Starity

A paparazzi képek egy fotós szemszögéből: gondoltad volna, hogy a legtöbb beállított?

2016. június 20. 13:01   |   Szerző: Lady Suzy

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gondoltad volna, hogy a legtöbb lesifotó beállított? Egy New York-i fotós legújabb interjújából most kiderült, mi is történik igazából a kamerák mögött.

hirdetés
A paparazzi képek egy fotós szemszögéből: gondoltad volna, hogy a legtöbb beállított?
Fotó: Mario Sorrenti

A lesifotók mára már szerves részei a médiának, hiszen rendszerint ezeknek a képeknek köszönhetően tudjuk nyomon követni nap mint nap kedvenc hírességeinket. Gyakran a celebvilág legnagyobb titkairól is általuk kerül le a lepel, legyen szó terhességről vagy éppen kialakuló szerelemről. Köztudott tény, hogy bár számunkra kincset érnek ezen pillanatképek, a legtöbb híresség egyenesen gyűlöli, ha fotósok zaklatják fel a magánéletét, azonban nem mindenki tanúsít ilyen elutasító viselkedést a paparazzik felé.

Talán nem is gondolnánk, de a legtöbb lesifotó bizony az adott hírességgel előre leszervezett időpontban készül, majd csak alapos felülvizsgálás után, sokszor szerkesztve kerül a magazinok címlapjaira. A Cosmopolitan szerkesztősége ült le egy rövid beszélgetésre a New York-i fotóssal, Justin Steffmannel, aki külön felhívta figyelmünket arra, hogy a dolgok nem mindig azok, aminek elsőre látszanak.

A The Sun publikálta először az új fotókat Taylor Swiftről és Tom Hiddlestonról, melyek bőven adtak okot arra, hogy megkérdezzük magunktól: vajon ezek a képek beállítottak? A választ valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, Steffmannek azonban van egy elmélete.

Az első érzésem a képekkel kapcsolatban az volt, hogy ezek biztos beállítottak. Viszont a barátomnak mondhatom a fotóst, aki a képeket készítette és pontosan tudom, hogy ő az egyik legjobb a szakmában, főleg akkor, ha az ehhez hasonló alkalmak elcsípéséről van szó. Taylor szeret mindent kézben tartani, és biztos vagyok benne, hogy bosszantja, hogy valaki képes volt lencsevégre kapni egy ilyen intim pillanatban. De persze elgondolkodtató a dolog, egy hatalmas hírt jelentettek be a képekkel, szóval ki tudja?

Steffman ezt követően beavatott minket egy titokba, miszerint nem ez lenne a népszerű énekesnő első esete, ugyanis a 2010 októberében lőtt képek, melyeken akkori szerelmével, Jake Gyllenhaallal szerepel, szintén beállítottak.

A fotósok között elterjedt a pletyka, miszerint az első képek Taylor Swiftről és Jake Gyllenhaalról nem valódi lesifotók. Persze rengeteg munkát fektettek a képekbe, nagy távolságból és hosszú lencsével készültek, hogy minél hatásosabb legyen az összkép.

Steffman arról is szót ejtett, hogy Taylor legtöbbször kompromisszumot köt a fotósokkal, melynek lényege az, hogy ha tiszteletben tartják a szőkeség intimszféráját, akkor ha a körülmények lehetővé teszik, mindig együttműködik velük és igyekszik, hogy minél több jó kép készüljön róla.

Taylor Swift egy olyan híresség, aki nem lép ki az utcára, ha nem tökéletes a sminkje és nincs a mai divatnak megfelelően felöltözve, valamint mindig mosolyog, megpróbál mindent megtenni azért, hogy csak tökéletes képek készüljenek róla. Létezik egy megegyezés Swift és a fotósok között, amiről senki nem beszél. A testőrei szervezik le az egészet, közlik a fotósokkal, hogy ha profihoz méltóan viselkednek és követik az utasításokat, akkor mindenki azt kapja, amit akar. Mi remek képek büszke tulajdonosai leszünk, Taylor pedig jól mutat a magazinok hasábjain. Ő teljesen máshogy közelíti meg a fotósokat, sokkal inkább üzletként tekint ránk. Bizonyos celebek, mint Taylor nem csak elfogadják, hogy a paparazzik az életük részesei, hanem megpróbálnak előnyt kovácsolni belőlük, arra használják őket, hogy kialakítsanak magukról egy bizonyos képet.

A megrendezett lesifotók több célt is szolgálnak, közülük talán a legfontosabb pedig az irányítás, hiszen az ilyen alkalmak remek lehetőséget kínálnak a hírességek számára, hogy saját tetszésük szerint befolyásolják, milyen fotókat publikálnak róluk a magazinok, illetve az internetes portálok. A kérdésre, miszerint milyen okból készülnek ilyen fotók, Steffman így válaszolt:

Rengeteg celeb utálja, ha fotósok követik, ezért mindent megtesznek, hogy elkerüljék őket. Mikor a rólad kialakult képen alapszik a karriered, akkor nem túl célszerű, ha olyan fotók keringenek rólad az interneten, amiken borzasztóan festesz. Példaként hozzuk fel Blake Livelyt és Ryan Reynoldsot. Azon színészpárok közé tartoznak, akik utálják a fotósokat, ennek ellenére rendszeresen kerülnek nyilvánosságra olyan képek, melyeken mindketten remekül mutatnak. Azok a fotók beállítottak. Ha a való életben paparazzikat látnak, akkor lehajtják a fejüket és takarják az arcukat, kivéve persze, ha valamilyen filmet népszerűsítenek.

Természetesen nem Blake és Ryan az egyetlen páros, akikről beállított képek jelennek meg, az interjú keretei között kiderült, hogy többek között Gwyneth Paltrow és Chris Martin is dolgoztak együtt korábban lesifotósokkal. Az egyik ilyen alkalomra például akkor került sor, mikor megszületett első közös gyermekük, Apple, kinek bemutatását nem lehetett sokáig halasztani, ezért felkértek egy paparazzit. Közösen lőttek néhány fotót, majd a legjobban sikerült képeket elküldték egy magazinnak. Ezek a beállított pillanatképek egyébként akkora értékkel bírtak, hogy állítások szerint több millió dollárért lehetett csak beszerezni őket.

A rövid beszélgetés alatt Steffman szót ejtett Kim Kardashianról is, akiről kiderült, hogy a legtöbb képét bizony átszerkesztve publikálják.

Kimnek van egy saját fotósa, akit rendszeresen visz magával mindenhova. Ez a férfi körberepüli a Földet, odamegy, ahova csak hívja és folyamatosan együtt dolgoznak. Kim minden képet alaposan megvizsgál, mielőtt árusítani kezdenék őket, ha pedig a képek a tengerparton készülnek, eladás előtt retusálják őket.

A lesifotók tehát tökéletes marketingfogások, ugyanakkor az egyik legnagyobb hazugságok a média világában, így célszerű kétszer is átgondolni mit hiszünk el és mit nem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek