Starity

15 éves lett a Linkin Park debütáló albuma

2015. október 26. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2000 októberében került az üzletek polcaira a Linkin Park első önálló stúdiólemeze, a Hybrid Theory. Az évforduló kapcsán összegyűjtöttünk 15 érdekességet az albumról.

hirdetés

1. A Hybrid Theory eredetileg a zenekar neve volt a kezdeti időszakban, a kifejezés pedig egyaránt asszociál arra is, hogy különböző stílusok keveredése hallható a csapat zenéjében.

2. Eredetileg 9 számos demo lemeznek indult, melyet később 12 dalossá bővítettek. A korongról négy kislemezt (One Step Closer, Crawling, Papercut, In The End) másoltak ki a srácok, majd két évvel később, 2002 júliusában elkészült a Reanimation című album, mely a Hybrid Theory dalainak remixét tartalmazza.

3. Mielőtt a zenekar leszerződött volna a Warner Bros.-hoz, számtalan kiadónak küldték el az akkor még 9 dalt tartalmazó korongot, és 42 (!) olyan fellépést adtak, ahol a zeneipar fejesei is részt vettek – hiába.

4. A Hybrid Thory helyet kapott az 1001 album, amit meg kell hallgatnod, mielőtt meghalsz című listán.

5. A dalok szövegvilága Chester Bennington énekes tinédzserkori érzelmeibe engednek bepillantást nyerni, ugyanis fiatalon apja egyik barátja többször is megerőszakolta, 11 éves korában elváltak a szülei, majd kábítószerfüggőségével is szembe kellett néznie.

6. A koronggal az öttagú csapat remekül meglovagolta az akkor éppen fellendülőben lévő nu metal-hullámot, mely stílusnak olyan neves képviselői voltak, mint a Papa Roach, a Limp Bizkit, a Korn, a P.O.D. vagy a Crazy Town.

7. Az album borítóját Mike Shinoda tervezte, aki amellett, hogy háttérénekesként, billentyűsként és ritmusgitárosként is kivette a részét a felvételekből, még a produceri feladatok ellátásában is segédkezett.

8. A Hybrid Theory ugyan 2000 októberében került az üzletek polcaira, és csak öt héttel később lett belőle aranylemez, ennek ellenére 2001-ben élte virágkorát, ugyanis az év legtöbb példányszámban elkelt lemezévé vált.

9. 2001-ben 324 konceretet adtak a lemezt népszerűsítő turné keretein belül, ami azt jelenti, hogy körülbelül egyetlen hónapot pihentek a srácok abban az évben.

10. A lemez írásában olyan előadók segítették az akkor még zöldfülű bandát, mint Michael Simpson, John King, Mark Wakefield és Dave Farrell – utóbbi később végleg a zenekarban maradt.

11. Az In The End csupán B-oldalas dal volt, mégis a lemez legkelendőbb kislemeze lett, sőt helyet kapott a 2000-es év 100 legjobb dala listán – méghozzá a 84. helyen; valamint felcsendült a Rock Band 3 című videójátékban is.

12. A Papercut a mai napig Chester egyik legkedvesebb dala, melynek érdekessége, hogy a srácok hivatalosan sosem jelentették meg kislemezként az Egyesült Államokban, ennek ellenére mégis az egyik legnépszerűbb dal lett a HT-ról.

13. A One Step Closerhez eredetileg egy olyan kisfilmet szeretett volna a zenekar, amilyen a Fainthez készült, de végül megfogadták Gregory Dark rendező tanácsát, és a Los Angeles-i metróba vonultak forgatni.

14. A kritikusok úgy jellemezték a korongot, mint egy olyan alkotást, ami az élet frusztrációira reflektál, és valóságos mérföldkőnek tartották, ami alapjaiban rengeti meg a zeneipart.

15. Világszerte többszörös platinalmez lett a Hybrid Theory, az Egyesült Államokban pedig az igen megtisztelő gyémánt minősítést is elnyerte a több mint 10 millió eladott példányszámával.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek