Starity

25 dolog, amit nem tudtál az idén 25 éves Reszkessetek, betörők!-ről

2015. december 26. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bizonyára az elmúlt napokban te is sort kerítettél a már ikonikussá vált karácsonyi film megnézésére, hiszen mind tudjuk, hogy Kevin nélkül bizony nincs karácsony. A film idén 25 éves, ez alkalomból pedig 25 érdekességet gyűjtöttünk össze róla.

hirdetés

1. Kevin McCallister szerepét egyenesen Macaulay Culkinnak írták a készítők, más gyerek szóba sem jöhetett, ennek ellenére a rendező mégis tartott egy meghallgatást, csak hogy biztos legyen abban, más nem lenne alkalmas(abb) a szerepre.

2. Macaulay öccse, Kieran is játszik a filmben, ő alakítja Kevin ágybavizelő unokatestvérét, Fullert.

3. Robert De Niro és Jon Lovitz volt a legesélyesebb a Harry névre keresztelt betörő szerepére, de mivel Joe Pesci volt az első, akinek sikerült megijesztenie Macaulay-t, ezért ő kapta a szerepet.

4. Buzz barátnőjét, akiről Kevin összetör egy képet valójában egy fiú játszotta. A rendező fia ugyanis női ruhába bújt, és őt fotózták le.

5. Nem létezik a Szennyes lelkű angyalok című film, kizárólag a Reszkessetek, betörők!-höz forgatták.

6. A Kevin nővérét, Megant alakító színésznő valójában egy olimipikon, a neve Hilary Wolf.

7. Az undok Frank bácsi szerepét kifejezetten Kelsey Grammernek szánták a készítők, ő azonban nem akarta elvállalni, később azonban mégis beadta a derekét.

8. A Reszkessetek, betörők! azon filmek közzé tartozik, melyeket a leghosszabb ideig vetítettek a mozik. Az Egyesült Államokban 1990 novemberében debütált, de még 1991 júniusában is jegyet válthattak rá a rajongók.

9. A jelenet, amikor Harry megharapja Kevin ujját, valódi volt: Joe annyira megharapta Macaulay-t, hogy a színész a mai napig viseli a nyomát.

10. A tarantulás jelenet is igazi volt, a Marvot alakító Daniel Stern benne volt, hogy ráejtsék az állatot, annál a résznél azonban amikor üvölteni kezd, már műpókot használtak, hogy ne ijesszék meg az igazi ízeltlábút.

11. Joe és Daniel már a Reszkessetek, betörők! forgatása előtt is barátok voltak, ezért ment gördülékenyen a munka, és hitethették el hitelesen, hogy valóban bűntársak.

12. A film készítése során nem használtak műhót, valóban esett a hó.

13. A polka királyát alakító John Candy jelenete, amikor arról mesél, hogy a fiát a ravatolózóban fejetették, improvizáció volt.

14. Elvis Presley-nek (na, nem az igazinak) volt egy cameója a filmben, ugyanis a készítők hittek abban, hogy az énekeslegenda csupán megjátszotta a saját halálát. (Itt tekinthető meg az ominózus jelenet.)

15. A jelenetet, amikor a betörők által elárasztott pincében trappol Kevin, egy uszodában forgatták.

16. Az Elég volt, vagy kértek még a pofátokba? mondat is improvizáció volt, Kevin eredeti szövege a Feladjátok? Elég volt a szenvedésből? lett volna.

17. Joe túl sokat káromkodott a forgatások során, ami miatt a rendező nem győzött rászólni, hogy fogja vissza magát, mert családi filmet forgatnak.

18. Daniel gumilábat viselt annál a jelenetnél, amikor a szurokkal leöntött lépcsőn felnyargalva egy kiálló szegbe lép.

19. A film DVD- és VHS-borítóján található képen Kevin az arcát fogva ordít, mely beállást Edvard Munch A sikoly című festménye ihlette.

20. Az orvosszakértők szerint Harry és Marv nem élték volna túl azokat a sérüléseket, melyeket a McCallister-ház kirablásának kísérlete során elszenvedtek.

21. A fára épített kis kunyhót, ahová Kevin a betörők elől menekül valójában a film kedvéért építették, így a forgatások végeztével a kukában végezte.

22. A McCallister-ház Illinois államban, Chicagóban található a Lincoln Avenue 671 szám alatt – a filmet követően pedig turistalátványossággá nőtte ki magát. Az ingatlan tulajdonosa, John és Cynthia Abendshien 2012-ben adta el otthonát nem kevesebb mint egymilliárd 585 millió dollárért.

23. A film bekerült a Guiness Világrekordok könyvébe, ugyanis a nyitó hétvégéjén több mint 17 millió dollárt kaszált, 1202 moziban vetítették, és 12 héten át ez volt a legnézettebb film. 1990 legnagyobb filmes szenzációja volt.

24. Számtalan díjra jelölték a filmet annak idejéntöbbek között Oscar-díjra is –, melyek közül kilenc jelölést sikerült díjra váltania.

25. Ha nem lenne a Reszkessetek, betörők!, akkor Harry Potter sem lenne. A filmet rendező Chris Colombus ugyanis csak Kevin történetének vászonra vitele után kezdett családi filmekkel foglalkozni, és később így került hozzá az első két Potter-film is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek