Starity

Gyász: Elhunyt a Motörhead frontembereként ismert Lemmy

2015. december 29. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világot megrázta a népszerű zenész, Lemmy Kilmister halála. A szomorú hírről a Motörhead tudósított a Facebookon.

hirdetés
Gyász: Elhunyt a Motörhead frontembereként ismert Lemmy

Nincs egyszerű módja közölni ezt... a mi hatalmas, nagylelkű barátunk, Lemmy ma életét vesztette a rák egy gyors lefolyású és hihetetlenül agresszív fajtájában. December 26-án szerzett tudomást a betegségéről, otthon volt éppen, és a kedvenc videójátéka, a The Rainbow előtt ült. Nem tudjuk kifejezni, mennyire le vagyunk sújtva, és milyen fájdalmat érzünk. Egyszerűen nincsenek rá szavak

– olvasható a csapat Facebook-oldalán a bejegyzés, melyben továbbá arra kérték a srácok a rajongókat, hogy hallgassák hangosan Lemmy zenéjét, és igyanak egy (vagy több) pohárkával a néhai zenész tiszteletére.

Lemmy egyébként 1945. december 24-én látta meg a napvilágot Burslemben, és mindössze három hónapos volt, amikor elválasztották édesanyjától. Később mégis ő és nagymamája nevelte fel, majd amikor tízéves korában anyukája ismét féjhez ment, lett két idősebb mostohatestvére, akikkel nem jött ki jól. Középiskolás volt, amikor Lemmy-ként kezdték becézni, majd a név annyira megtetszett neki, hogy később művésznevének is ezt választotta.

Már tinédzserként is a rockzene foglalkoztatta, emellett nagy csajozó hírében állt. Miután otthagyta az iskolát, számtalan állásban kipróbálta magát, míg el nem döntötte végérvényesen: zenész lesz. Tizenhét éves volt, amikor egy alkalmi partnerét teherbe ejtette. A lány egészséges kisfiúnak adott életet, akit később örökbe adott Lemmy nagy bánatára.

Lemmy a 60-as években kezdett zenélni, a legnagyobb hatást a The Beatles gyakorolta rá. Karrierje során számtalan zenekarban megfordult (többek között a legendás Jimi Hendrix mellett is), de elsősorban a Hawkwind és a Motörhead élén végzett munkásságával írta be magát a rockzene történelemkönyvébe. Előbbi zenekarban csupán 1972 és 1975 között volt aktív, míg utóbbiban nem kevesebb mint negyven évig pengette a húrokat – egészen napjainkig.

Életéről Lemmy címen készült dokumentumfilm Greg Olliver és Wes Orshoski rendezésében, mely alkotás 2010-ben jelent meg hivatalosan, és 116 percen át festett hiteles képet a zenészlegenda életéről. Lemmy egyébként korántsem élt egészséges életet, saját bevallása szerint több mint 1200 nővel bújt ágyba, és hosszan küzdött alkohol- és drogfüggőségével is.

A zenész 2015. december 28-án Los Angeles-i otthonában, szerettei körében távozott el békés körülmények között súlyos betegsége miatt, melyről mint említettük, alig két nappal korábban szerzett tudomást. 

Nyugodjék békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek