Starity

Menekült vagy bevándorló? – A sztárok most elmagyarázzák a különbséget!

2015. szeptember 29. 10:10   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberek és a média is gyakran keveri, sőt, összemossa e két gyűjtőfogalmat, mintha ezek nemes egyszerűséggel egymás szinonimái lennének. Holott ez valójában egy hatalmas tévedés! A hírességek most megpróbálják elmagyarázni, mi is a különbség ezen két, gyakran alkalmazott szó között.

hirdetés
Menekült vagy bevándorló? – A sztárok most elmagyarázzák a különbséget!

Colin Firth, Sir Patrick Stewart, Cate Blanchett és még számos híresség érezte kötelességének, hogy támogatva az UNCHR kampányát, felhívja a figyelmet a menekültek és a bevándorlók közti különbségekre. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint a menekült kifejezés olyan menekülő személyt jelöl, aki üldöztetés áldozata egy olyan országban, ahol például jelenleg háború dúl, s az ottmaradás túlságosan veszélyes lenne a számára; ebből kifolyólag nem is szándékozik oda visszatérni.

A migráns jelzőt azok leírására használják, akik a lakóhelyük szerinti országot elhagyják annak érdekében, hogy jobb munkahelyi kilátásaik, életkörülményeik legyenek, vagy hogy újra találkozhassanak családjukkal, esetleg jobb oktatáshoz juthassanak. A védekező kormányok azonban sok esetben úgy döntenek, hogy a bevándorlóktól meg kell óvni az adott országot, ezért visszairányítják az érkezőket oda, ahonnét eredetileg elindultak.

A menekültek különös védelmet élveznek a nemzetközi jog alapján, beleértve azt a jogot is, hogy ne deportálják vissza őket egy olyan országba, ahol szembe kell nézniük az adott veszélyekkel.

Fotó: Independent

Számos média – köztük a BBC és a Washington Post – hivatkozik a menekültekre úgy, mint bevándorlókra a polgárháború és a terrorizmus veszélyei kapcsán. A BBC azt mondja, azért használja ezt a szót, mert egy semleges kifejezés, mely minden olyan emberre vonatkozik, aki még nem fejezte be a jogi procedúrát menedékkérelme ügyében.

Az Al-Jazeera, és ez az újság úgy döntött, hogy nem használja tovább a migráns kifejezést a menekültekre, akik a krízis hatására sajnálatos módon eszkalálódtak az elmúlt hetek folyamán.

Modellek, színészek és zenészek – beleértve Colin Firth-t, Patrick Stewartot, David Morrissey-t, Cate Blanchettet, Kristin Davist, Helena Christensent és Peter Capaldit is – együtt jelentek meg egy videóban, kihangsúlyozva, hogy miért inkább a menekült kifejezést kell alkalmazni ott, ahol ez jobban indokolt, mintsem a migránst.

A migráns maga dönt, hogy akar-e országot váltani, gyakran azért, hogy javítsanak az életükön, az oktatási lehetőségeiken, a munkájukon, vagy csak egészen egyszerűen a családjukat akarják egyesíteni, s bármikor szabadon hazatérhetnek. Az UNCHR szerint fontos különbséget tenni a menekültek és a bevándorlók között, s a két fogalom jobb megértése elengedhetetlen ebben a szörnyű helyzetben, ahol nők, férfiak és gyerekek próbálják meg elérni az európai partokat. […] És ha ők visszatérnek, még mindig megóvja őket a kormány. […] Egy menekült az életéért fut. Háború és üldözés elől. Gyakran vállalják a traumatikus utazást a menekülés kedvéért. […] Emberi lényként kell kezelnünk őket, menekült vagy bevándorló, tisztelettel és méltósággal. […] De a fogalmak jelentése számít. A szavak számítanak. A te szavaid számítanak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek