio

Az Álomgyár Kiadó hozza forgalomba Papp Csilla első regényét, melyben Olivér és Hanna történetével isemerkedhetünk meg. A két fiatal egy közös ismerősük révén telefonos szexbe bonyolódnak, és mint kiderül: élőben is működik köztük a kémia. A boldogsághoz azonban hosszú és viszontagságos út vezet, mely társadalmi problémákkal van kikövezve, ám Hanna gyerekkori barátja, az autóbalesetben elhunyt Péter személyében rálel a segítségre.

A könyv megjelenése kapcsán faggattuk Csillát a regény születésének körülményeiről, a karakterek személyiségéről, az esetleges folytatásról és egyéb érdekességekről.

– A másik oldalról az első regényed, de ha jól tudom, mindig is közel állt hozzád az írás. Mi vett rá végül, hogy fizikai formába öntsd a gondolataidat?

– Most jött el az ideje. Már jó ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy egy történetet regény formába öntsek, de eddig mindig mindent ez elé a régi vágy elé helyeztem. Ez év elején viszont eldöntöttem: most másképp lesz, és megcsinálom. Hát így… 

– Úgy tudom, hajnalban, a munka és a napi rutin megkezdése előtti órákban íródott a regény. Miért éppen ezt az időintervallumot választottad a kreatív feltöltődésre, alkotásra?

– Ez a szabadidőm. Igen intenzívek a mindennapjaim, a munka és a család mellett napközben nem igen jut időm írásra, ehhez nyugalom, csend és minimum 2 óra zavartalan idő szükséges, ilyen nálam kizárólag hajnalban van. Talán a személyiségemből fakad, hogy az üres óráimat sem szeretem tétlenül eltölteni. Egy nőnek nincs könnyű dolga a napi rutin mellett még önmagával is foglalkozni. Sokaknak nem jut ideje sportolásra, szórakozásra, kikapcsolódásra, pedig mindnyájunknak szüksége lenne ilyesmire. Én megtaláltam azt a rést, ami a feltöltődésem biztos forrása. Nekem ez volt fontos. Akartam és megcsináltam.

– Mit tudhatunk a szereplőkről? Teljesen fiktív karakterek, vagy általad ismert személyek inspiráltak, hogy életre keltsd őket?

– Biztos vagyok benne, hogy minden író a saját környezetéből merít ihletet. Talán annyiban vannak/vagyunk más helyzetben az olvasókkal szemben, hogy nekünk van eszközünk ezeknek az eseményeknek a kiszínezésére, átformálására. A szereplőim nem valós személyek, nem én vagyok Joó Hanna, én például jobban hasonlítok Olivérre, vagy épp Dénesre, de éppúgy benne vagyok a többiek személyiségében is. Mindenkinek van olyan megnyilvánulása, mondata, reakciója, amit akár én is mondhatnék, maximum ennyire vagyok jelen a karakterekben. Természetesen van a regényben néhány olyan rész, amit a barátaimmal közös élmények inspiráltak, de ezeket is átírtam és sokkal izgalmasabbá tettem. Szerintem ez az írás művészete.

– Hanna és Olivér nem mindennapi megismerkedésén és kalandján túl olyan társadalmi problémák világába engedsz bepillantást nyerni, mint a nők bántalmazása, egy szeretett személy elvesztése, a válás gondolatának felmerülése egy házasságban. Milyen céllal helyeztél el ilyen komoly, sokakat foglalkoztató és megoldásra váró kérdésköröket a műben? Személyes tapasztalatok adták az ihletet, esetleg gondolatébresztésként próbáltad ekképp felhívni az olvasóid figyelmét ezekre a problémákra?

– Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Maga a regény egy szórakoztató, könnyed stílusú olvasmány, legalábbis annak szánom. Azt szeretném, ha az olvasóim elfelejtve a napi problémákat kikapcsolódnának a regény olvasása közben, így a fent említett témákat is úgy próbáltam megjeleníteni, hogy ne zúduljon rá az olvasóra, és ne nyomja agyon az alapvetően pozitív hangvételű történetet. Viszont azt gondolom, nem mehetünk el becsukott szemmel ezek mellett a létező problémák mellett. Ahhoz, hogy ezekről írjon az ember, nem kellenek feltétlenül személyes tapasztalatok, elég, ha nyitott szemmel járunk a világban. Az, aki jó házasságban él sem szemellenzővel jár, és érzékeli a sok válással terhelt kapcsolat létezését. Talán némi társadalmi felelősségvállalást érzek arra vonatkozóan, hogy ezeket is belecsempésszem a regényembe. Remélem, hogy sikerült megtalálnom az egyensúlyt. Ezt majd az olvasóim eldöntik. 

– Mit tudhatunk: lesz-e folytatása Hanna történetének, vagy legközelebb újabb karakterek életébe kalauzolsz minket?

– A második rész megírása az első lezárása után kötelező! Nem hagyom cserben az olvasóimat, ígérem a folytatásban minden kiderül…

– Anyaként vélhetően nap, mint nap kreálsz történeteket a kislányodnak. Gondoltál már arra, hogy esetleg egy gyerekkönyvvel is megpróbálkozz?

– Egyelőre nem. Ezek a történetek a gyermekemmel való személyes kapcsolatunk, és a napi életünk mesevilágba való áthelyezésének vetületei. Egy ovis kislány mindennapi élethelyzeteinek, problémáinak feldolgozására születnek. Nálunk beválik ez a módszer, talán egyszer másokkal is megosztom…

– Egy kereskedelmi televízió vezetőjeként, ezáltal ismert személy lévén mit szóltak a kollégáid, barátaid, hogy írói pályára is lépsz?

– Az első, aki a kéziratot olvasta a férjem volt, ő is vezető pozícióban dolgozik, így az volt a legfontosabb számomra, hogy ő mit gondol az esetleges megjelenésről. Ahogy látod, a könyv hamarosan kapható lesz, szóval támogatott, sőt az Olivér fejezeteiben néhány dolgot módosítottam is a férjem instrukciói alapján. Szóval a családom teljes támogatását élvezem. A kollégáim is pozitívan fogadták a hírt, és volt, aki kritikus szemmel tesztolvasóként segített az előkészítésben. A csapatomban sok fiatal lány dolgozik, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint Hanna, így volt, aki szabályosan beleszeretett a történetbe. Azt kell, hogy mondjam, hogy számos pozitív visszajelzést kapok a környezetemtől, főleg amióta elindult az írói Facebook-oldalam. Ezt köszönöm, és remélem, nem okozok senkinek csalódást.

– A gyereknevelés, a televíziónál végzett munkád és az írás mellett olvasni is jut időd? Te magad mely írók műveit preferálod? Esetleg van-e kedvenc regényed?

– Az olvasás az egyik legfontosabb dolog a világon! Szerintem ez teszi teljessé az életünket. Én rengeteg könyvet olvastam már, majd minden stílusban. A szépirodalomtól a ponyvaregényig mindenevő vagyok. Meggyőződésem, hogy a könyvek megtalálnak bennünket. Az sem mindegy, hogy egy könyvet milyen hangulatban, vagy hogy hány éves korban olvasunk. Én nyitott vagyok a spiritualitás befogadására, így ilyen témájú könyveket is rendszeresen forgatok, a gyermekneveléssel kapcsolatban szinte az összes könyvet elolvastam és ezek segítettek a saját módszerem kialakításában. Vezetőként is fontos a megújulás, így az ehhez segítséget nyújtó könyveket is szívesen olvasom. Nyaralásra könnyed témájú olvasmányt viszek. A regényemben több könyvet is említek, ezek természetesen a kedvenceim közé tartoznak. Itt most abbahagyom, mert órákig tudnék az olvasásról és a könyvekről beszélni…

– Te magad is kezdő író lévén milyen tanáccsal látnád el a leendő írópalántákat, akik hozzád hasonlóan szívesen megpróbálkoznának egy könyvvel?

– Nagyon sok munka van egy regénnyel, szerintem ezt nem lehet erőltetni. Ha valakinek a fejében ott van a történet, akkor írja le. Ha bizonytalan kérjen segítséget. Én az Álomgyár Kiadóval szerződtem, akik épp a kezdő írókat segítik az indulásban, és egy profi csapattal megadják azt a segítséget, ami elengedhetetlenül szükséges. Szóval azt tanácsolom a leendő írótársaimnak, hogy bátran vágjanak bele, ez egy nagyon izgalmas út!

– Végezetül, áruld el, hol és mikor találkozhatnak veled a kedves olvasók?

– Az írói Facebook-oldalamon számos információt megosztok a követőimmel, már regényrészletet is tettem fel, szóval ott első kézből értesülhet mindenki a fontosabb eseményekről és természetesen kulisszatitkokról is. Az Álomgyár Kiadóval Budapesten és Debrecenben tervezünk könyvbemutatót, aminek az időpontját a Facebookon fogom megosztani.   

– Köszönjük, hogy időt szántál a beszélgetésre, és további sok sikert kívánunk!

Ha kedvet kaptál Csilla regényéhez, előrendelésedet máris leadhatod a Bookline-on vagy a Lírán!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek