Starity

Mentőexpedíció: a NASA képeken mutatta meg a különbséget a film és a valóság között

2015. október 05. 10:10   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy halom lenyűgöző képet osztott meg a hétvégén a NASA, melyek megmutatják a filmbeli és a valóságban használt technológiák közötti különbséget.

hirdetés

A NASA úgy tervezi, hogy húsz év múlva embereket küld majd a Marsra, ehhez az akcióhoz pedig már javában zajlanak az előkészületek és a kutatások. Most néhány képet is közzétettek, melyekből kiderül, hogy a számos, a Mentőexpedícióban látott technológia bemutatásával a filmkészítők nem nagyon rugaszkodtak el a valóságtól.

Űrruha

A filmben Matt Damon egy szkafandert visel, mely megvédi őt a Mars zord klímájától, miközben viszonylag könnyű mozgást tesz lehetővé. A NASA mérnökei már kifejlesztették a jobb oldali képen látható marsi felderítő ruhát, melyet egy nap majd az első ember fog viselni, aki a vörös bolygóra lép.

Marsjáró

A filmben a Mars Descent Vehicle elnevezésű jármű az elsődleges közlekedési eszköz a vörös bolygón. Napjainkban a NASA a képen látható járművel fejleszti a Marson való közlekedésre. A járgány a Multi-Mission Space Exploration Vehicle nevet kapta és egyelőre az arizónai sivatag kopár vidékén szeli a kilométereket.

Meghajtás

A filmben ionhajtóművet használnak az űrbeli hatalmas távolságok leküzdéséhez, mely rendkívül gyors sebességet tesz lehetővé. A NASA a Dawn űrhajójánál szintén ion hajtóművet használ, hogy minimalizálja az üzemanyagfogyasztást és képesek legyenek őrült manővereket is végrehajtani vele.

Lakóhely

Nem meglepő módon, ha a Marsra embereket küldünk, valahol lakniuk is kell. A baloldali képen a filmben látható konténerházban élt Matt Damon, a másik oldalon pedig egy a NASA által berendezett konténer látható belülről, amelyben a leendő legénységeket képzik ki hosszú űrbeli tartózkodásra.

Elszigeteltség

A Marsra küldött emberek olyan elszigeteltségben fognak élni az teljes emberiségtől, amelyet nem könnyű feldolgozni. Éppen ezért a NASA már teszteli milyen hatást vált ki az emberekből, ha hosszú hónapokra össze vannak zárva és csak limitált mennyiségben kommunikálhatnak az irányítóközponttal. A NASA képén a Hawaii-i Mauna Loa vulkán közelébe telepített kísérleti bázis látható, ahol hat önkéntes nyolc hónapon keresztül élt olyan körülmények között, amelyekre egy Mars-misszió során számíthatnak majd.

Mezőgazdaság

Az élelem folyamatos biztosítása elengedhetetlen, hogy túléljünk egy marsi küldetést. A NASA asztronautájának a filmben látottakhoz hasonló technológiával már sikerült salátát termeszteni a Nemzetközi Űrállomáson.

Kilövőállomás

Ahhoz, hogy nagyon messzire utazzunk, kell egy megfelelő földi bázis, ahol a következő generáció űrhajóit felkészítik és útnak indítják. A filmben látottak nem is nagyon térnek el a valóságtól.

Irányítóközpont

Mindkét képen a houstoni irányítóközpontot láthatjuk, balra a filmbeli Mars-missziót követhetjük nyomon, jobbra pedig a valódi irányítóközpont látható. Szó mi szó, a NASA-féle verzióra ráférne egy kis frissítés, reméljük Hollywood inspiráló lesz számukra.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek