Starity

Egy vagyonért kelt el Kurt Cobain ikonikus kardigánja

2015. november 06. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nirvana frontembere nem csupán egy zenész volt a 90-es években, hanem a grunge maga, akit generációja szószólójaként emlegettek. Így nem csoda, hogy utolsó ruháinak egyike, az emlékezetünkbe égett zöld kardigán egy lakásra való összegért kelt el.

hirdetés

Kurt Cobain jött, megmutatta a tehetségét, rabul ejtett sok millió szívet, majd összetörte azokat, amikor úgy döntött, önként dobja el az életet – ám ennek ellenére sem lehet haragudni rá. A 90-es évek egyik legnépszerűbb alakja volt, rövid élete során azonban mégsem élvezhette a sikert, ami eleinte megrészegítette, majd tönkretette. Az énekes több mint két évtizede távozott el közülünk, ám még mindig olyan, mintha itt lenne – vagy legalábbis mintha a világ nem akarná őt elengedni.

Az idei év számtalan okból is emlékezetes volt a Nirvana- és a Cobain-rajongók körében, ugyanis két, az énekessel kapcsolatos dokumentumfilm látott napvilágot (Montage Of Heck, Soaked In Bleach), előkerült egy korábban sosem hallott felvétel, a történelem egyik legnépszerűbb dalszerzőjének választották, hivatalosan is a Smells Like Teen Spirit lett a világ legikonikusabb dala, előkerült néhány fénykép a Nirvana első fellépéséről és a zenész lánya, a 23 éves Frances Bean Cobain életében először (és valószínűleg utoljára) mesélt arról, milyen érzéseket táplál apja iránt.

A fenti listát még hosszan sorolhatnánk, hiszen Kurt Cobain az egyik legkedveltebb zenész volt a maga idejében, így aligha meglepő, hogy a mai napig köztudatban van, amit többek között tragikus, és a mai napig nem tisztázott körülmények között bekövetkezett halálának (is) köszönhet.

Ugyan a zenész özvegye, Courtney Love már évekkel ezelőtt megszabadult Kurt ingósságaitól és személyes holmijától, mégis újra és újra kerülnek elő olyan tárgyak, melyek visszaidézik az énekest. Legutóbb az a zöld kardigán került kalapács alá, amit Cobain 1993-ban az MTV Unplugged keretein belül viselt, és később a védjegyévé vált. A teljesen átlagos, kinyúlt, kifakult, és valószínűleg fillérekből vásárolt darab nem kevesebb, mint 100 000 dollárért (megközelítően 28 millió forint) cserélt gazdát.

A kardigán kikiáltási ára 40 000 dollár volt, ám arra még a szervezők sem számítottak, hogy ilyen nagy összeget adnak a néhai zenész egyik leghíresebb ruhadarabjáért.

Kurt egy ikonikus alak volt, nem olyan, mint a mai rocksztárok többsége, akik designer daraboknak járnak. Minden, amit ő viselt, az maga volt a grunge, hiszen a saját dolgait hordta, nem szponzorálta senki

– magyarázta a kardigánt értékesítő aukciós ház, a Julien's Auctions feje, Darren Julien.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek