Starity

Az Akadémiát nem érdekli az ellopott Oscar-díj

2016. március 18. 09:09   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miguel Ferrer, az Oscar-díjas színész José Ferrer fia, csatlakozott a csalódott hollywoodi sztárok növekvő tömegéhez, akiknek elegük van a Filmakadémia érzéketlen viselkedéséből.

hirdetés
Az Akadémiát nem érdekli az ellopott Oscar-díj

1951-ben José Ferrer történelmet írt, amikor ő lett az első spanyol ajkú színész, aki a legjobb színésznek járó Oscar-díjat nyerte el a Cyrano de Bergerac című filmben nyújtott alakításáért. A rangos díjat Ferrer nem tartotta meg magának, hanem a puerto ricói egyetemnek ajándékozta.
2000-ben, nyolc évvel azután, hogy a színész vastagbélrákban elhunyt, az egyetemi színház renoválása során az arany szobrocskát ellopták. A megdöbbentő történet bejárta a világot, de a díj azóta sem került elő.

Azóta sem, sőt, soha nem is láttam. Nem volt ott a házban, ahol felnőttem. Fogalmam sincs, miért az egyetemen tartotta, leszámítva a tényt, hogy nagyon ragaszkodott Puerto Ricóhoz és az ottani emberekhez

– nyilatkozta Miguel Ferrer a Hollywood Reporternek.

José Ferrer volt az első spanyol nyelvű színész, aki Oscar-díjat nyert 1951-ben

Az Oscar-díjas színész, a szintén puerto ricói származású Benicio del Toro segítségével a helyi újságoknak nyilatkozott, és pénzjutalmat ajánlott fel az ellopott szoborért. Ferrer eddig egyetlen választ sem kapott a felhívására. Amikor felvette a kapcsolatot az Akadémiával, hogy pótolják az ellopott Oscart, azt a választ kapta, hogy túl rossz. A csalódott és felháborodott Ferrer így nyilatkozott:

Az volt a hozzáállásuk, hogy Ha elveszett vagy ellopták és a pasas él még, akkor küldünk egy másolatot. Ha a pasas halott, akkor már mindegy.

A színész nem tartotta magában a véleményét és a nyilvánosság előtt is közölte, mit gondol az Akadémiáról, amelyet gyakran ért az a vád, hogy a fehér bőrű színészeket részesíti előnyben. Ebben a helyzetben Ferrer különösen ironikusnak tartja, mennyire érzéketlenül kezelik az édesapja ügyét.

Édesapám 1951-ben Oscar-díjat nyert. Nem volt angolosítva a neve, ő volt az első spanyol anyanyelvű színész, aki megkapta az Oscart, és az Akadémia a mai napig meglehetősen hajthatatlan ebben a kérdésben.

Az Akadémia még nem nyilatkozott az ügyben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek