Starity

Gyász: Elhunyt Psota Irén

2016. február 25. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszas betegeskedés után a mai napon vesztette életét a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.

hirdetés
Gyász: Elhunyt Psota Irén
Fotó: Kollányi Péter

A Nemzet Színésze ma, 2016. február 25-én szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el szerettei és rajongói legnagyobb bánatára. A második világháborút is megélő színésznő pályafutása során számtalan elismerésben részesült: kétszer kapott Kossuth- és Jászai Mari-díjat, kiérdemelte az édemes és kiváló művész elismeréseket, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának választották.

Ami magánéletét illeti, 1929 márciusában, Budapesten látta meg a napvilágot. 1952-ben végezte el tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Madách Színházhoz szegődött, és egészen 1980-ig ott is játszott. Ezt követően a Népszínház színpadait koptatta, majd a Nemzeti Színház tagja lett, végül visszatért a Madách Színházba. 

Magasan ívelő karrierje során számtalan különböző karaktert keltett életre, saját bevallása szerint mindegyik műfajban otthonosan mozgott. Több filmben is megcsillogtatta tehetségét, így rajongói olyan nagy sikerű alkotásokban láthatták, mint A tücsök, az Iszony, A Hold és a csillagok vagy a Csiribiri – többek között. A színésznő 2009-ben, 80 éves korában vonult vissza, és hosszasan betegeskedett, többször került kórházba az utóbbi hónapokban, mielőtt végső nyugalomra lelt volna. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek