Starity

25 éve került képernyőre a Beverly Hills 90210

2015. október 07. 19:07   |   Szerző: Brittany

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1990-es évek legsikeresebb sorozata 25 éves születésnapját ünnepli. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk számos érdekességet a szériáról és a szereplőkről.

hirdetés
25 éve került képernyőre a Beverly Hills 90210
Fotó: Fox

1990 október 4-én indult útjára amerika egyik legsikeresebb televízió sorozata, amely rövid idő alatt szinte az egész világot meghódította. A Beverly Hills 90210 Aaron Spelling sorozatai közükl a leghosszabb, hiszen 10 évadot élt meg és 292 epizódon keresztül mutatta be egy baráti társaság életét egészen a középiskolai évektől a felnőtté válásig. A főszereplők az 1990-es évek tinibálványaivá váltak. 

A sorozat már ment egy ideje és a nézettség egész jó volt. Aztán leforgattuk a nyári epizódokat és akkor sugározták azokat, amikor a többi sorozat szünetre ment. Hatalmas tinédzser nézőközönségünk lett. Ezután egy őrület alakult ki a sorozat körül

– mesélte el a Kelly Taylort megformáló, Jennie Garth egy interjú során a New York Weekly magazinnak. 

A széria kezdetén láthatták a nézők, ahogy az ikerpár, Brandon és Brenda Walsh (Jason Priestley és Shannen Doherty) a családjával Beverly Hillsbe költözik és beiratkoznak a Beverly Hills High középiskolába. Ezután barátokat szereztek és megkezdődtek a bonyodalmak is.

A sorozat olyan dolgokkal is foglalkozott, amiket a 90-es években más szériák nem mertek előtérbe helyezni.

Az epizódok közérdekű témákat is felöleltek, mint a homoszexualitás, a nem kívánt terhesség, a diszlexia, az öngyilkosság, az alkohol és kábítószerproblémák illetve a nemi betegségek veszélyei. 

A középiskolai éveken túl nyomon követhettük a főszereplők életét az egyetemen, illetve a nagy betűs életbe lépésüket is láthatták a rajongók. A széria 2000-ben ért véget, a nézettség csökkenése miatt, de még ekkor is közel 8 millió rajongót számlálhatott. Olyan sztároknak jelentett ugródeszkát vagy megjelenési lehetőséget a népszerű sorozat, mint az 1999-ben berobbant Christina Aguilera, a mára szexszimbólummá vált Jessica Alba, de említhetnénk akár a Jóbarátok felejthetetlen bohócát, Matthew Perryt is. 

A 90-es évek legtrendibb sztárjai voltak

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a népszerű sorozat kapcsán, amit biztosan nem tudtál te sem:

  1. A kezdő szereplőgárdából mindössze 4 fő maradt a sorozat legvégéig. Az ikerpárból Shannen Doherty már a negyedik évad után, míg Jason Priestley a kilencedik évad felénél távozott.

  2. Az Andrea Zuckermannt alakító Gabrielle Carteris azért hagyta ott a sorozatot, hogy saját TV showját vezesse, de ez egy évad után megbukott.

  3. Tori Spellingnek nem szólt saját édesapja a sorozatról, így mikor a lány értesült a castingról az ügynökétől, egy másik néven jelentkezett rá. 

  4. Jennie Garth és Shannen Doherty olyan voltak a való életben is, mint Kelly és Brenda, állandóan civakodtak, de néha voltak jó napjaik is.

  5. Shannen Doherty nehéz személyiség volt, mindenki nehezen jött ki vele, volt aki szándékosan el is kerülte inkább.

  6. Tori Spelling a sorozat miatt nem járt egyetemre, bár mindig el akarta kezdeni. 

  7. Eredetileg Tori Spelling karakterét Donna Morgan-nek hívták volna a Donna Martin helyett. 

  8. A középiskola ahova a szereplők jártak a sorozatban ugyanaz az iskola, ahova a Buffy a Vámpírok Réme sorozat diákjai is jártak gimibe, lletve a Csaj Nem Jár Egyedül című filmben is ezt az épületet láthatjuk, ami egyébként nem Beverly Hillsben van, hanem Torranceban.

  9. Jason Priestley már sokszor nem tudta követni, hogy most éppen melyik lánnyal jár a karaktere, mert annyi váltás volt. Az első komoly kapcsolata a sorozatban Christine Elise színésznővel volt, aki Emily Valentinet játszotta. 

  10. Jason Priestley állítólag nagyon vadul tudott bulizni, őt pedig Shannen Doherty követte a sorban.

  11. Jennie Garth számára a karaktere legmegrázóbb pillanata az volt, amikor amnéziás lett. Ezt még az általa alakított Kelly szektás korszaka sem múlja felül.

  12. Jason Priestleyt választották ki utolsóként. Csütörtökön volt a meghallgatása, pénteken megkapta a szerepet és hétfőn kezdett el forgatni. 

  13. Az egyik készítő számára nagyon fontos volt, hogy hangsúlyos legyen a szexuális érettség kérdése. Brenda karaktere az ő ötlete által vezérelve szakított Dylannel a második évad elején, mert a lány a szerepe szerint még nem volt elég érett a szexuális kontaktusra.

  14. Jason Priestley a kilencedik szezon közepén hagyta ott a sorozatot és állítása szerint hibás döntést hozott akkor.

  15. Luke Perry korábban nem szerepelt semmilyen sorozatban. Az utcáról szedték össze Dylan McKay megformálására. Akkoriban közmunkával kereste a kenyerét. 

  16. Dylan McKay karaktere eredetileg csak epizódszereplő lett volna, de a közönség annyira megszerette, hogy végül átírták miatta a forgatókönyvet.

  17. Gabrielle Carteris volt a legidősebb a kezdő szereplők közül, és a meghallgatáson is hazudott a koráról, hogy biztosan megkapja a szerepet.

  18. Tiffani Amber Thiessen az ötödik évadban csatlakozott a sorozathoz, és akkoriban Brian Austin Green párja volt. Ennek ellenére először Luke Perryt kellett megcsókolnia a szériában, ami frusztráló volt számára. 

  19. A széria több különkiadással is jelentkezett, 2003-ban még Shannen Dohertyt is meghívták, hogy újra együtt legyen a kezdő csapat. 

  20. Tiffani Thiessen jót tett a sorozatnak is, hiszen az ötödik évad első epizódja az egyik legnépszerűbb rész. Ekkor tűnt fel először a színésznő a rosszkislány, Valerie Malone szerepében. 

  21. A sorozatot mindössze egy Emmy díjra jelölték a 10 év alatt, hiába futott hatalmas nézettséggel.

  22. Ian Ziering, aki Steve Sanderst alakította a sorozatban úgy gondolta először, hogy a forgatókönyv nagyon felületes. 

  23. Ian Ziering imádta megviccelni Jennie Garthot a csókjelenetek során.

  24. Luke Perry a mai napig úgy gondolja, hogy Brandon Walsh lett volna a jobb választás Kelly Taylor részére, és bánja, hogy végül a lány Dylan mellett kötött ki. 

  25. Tori Spelling a sorozat forgatásai alatt két kollegájával is ágyba bújt. Az egyik Brian Austin Green, a másik Jason Priestley. 

Az egykori tinibálványok mára többnyire a feledés homályába merültek, de a Beverly Hills 90210 sorozat meghatározó része volt az 1990-es évek tinédzsereinek, és 25 év után még mindig nosztalgiával emlékeznek a rajongók a szereplőkre és az eseményekre. 

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek