Starity

Szívfacsaró búcsút vett Alan Rickmantől a Harry Potter szereplőgárdája

2016. január 15. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rajongók milliói gyászolják a tegnap rákban elhunyt Alan Rickmant, és nem tudnak napirendre térni a történtek felett, akárcsak a színész szerettei és kollégái.

hirdetés
Szívfacsaró búcsút vett Alan Rickmantől a Harry Potter szereplőgárdája

Valamennyiünket megérintett Alan Rickman halála, hiszen a színész számtalan sikerfilmben csillogtatta meg tehetségét pályafutása során. Alan karrierje ugyan viszonylag későn, csak a harmincas évei elején indult be, ennek ellenére hihetetlen alkotásai, lenyűgöző játéka és szerethető természete egy olyan piedesztálra emelte, amire csak kevesen képesek.

Felsorolni is hosszú lenne, mi mindenben láthattuk, ám legtöbben mégis a Harry Potter-filmekben nyújtott alakítása miatt jegyezték meg egy életre a nevét, ugyanis olyan zseniálisan alakította a szigorú bájitaltan tanárt, Perselus Pitont, mint amire senki más nem lett volna képes. Ennek fényében nem csoda, ha rajongók milliói gyászolják a filmvilág nagyjai mellett. Ezekből szemezgettünk néhányat.

A michigani Casey Linenberg például összeszedte Alan Harry Potter-beli jeleneteit, és időrendi sorrendbe állította, hogy Piton szemszögéből lássuk a történteket kezdve azzal, ahogyan szerelembe esett Lilyvel, majd veszítette el őt és vette szárnyai alá annak fiát.

Alan Rickman kétségtelenül egyike a legtehetségesebb színészeknek, akivel valaha dolgoztam vagy dolgozni fogok. Ugyanakkor egyike volt a leghűségesebb, legsegítőkészebb embereknek is, akik ebben a szakmában tevékenykednek. Egyaránt bátorított engem a forgatások alatt, és a Harry Potter utáni időszakban is. Biztosan tudom, hogy eljött, és minden színpadi fellépésemet látta Londonban és New Yorkban is. Nem lett volna a kötelessége, mégis megtette. Ismerek embereket, akik tőlem sokkal-sokkal régebb óta a barátjuknak tudhatták őt, és ők is azt mondták: Ha felhívod Alant, nem számít neki, hogy a világ épp melyik pontján tartózkodsz, vagy mennyire elfoglalt, egy napon belül ott lesz melletted

– elevenítette fel kollégájával kapcsolatos emlékeit Daniel Radcliffe, míg J. K. Rowling így emlékezett meg a Piton szerepére általa választott színészre:

Nincsenek szavak, amik kifejeznék, hogy mennyire le vagyok sújtva és össze vagyok törve Alan Rickman halála miatt. Káprázatos színész és csodálatos férfi volt. A gondolataim Rimánál, és az Alen család többi tagjánál járnak. Mindannyiunk vesztesége ennek a fantasztikus embernek a halála. 

Szomorúan értesültem az Alannel kapcsolatos hírekről. Szerencsésnek érzem magam, amiért elmondhatom, hogy volt lehetőségem együtt dolgozni vele, és amiért egy ilyen különleges személlyel tölthettem az időmet. Nagyon fognak hiányozni a beszélgetéseink. Nyugodj békében, Alan. Szeretünk téged

– búcsúzott a Hermione Grangert életre keltő Emma Watson is. A legjobban azonban talán Emma Thompsont viselte meg Rickman halála, aki nem csak a Harry Potterben, hanem az Igazából szerelemben és az Értelem és érzelemben is szerepelt az oldalán. Ő így emlékezett meg Alanről:

Amire a legélénkebben emlékszem ennek a fájdalmas veszteségnek a kellős közepén, az az ő humora, intelligenciája, bölcsessége és kedvessége. Hihetetlen képessége volt ahhoz, hogy akár egyetlen pillantásával vagy szavával felvidítson. A megalkuvást nem ismerő jelleme tette őt olyan nagyszerű művésszé, mint amilyen volt. Cinikus és tisztánlátó szellemével bármin és bárkin átlátott – engem is beleértve. Sokat tanultam tőle.

Teljesen lesújtott Alan Rickman halálhíre. Kiváltságosnak érzem magam, amiért számtalan alkalommal volt szerenécsém együtt dolgozni vele. Ugyan ő már nincs itt, én még mindig a fülemben hallom a hangját

– nyilatkozta Rupert Grint, de a sorozatbeli húgát alakító Bonnie Wright sem volt rest megosztani a színésszel kapcsolatos emlékeit:

Fiatal színésznőként hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, amiért vele dolgozhattam. Annak a ritka képességnek volt a birtokában, hogy az egész stábot képes volt felrázni, ha csak belépett a terembe. Sosem fogom eljelejteni a mély, kimért és teátrális hangját, és az egész Potter családnak hiányozni fog.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek