Starity

80 éves lett a musicalek királynője, Julie Andrews

2015. október 03. 11:11   |   Szerző: kuci100

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hang, előkelőség, fantasztikus arcmimika, kisugárzás. Mindenki kedvenc dadája a napokban ünnepli 80. születésnapját. Ez alkalomból összeszedtünk pár filmet, amivel történelmet írt, és pár dolgot, amiért annyira szeretjük.

hirdetés

1935. október 1-jén született Julia Elizabeth Wells néven. Egy brit nyomornegyedben nőtt fel, de csodálatosan szép hangja már kiskorában megmutatkozott. 13 évesen már a király előtt énekelte a brit himnuszt.

Kislányként is bájos volt

A tengerentúlon 19 évesen mutatkozott be a Boyfriend című darabbal. Sok darabban kapott szerepet, de a My fair lady lett a színházi pályafutása csúcsa. Amikor a megfilmesítésre került sor, sajnos nem ő kapta Eliza szerepét, hanem az akkor felkapott, bájos Audrey Hepburn. Ennek ellenére neki is beindult a filmes karrierje.

Mary Poppins

Walt Disney felkereste Julie Andrewst a szereppel, de ő először nemet mondott, mert terhes volt. De Walt mindenképpen őt szerette volna főszereplőnek, ezért képes volt várni rá fél évet, de milyen jól tette! Mary Poppins egy nagyon szigorú, önfejű, magabiztos, de nagyon csupaszív és varázslatos karakter.  Julie ebben a filmben csak úgy tündököl, nem is csoda, hogy Oscart kapott érte.

A muzsika hangja (The Sound of Music)

Ezzel a fantasztikus filmmel Julie beírta magát a filmtörténelembe. Az alkotás bemutatja a család fontosságát, a zene kulcsfontosságát az életben, az igaz szerelmet gyönyörű tájakkal, fantasztikus szereplőkkel, szerethető karakterekkel. Julie Andrews lélegzetelállóan alakítja a hebrencs, csupaszívű, naiv, de szerethető Máriát. A film öt Oscar-díjat kapott, és nemrég volt az 50. évfordulója, amit nagy örömmel ünnepeltek a szereplők. Lady Gaga is tisztelgett a film előtt a 2015-ös Oscar-gálán a film ikonikus dalaival. A muzsika hangja ma már Salzburgban fogalom, egy úgynevezett Sound of Music Tourral lehet körbejárni a kíváncsi látogatóknak a film helyszíneit. A film kultikus dalait (My favorite Things, Do-re-mi, Edelweiss) ma már ezrek dúdolgatják.

Viktor/Viktória

Ebben a filmben Julie egy nőimitátort alakít. James Garnerrel felejthetetlen párost alkottak ebben a sajnos már elfeledett musical-vígjátékban. Ha máshol nem, a Glee című sorozatban hallhattátok a film főcímdalát, a Le Jazz Hotot.

Neveletlen hercegnő (The Princess Diaries)

Juliet főként ebből a filmből ismerheti a fiatalabb generáció. Egy királynőt alakít, olyan eleganciával és bájjal, hogy nem lehet nem szeretni a karakterét. Valószínűleg mindenki álmodott már arról, hogy egy nap beállít hozzá a nagyanyja, és közli vele, hogy hercegnő. Julie ebben a filmben is remekel, hozza a formáját, azt a brit erőt és kifinomultságot, amire csak ő képes.

Ezek a filmek mind zseniálisak, de gondoljuk csak végig, hogy a kiváló játékán kívül, miért is szeretjük annyira Julie Andrewst.

Miért szeretjük?

Mert egy csettintéssel megold mindent.

"Csett"

Mert megmutatta, hogy egy nagyi is lehet menő.

Mert újraértelmezte a késés fogalmát.

"Egy királynő sosem késik. Mások érkeznek túl korán."

Mert képes olyanokat is mondani, hogy

Fogd be!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek