Starity

Elolvastuk! Mercedes Reinberger – A tükörben: Marilyn Monroe

2015. november 24. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem mindennapinak ígéri magát a könyv a borítóján, és valóban nem az. Ilyen közel még soha nem kerülhettünk mi, olvasók Marilyn Monroe-hoz.

hirdetés

A könyv borítója

Bevallom őszintén, életem során számtalan életrajzi ihletésű könyvet volt szerencsém elolvasni, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy kedvelem ezt a korántsem könnyed, ám mégis magával ragadó műfajt. Ebben a szellemben vettem a kezembe Mercedes Reinberger művét is az általam korábban kevéssé ismert Marilyn Monroe-ról.

Marilyn Monroe nevének hallatán valamennyiünk lelki szemei előtt egy magabiztos, szőke hajú, kék szemű bombanő jelenik meg, aki nemcsak generációja, hanem a valaha volt legszexisebb nőként is ismert. Míg karrierje szárnyalt, magánéletével kapcsolatban gyakori partnerváltásaitól volt hangos a sajtó. Ő azonban több volt egy csini pofinál. Tehetséges színésznő és modell volt, egy ambíciózus lány, aki arra vágyott, hogy sivár gyerekkora és szeretetmentes tinédzserévei után kiemelkedjen az átlagemberek sorából, és a saját lábára álljon.

Mercedes könyve különleges nézőpontból enged bepillantást nyernünk a szexszimbólum mozgalmas életébe, ugyanis egy reinkarnációs utazás szemtanújaként követhetjük nyomon Norma Jeane (a későbbi Marilyn Monroe) viszontagságos gyermekéveit a sikerhez vezető úton át a magánéleti válságig – mindezt úgy, hogy már nem külső szemlélőként tekintve az idealizált nőre, hanem a sebezhető, törékeny lány bőrébe bújva. A kezdeti, kissé monotonnak tűnő hangvétel azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen a történet előrehaladtával egy izgalmas, erőteljes, ambíciókkal teli és tettrekész lány jellem- és lélekrajza bontakozik ki előttünk.

Az első fejezetekben a születés fájdalmas pillanatától kísérhetjük Norma Jeane útját a nevelőszülőkig, és bepillantást kaphatunk abba, miért is nem édesanyja neveli a kislányt, akinek belső vívódása útján tanúbizonyságot szerezhetünk arról, hogy a felszín alatt egy koránál érettebb, szeretetéhes gyermek lakozik, aki nem érti, miért nem élhet édesanyjával, és édesapja mi okból tűnt el az életéből. Később valóra válik az álma: anyja magához veszi, ám szomorúan tapasztalja, hogy közös életük mentes mindenféle meghittségtől, és akárcsak a szeretet, úgy az állandóság is ismeretlen fogalom marad számára.

Ötéves, amikor édesanyja elmegyógyintézetbe kerül, ennek következtében nevelőszülőktől nevelőszülőkig sodródik, amikor éppen nem egy árvaház rideg falai között tengeti boldogtalan napjait arról álmodozva, hogy egyszer egyenesbe jön az élete. 

Tizenhat éves, amikor rokonai férjhez adják egy számára ismeretlen fiatalemberhez, ami jól is jön neki, mert így felnőtté válik, és mint ilyen, végre a kezébe veheti a dolgok irányítását. Házassága kezdetén azonban közbeszól a háború: míg férje, James a fronton harcol hazájáért, a fiatalasszony egy hadiüzemben vállal állást a megélhetésért cserébe. Ugyan férje szerencsésen megmenekül a háború szörnyűségei elől, és hazatér, a friss házasok kapcsolata mégsem ígérkezik boldognak, így a pár a válás mellett dönt. Az ekkor húszéves Norma modellkedni kezd, és saját meglepetésére is jónak bizonyul, a vele dolgozó fényképészek pedig arra biztatják: próbáljon betörni a filmiparba, így színjátszó tanfolyamra kezd járni.

Huszonkét éves korában eldobja a számára oly utálatos Norma Jeane Mortenson nevet, és Marilyn Monroe-vá válik. Ugyanezidőtájt festi először szőkére haját, ezzel megalkotva a későbbi szexszimbólum külsejét. Számtalan kisebb szerep után végre rámosolyog Fortuna, és szerződést köt vele Hollywood egyik legnagyobb filmstúdiója, így karrierje rövid időn belül magasra ível, ám a magánéletét tekintve elkerüli a siker. A férfiak kihasználják, tárgyként tekintenek rá, és bár rövid élete során három férjet is elfogyaszt, mégsem boldog. Idővel úgy érzi, a felhőtlen családi életről, a boldog házasságról és a gyermekáldásról szóló álmai szertefoszlani látszanak.

A lelki megpróbáltatások egészségügyi problémákban csúcsosodnak, melyek együttesen már-már felemésztik. Erejét, és az életbe vetett rendíthetetlen hitét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy újra és újra talpra áll, és a tőle megszokott optimizmussal tekint a jövőbe – a szörnyűségek ellenére is – egészen addig, amíg el nem érkezik az a bizonyos augusztusi nap, mely véget vet az amerikai álomnak, és vele együtt Marilyn életének is...

A mű egy izgalmas, lebilincselő és magával ragadó olvasmány, ami kezdeti kétségeim ellenére beváltotta azon elvárásaimat, melyeket az életrajz ihletésű könyvekkel szemben támasztok. A lapokon egyaránt a szemünk elé tárul a külső és a belső ember, az, aki Marilyn Monroe valójában volt a szexszimbólum státuszon túl: egy érzelmes, magányos, sebezhető, ambíciózus, és sokat szenvedett fiatalasszony, aki a sikeren és csillogáson túl is megmaradt annak a szeretetéhes, boldogságra vágyó kislánynak, aki félelemmel vegyes izgalommal vágyott arra, hogy szeressék.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek