Starity

Gyász: Elhunyt Kertész Imre

2016. március 31. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma, hajnali négy órakor hosszú betegség után érte a halál a Nobel-díjas írót.

hirdetés
Gyász: Elhunyt Kertész Imre

Budapesti otthonában hunyta le örökre a szemét Kertész Imre. Az ismert író 86 éves volt, és régóta betegekesedett már. Hosszú és tartalmas élete során túlélte a második világháborút, és a koncentrációs táborok borzalmait is elszenvedni kényszerült. Tapasztalatairól számtalan könyvet írt, közülük is a legismertebb az 1975-ben publikált Sorstalanság, melyből 2005-ben, Koltai Lajos rendezésében egy közel két és fél órás drámafilm is született.

Tollából továbbá olyan szintén nagy sikerű művek kerültek ki, mint a Gályanapló, a Felszámolás vagy a Kaddis a meg nem született gyermekért. Utolsó regénye, A néző ebben a hónapban került az üzletek polcaira.

Pályafutása során a legnevesebb díjakkal jutalmazták, így többek között megkapta a Herder-díjat, a Die Welt irodalmi díját, valamint 2014-ben a Magyar Szent István-rendet is megítélték neki. Egyik legnevesebb kitüntetését, az irodalmi Nobel-díjat 2002-ben vehette át – ezzel pedig történelmet írt, ugyanis ő volt az első magyar szerző, akinek megítélték e kitüntetést.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek