Starity

Így dobd fel az ünnepet – karácsonyi dekorötletek kezdőknek és haladóknak

2015. december 17. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyakunkon a karácsony, de még nem végeztél az ajándékok csomagolásával? Esetleg valami házi készítésű ajándékkal szeretnéd meglepni szeretteidet? Segítünk!

hirdetés

Bizonyára ti is egyetértetek azzal, hogy a karácsonyhoz elengedhetetlen a dekoráció, hiszen szeretteink közelsége és az ünnepi menü mellett maga a karácsonyfa, az adventi koszorú, az ajtódísz, a gömbök és masnik varázsolják meghitté a hangulatot. Ezt szem előtt tartva elhoztuk nektek kedvenc dekorációs ötleteinket, melyekkel még szebbé varázsolhatjátok az ünnepet.

Angyalka

Ezt az aranyos kis figurát láthatóan könnyű elkészíteni, így könnyűszerrel be lehet vonni az elkészítésébe a kisebb gyerekeket, testvéreket is. Az elkészítéséhez célszerű kartonpapírt használni, melyből a képen látható formákat kell kivágni és egymásra ragasztani. Természetesen lehet az angyaloknak arcot varázsolni, esetleg hajat készíteni a már kidobásra ítélt boákból.

Fenyőfa másképp

Ehhez a hangulatos asztaldíszhez nincs másra szükséged, mind tobozra, gyöngyökre, műfűre, egy pici kaspóra és ragasztóra. Helyezd a műfövet a kaspóba, a toboz ágacskáira pedig ragassz gyöngyöket és/vagy szalagokat, majd helyezd a tobozt a műfűre. Ha még látványosabb hatást szeretnél elérni, színezd zöldre a tobozt vagy fújd le hóspray-vel.

Színes levelek

Visszahozva kicsit az őszt és a színeket, könnyű, olcsó és mégis mutatós dísz készíthető falevelekből is. Óvatosan vágj lyukat a levélen, melyen később átfűzöd az általad választott szalagot. Ezt megelőzően azonban ragasztó és csillámpor segítségével varázsolj nekik ünnepi öltözetet. Ha ügyesen dolgoztál, akkor akár jövőre is a dekoráció részét képezhetik a levelek anélkül, hogy újat kellene készítened.

Ünnepi fények

Több lehetőséged is van, ha szeretnéd kicsit feldobni a háztartásotokban található gyertyákat, mécseseket. Erre mutatunk most néhány egyszerű, mégis mutatós lehetőséget.

1. Mini lámpák

Bizonyára nálatok is vannak ritkán használt boros/pezsgős poharak, melyekhez már csak néhány mécsesre és kartonpapírra lesz szükséged. A mécseseket helyezd a pohár aljára, a burák elkészítéséhez pedig egy körző és olló segítségével vágj egyenlő nagyságú köröket, majd a nagy körön belül készüljön még egy kisebb kör. Vágd ki ezt is, majd hajtogass párhuzamos csíkokat. A bura formát érdemes megerősíteni egy befőttes gumi segítségével, majd helyezd őket a poharak tetejére!

2. Egyedi mécsestartó

Só-liszt gyurmából vagy agyagból is elkészítheted az alábbi mécsestartókat a képen látható módon. Készíts el a neked szimpatikusabb anyagot, amellyel dolgozni szeretnél, majd töltsd egy mécsestartónak való edénykébe. Ebbe kerülhetnek a kis mécsestartó nagyságú formák (például kartonból vagy műanyagból – ezek később eltávolításra kerülnek), és hagyd megszáradni az anyagot. Ha szeretnéd a tetejét díszíteni, akkor addig tedd, míg nem szilárdult meg a gyurma/agyag. Dekoráld kavicsokkal, gyöngyökkel, flitterekkel – határ a csillagos ég.

3. Fahéjas csoda

Unod a gyertyáid meztelen látványát? Végy egy csomag fahéjrudat, és fűzd őket a gyertya köré egy szalag segítsével, és kész is a hangulatos, mégis új díszed.

4. Tartósított szépség

Biztosan nektek is van otthon üres festékes- vagy konzervdobozotok. Most rajta lesz a sor, hogy ismét örömöt csempésszen az otthonotokba. Szedd le róla a papírt, és vágj lyukakat rajta egy fúró segítségével, majd fesd színesre festékszóró spray-vel, és tégy az aljába mácsest vagy gyertyát. Az egész szobádat új fényekbe öltözteti.

5. Üzenet a palackban

Minden háztartásban akadnak üres befőttes üvegek, így biztosan nálatok is lapul néhány a spájzban. Vedd elő, és porold le őket, akárcsak a kidobásra ítélt lapokat, és készíts belőlük hangulatos mécsestartót!

Vágj ki alakzatokat az újságból, és ragasztó segítségével erősítsd őket az üveg oldalához. Ha belülre ragasztod őket, sokkal szebb lesz, viszont ha kívülre, akkor kevésbé tűzveszélyes, így ez utóbbit javasoljuk. Kösd át az üveg nyakát egy karácsonyi szalaggal, és kész is az ízléses, home made mécsestartó, amit akár ajándékba is adhatsz.

Pingvinek

Üres üvegek is akadnak mindenhol, így ezúttal ne a szelektívbe dobd őket, hasznem haszonsítsd újra! Vágd le az aljukat úgy, hogy legyen egy hosszabbra és egy rövidebbre hagyott, ahogy a képen is látod. Fesd le a testüket őket fekete-fehérre, fess nekik sapit is, majd némi fonal felhasználásával készíts bojtot a fejükre. Ha van kidobásra ítélt ruhadarabod, akkor ne felejts el vékony csíkot vágva sálat készíteni nekik, és már meg is van a kedves figura, akit a kisebb gyerekek egészen biztosan imádni fognak.

Kandalló

Irigykedve nézed a karácsonyi filmeket a tévében, és azt kívánod, bár nektek is kandallótok lenne a radiátor helyett? Most megvalósíthatod az álmodat, amihez nincs szükséged másra, mint üres, használaton kívüli kartondobozokra, papírra, ragasztóra és festékre.

A képen látható módon helyezd el U-alakban a dobozokat, és ragasztószalag segítségével erősítsd őket egymáshoz. Ezt követően vond be papírral a kreálmányodal, ezt is erősítsd a dobozerődre, és piros festékkel fess rá téglalapokat. Ha ügyesen dolgoztál, és nem esik szét a szerkezet, valódi kandallóként is használhatod (tüzet azért ne gyújts benne!), és néhány könnyű apróságot, díszt is elhelyezhetsz a tetején.

Ünnepi csillag

Emlékszel még a napkeleti bölcsek történetére, akiket egy csillag vezetett Betlehembe a kis Jézus születéséhez? A segítségünkkel most te is elkészítheted a saját esthajnalcsillagodat!

Nincs szükséged másra hozzá, mint kartonpapírra, fonalra, ragasztóra és színes filc anyagra. Készíts egy nagyobb csillag alakzatot, ebben pedig helyezz el egy kisebbet, és a képen látható módon vágd körbe! Ha készen vagy, tekerd körül fonallal az alakzatot, a filcből pedig vágd ki a képen látható kör és levél alakokat, majd ragasztó segítségével helyezd a csillagra, és el is készültél.

Téli emlékek

Ehhez az egyszerű, mégis nagyszerű kis díszhez szükséged lesz néhány feláldozható fényképre, kartonpapírra és szalagra. A papírokból vágj ki tetszés szerinti hópelyheket (itt találsz ötleteket) úgy, hogy a közepén legyen egy kör alakú nagyobbacska hely, ahova a megajándékozni kívánt szeretett családtag, barát fényképe kerül.

Ezt díszítheted továbbá csillámporral, gyönggyel, majd a pehely felső ágán fűzz át egy kisebb szalagot, ezt hedig elhelyezheted a karácsonyfa alá rejtett ajándék tetején, hogy a tulajdonosa könnyen megtalálhassa.

Varázsgyurma

A só-liszt gyurma nem hiányozhat a kézi készítésű ajándékok felhozatalából, hiszen elképesztő csodákra lehetünk képesek általa. Ugyanúgy lehet vele dolgozni, mint a rendes gyurmával, így készíthetünk karácsonyfát, hóembert, ajándékdobozt vagy ahogy a képen látható: házat is. Ezt követően a festés már igazán nem okoz nagy problémát.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek