Starity

70. születésnapját ünnepli az ABBA egykori énekesnője

2015. november 17. 19:07   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Anni-Frid „Frida“ Lyngstad, a svéd sikercsapat, az ABBA egyik oszlopos tagja november 15-én ünnepelte hetvenedik születésnapját.

hirdetés

Anni-Frid Synni Lyngstad 1945. november 15-én született egy kis észak-norvég településen. Édesanyja, Synni Lyngstad csak 19 éves volt a születésekor, édesapja, egy bajor katona a náci Wehrmacht hadseregében szolgált és a második világháborúban a megszállt Norvégiában állomásozott. A kislányt a nagyanyja, Arntine nevelte fel Svédországban, miután az édesanyja 1947-ben meghalt, az apja pedig elesett a csatamezőn – legalábbis akkoriban így tudták.

A kis Frida zenei tehetsége korán megmutatkozott: tizenkét évesen már az első zenekarában énekelt. Két évvel később úgy döntött, hogy varrónőnek tanul, tizenhét évesen pedig férjhez ment és hamarosan két gyermek édesanyja lett. Férje, a szőnyegkereskedő Ragnar Fredriksson osztotta a zene iránti szeretetét, de a házasságuk csak hat évig tartott.

1969-ben Frida elhagyta a férjét, hatéves fiát, Hanst és kétéves kislányát, Ann Lise-Lotte-t, és Stockholmba költözött, hogy a zenének éljen és olyan karriert fusson be, amilyenről mindig is álmodott. Egy malmöi koncerten találkozott a nála egy évvel fiatalabb zenésszel, Benny Anderssonnal. A barátságból szerelem lett és 1970-ben eljegyezték egymást.

Két évvel később megalakult Svédország máig leghíresebb zenekara, az ABBA – Frida és Benny mellett Agnetha Fältskoggal és Björn Ulvaeusszal kiegészülve. A nemzetközi áttörésre 1974-ben került sor, amikor az eurovíziós dalfesztiválon előadott Waterloo című daluk hatalmas sikert aratott és ez megalapozta a banda jövőjét. A hetvenes évek második felében sikert sikerre halmoztak és a csillogó fellépőruháik mellett ők maguk is legendássá váltak.

A csillogás vége

A hetvenes évek végén váratlanul felbukkant egy bizonyos Alfred Haase nevű férfi, aki azt állította, hogy ő Frida halottnak hitt apja. Találkoztak, de nem alakult ki közöttük szorosabb kapcsolat. Frida szerelmi élete sem alakult fényesebben. Noha nyolc évnyi jegyesség után sor került az esküvőre, három évvel később, 1981-ben elvált Bennytől. Agnetha és Björn házassága sem tartott sokáig, ők még 1980-ban mondtak búcsút egymásnak. 1982-re az ABBA is romokban hevert. Úgy döntöttek, hogy nem dolgoznak együtt tovább és a sikercsapat feloszlott.

1984-ben, két angol nyelvű szólóalbum elkészítése után, Frida megismerte a svájci születésű, Svédországban nevelkedett német építészt, Heinrich Ruzzo Reuß von Plauen herceget (1950-1999). A kapcsolatból házasság lett – az esküvőt 1992-ben tartották és Frida az Anni-Frid Lyngstad Reuß von Plauen hercegnő nevet kapta. 1996-ban visszatért a zenei életbe és egy svéd nyelvű albumot készített és olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint a Roxette énekesnője, Marie Fredriksson. Ám a boldogság ezúttal sem tartott sokáig, mert a hercegnél rákot diagnosztizáltak és 1999-ben elhunyt. Egy évvel később Frida lánya, Ann Lise-Lotte halálos autóbalesetet szenvedett az USA-ban.

A norvég énekesnő azonban nem hagyja magát és a zenéhez is hű marad. Legutóbb 2008-ban hallatott magáról, amikor a hatalmas sikerű Mamma Mia! című mozifilm ismét felélesztette az ABBA-hisztériát és Frida több promóciós eseményen is megjelent.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek