Starity

10 látványos jégbarlang, amivel felidézheted, miért is szereted a telet

2016. június 14. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan a naptár szerint beköszöntött a nyár, ám az időjárás sajnos nem igazán kedvez a nyaralóknak – most még.

hirdetés
10 látványos jégbarlang, amivel felidézheted, miért is szereted a telet
Fotó: Instagram

Ha a nyári vakációra gondolsz, minden bizonnyal a Te lelki szemeid előtt is a homokos tengerpart, a szélben lengedező pálmafák levelei és az égszínkék tenger jelenik meg. Nem is csoda, hiszen a hosszú szeles-esős időszak után mindannyian alig várjuk, hogy ledobva a vastag pulcsikat a parton sütessük magunkat vagy megmártózzunk a hűs vízben.

Cikkünkben ezúttal kissé szokatlan, ám annál izgalmasabb és emlékezetesebb turistalátványosságokat hozunk el tíz fantasztikus jégbarlang formájában, hogy felidézhesd, miért is szereted a telet még a nyári pluszfokokban is.

1. Vatnajökull Nemzeti Park (Izland)

Az Izland délkeleti részén található Vatnajökull a sziget legnagyobb összefüggő jégmezője, melynek érdekessége, hogy csaknek az ország 8%-át foglalja el. Itt található egyébként Izland legmagasabb hegye, a több mint 2000 méter magas Hvannadalshnjúkur is.

A Vatnajökull alatt több vulkán, illetve vulkanikus tó is húzódik, melyek a mai napig aktívak – tevékenységük és az éghajlatváltozás miatt a jégmező területe néhány éve csökkenésnek indult, de még így is ez az ország egyik leglátogatottabb látványossága.

2. Fox-gleccser (Új-Zéland)

A 13 kilométer hosszúságú Fox-gleccser az Új-Zéland déli részén található Westland Tai Poutini Nemzeti Park legfőbb látványossága, melyet 1872-ben, az ország akkori miniszterelnöke, Sir William Fox után neveztek el. 

E gyönyörű jeges csodát megközelítőleg ezer ember látogatja naponta, a közelében pedig valóságos turistaparadicsom épült, mely az 1920-as évek óta várja az érdeklődőket.

3. Mer de Glace (Franciaország)

A Mont Blanc legnagyobb gleccsereként ismert, 14 kilométer hosszan elnyúló Mer de Glace a hegyi túrázók egyik kedvelt célállomása, melyet az 1700-as évek közepe táján fedezett fel egy brit tanárokból és diákokból álló csoport.

A tudósok szerint a gleccser területe a 17. század közepe óta lassan, de folyamatosan csökken, jelenlegi hosszúságát pedig vélhetően az 1820-as években érte el.

4. Langjökull (Izland)

A már korábban említett Vatnajökull után a Langjökull Izland második legnagyobb gleccsere, mely az ország nyugati részén helyezkedik el mintegy 24 kilométer hosszan. Érdekesség, hogy a gleccserből olvadó víz táplálja a Hvítá- és az Ölfusá-folyókat, valamint az előbbiből fakadó Gullfoss-vízesést is, ami szintén népszerű turistalátványosság a szigetországban.

5. Apostol-szigetek (Wisconsin, USA)

Az Apostol-szigetek egy 22 aprócska szigetből álló csoport, mely az Egyesült Államok északi részén található Wisconsin állam északi részén található. A látványosságokban gazdag, védett területű szigetcsoport kedvelt állomása az országon átutazó turistáknak, ugyanakkor az erdészek óvatosságra intik az érdeklődőket, ugyanis e területen a barnamedvék hatalmas populációja éli mindennapjait.

6. Big Four-jégbarlang (Washington, USA)

A Big Four-jégbarlang a washington-állambeli Cascade-hegység részét képezi, mely 34 kilométer mélyen nyúlik el a hegylánc belsejében. A barlang egyike az ország legnépszerűbb látványosságainak, ami nem is csoda, hiszen évente több mint ötvenezren zarándokolnak el ide, hogy szemtanúi lehessenek a természetalkotta csodának.

További érdekesség, hogy e jeges álomvilág Macklemore Can't Hold Us című dalához forgatott videoklipjében is helyet kapott, ami aligha meglepő, hiszen a rapper a közeli nagyvárosból Seattle-ből származik, így minden bizonnyal ő is többször járt a hegységben.

7. Grillmarkaðurinn (Izland)

Ismét a távoli szigetvilágban járva fedezhetjük fel a Grillmarkaðurinn névre keresztelt bralngrendszert, mely köré az elmúlt évtizedekben valóságos turista-csomópont létesült, ám keletkezéséről nem sokat lehet tudni.

 

@turquoisegirlx által közzétett fénykép,

8. Eyjafjallajökull (Izland)

A nevét még leírni is nehéz jégpáncél Izland déli részén, egy ma is működő tűzhányó fölött található, mely az ország fővárosától, Reykjavíktól alig 150 kilométerre helyezkedik el.

Érdekesség, hogy a jégmező déli részén található vízesések növelik tovább e terület iránti érdeklődést, amit az imént említett vulkán 2010-es kitörései némileg visszaszorítottak, ám vulkanikus tevékenységről azóta sem számoltak be az ezt figyelő szakemberek, így ismét biztonságossá vált az Eyjafjallajökull látogatása.

9. Shanxi-jégbarlang (Kína)

E gyönyörű, jégcsapokban gazdag vájat Kína azonos nevű tartományában, Shanxiban helyezkedik el, az ország északkeleti részén. Kialakulásáról és történelmi jelentősségéről azonban az izlandi Grillmarkaðurinnhez hasonlóan keveset lehet tudni. A tudósok szerint a képződmény vélhetően tízezer évvel ezelőtt keletkezhetett, és állítólag alig 200 méterre tőle egy működő, de nem aktív tűzhányó található.

10. Ogoy-sziget (Oroszország)

Ha pedig már a fagyos jégvilágok felfedezésénél tartunk, végezetül mindenképp meg kell említenünk Oroszország e rideg-hideg területét, mely a Bajkál-tó nyugati partvidékén helyezkedik el körülbelül három kilométer hosszan.

via Popsugar

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek