Starity

Dave Grohl: „Kurt Cobain halála mindent megváltoztatott”

2016. február 08. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két hónap múlva lesz 22 éve, hogy a Foo Fighters frontembere elveszítette egyik legjobb barátját, Kurt Cobaint.

hirdetés
Dave Grohl: „Kurt Cobain halála mindent megváltoztatott”

Dave Grohl azon kevesek közzé tartozik, akik két zenekarral is hatalmas sikerre tettek szert. E két zenekar a Nirvana és a Foo Fighters volt: míg előbbiben a háttérben püfölte a dobokat, addig utóbbiban frontemberként bizonyította – és bizonyítja a mai napig – rátermettségét.

Kétségtelen tény, hogy karrierje alakulására hatalmas befolyással bírt egykori barátja, és Nirvana-beli zenésztársa, Kurt Cobain elvesztése, ugyanis a legendás zenész 1994-ben bekövetkezett halála után Dave eleinte fel akart hagyni a zenéléssel, majd mégis úgy döntött, hogy egy másik zenekarban kamatoztatja tehetségét.

A napjaink egyik legnagyobb élő rocksztárjának tartott zenész nemrégiben Sam Jones videósorozatában, az Off Camerában vendégeskedett, ahol hosszú idő után először ejtett szót a Cobain utáni múltról, és arról, hogyan változtatta meg az életét barátja elvesztése.

Sajnos a Nirvana túl rövid időn belül vált túl naggyá. A zenekarok olyanok, mint a családok, így ha kényelmetlen, folyamatosan növekvő fájdalmon mennek keresztül egyszer, akkor azt képtelenek lesznek kezelni

– magyarázta Grohl, majd elárulta, neki hogyan sikerült megbirkózni a hirtelen jött hírnévvel akkoriban.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert amikor a banda híres lett, és úgy éreztem, hogy ez már túl sok nekem, akkor fogtam magam, és hazamentem Virginiába, jól kialudtam magam abban az ágyban, ahol ötéves koromig álomra hajtottam a fejem; és csaptunk egy jó kis barbacue partit a volt osztálytársaimmal.

Mindennek ellenére őszinte, mély barátság fűzte őket össze

Az interjú során Dave azt is elárulta, hogy ha valamit, akkor azt megtanulta, hogy soha nem szabad heroinhoz nyúlnia – e szer okozta ugyanis Kurt vesztét is valamilyen szinten. A zenész ugyanis olyan mélyen süllyedt a heroin okozta mámorba, hogy megállíthatatlanul száguldott lefelé egy olyan lejtőn általa, ami egyenesen a halálig vezette.

Amikor Kurt meghalt, azzal a gondolattal ébredtem fel másnap, hogy szerencsés vagyok, amiért egyáltalán élek. És bár sok idő telt el azóta, a mai napig ezzel a gondolattal ébredek fel minden reggel, mert különös belegondolni abba, hogy az ember, aki tegnap még itt volt, ma már nincs sehol. Én pedig még mindig itt vagyok. És ki tudja, holnap talán én leszek a következő. Ez egy bensőséges ráébredés volt számomra azután, hogy Kurt elment. A halála mindent megváltoztatott

– folytatta a barátját mai napig gyászoló Dave, aki nem titkoltan Kurtnek köszönheti, hogy gyökeresen megváltozott az életszemlélete, és azóta a szomorú áprilisi nap óta egészen máshogy éli mindennapjait.

Őszintén megváltoztatta az életemet. Olyan mértékben, hogy a mai napig az a legfontosabb dolog az életemben, hogy minden nap értékeljem azt, hogy életben vagyok, legyen az a nap jó vagy rossz. Miután Kurt meghalt, akkor éreztem először, hogy meg kell próbálnom így élni, hiszen nincs mit veszítenem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek