Starity

13 fura filmbeli fóbia, ami a valóságban is létezik

2016. július 08. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan, sok mindentől tartunk, hiszen mindannyiunknak vannak félelmei, cikkünkben azonban azt mutatjuk be, milyen különös dolgoktól tartanak a legtöbben, melyekhez filmtörténeti példákat is kapcsoltunk.

hirdetés

Panfóbia (mindentől való rettegés) – Isten nem ver Bobbal

Cikkünket a fóbiák Jolly Jokerének is nevezett panfóbiával kezdjük, mely talán mind közül a legdurvább, ugyanis akik ebben a betegségben szenvednek, ösztönösen rettegnek mindentől. Igen, jól olvastad: MINDENTŐL.

A különös fóbiával az 1991-ben bemutatott, Bill Murray főszereplésével készült Isten nem ver Bobbal című vígjátékban találkozhattunk, melyben hősünk mindentől rettegett: a buszoktól, az autóktól, a lifttől, betegségektől... mindentől.

Fotó: Buena Vista Pictures

Aviofóbia (a repüléstől való félelem) – Végső állomás

Az aviofóbia napjaink egyik leggyakoribb betegsége, ugyanis elszenvedői már-már kórosan rettegnek a repüléstől, és mindenféle rémképek elevenednek meg lelki szemeik előtt, ha repülőgépre kell szállniuk.

A jelenséggel a 2000-ben mozikba került Végső állomás című horrorfilmben találkozhattunk, melynek főszereplője, Alex Browning (Devon Sawa) valóságos pánikrohamban tör ki a felszállás előtti pillanatokban, nem is sejtve, hogy ezzel ideiglenesen ugyan, de az életét (és sok más utasét) menti meg...

Fotó: New Line Cinema

Akrofóbia (magasságtól való félelem) – Szédülés

Az akrofóbia, más néven tériszony sokak számára lehet ismerős, hiszen a magaslatoktól való félelmet takarja. Akik ezzel a betegséggel küzdenek, jobban teszik, ha nem kirándulnak a hegyekben, nem másznak létrára és kerülik a tornyokat és hidakat is. 

A fóbiával a filmtörténetben Alfred Hitchcock 1958-as thrillerében, a Szédülésben találkozhattunk, ahol a san franciscói rendőrség szolgálatában álló Scottie (James Stewart) visszavonul jól fizető állásából, miután tériszonya miatt egy kollégája elhalálozik...

Fotó: Paramount Pictures

Araknofóbia (pókoktól való félelem) – Harry Potter 

A különböző rovarok közül a legtöbben a pókoktól tartanak, ami nem is csoda, hiszen számtalan halálos csípésű faj él ezen ízeltlábúak törzsében. Míg sokan csak undorodnak tőlük, addig egyesek képesek pánikba esni, ha meglátnak egy-egy hálószövőt.

Ami a jelenség filmbeli felbukkanását illeti, a legjobb példa Ron Weasley (Rupert Grint) esete, aki a Harry Potter-sorozat több részében is szóvá tette, mennyire retteg a pókoktól, mely állatfaj kis híján a vesztét okozta a széria második részében...

Fotó: Warner Bros. Pictures

Kiroptofóbia (a denevérektől való félelem) – Batman: Kezdődik

Mivel a hétköznapi életben denevérekkel viszonylag ritkán találkozunk, így talán meglepő lehet, hogy vannak, akik félnek az éjszaka apró lényeitől, a denevérektől, pedig a fentiekhez hasonlóan ez is egy létező betegség.

A Batman-sorozat 2005-ben, Christian Bale főszereplésével debütált részében főhősünk szintén ezzel a betegséggel küzd, de végül szerencsésen legyőzi azt.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ornitofóbia (madaraktól való félelem) – Madarak

Míg a pókoktól és denevérektől való félelem könnyűszerrel elképzelhető, addig kicsit komikusként hathat, hogy egyesek a madarakat (és azok tojásait) tartják mumusnak, ami már csak azért sem lehet könnyű, hiszen szárnyas barátaink mindig, mindenhol ott vannak, ha csak kilépünk a lakásból.

A különös fóbiát a már korábban említett Hitchcock hozta köztudatba 1963-as filmjének keretein belül, melyben Melanie Daniels (Tippi Hedren) játszotta – igen hitelesen – a főszerepet.

Fotó: Universal Pictures

Agorafóbia (a lakás elhagyásától való félelem) – Nevem Sam

Míg mások megbolondulnának, ha folyamatosan otthon kellene lenniük, addig vannak olyanok, akik már attól is pánikba esnek, ha ki kell tenniük a lábukat otthonról. Az agorafóbiások ez utóbbiak közzé tartoznak, ugyanis nemcsak attól félnek, hogy el kell hagyniuk otthonuk melegét, hanem a nyílt terektől és a tömegtől is rettegnek.

A betegséggel a 2001-ben bemutatott Nevem Sam című Jessie Nelson rendezte drámában találkoztunk, melyben Annie-nek (Dianne Wiest) szomszédja kedvéért kell megbirkóznia parájával.

Fotó: New Line Cinema

Klausztrofóbia (a bezártságtól való félelem) – Élve eltemetve

A bezártságtól, kis helyektől való rettegők betegsége a klausztrofóbia, akik akár pánikrohamot is kaphatnak, ha például valamilyen technikai hiba miatt beszorulnak egy liftbe. A betegség gyakran halálfélelemmel is párosul, és a Föld népességének körülbelül 5-7%-a él vele.

Ha a fóbiával kapcsolatos történetet kell említenünk, akarva akaratlanul is Ryan Reynolds 2010-es filmje, az Élve eltemetve jut eszünkbe, melyben Paul Conroy-t alakítja. A történet főhőse arra ébred, hogy egy fából készült koporsóban fekszik, ám szerencséjére a Blackberryje is vele van...

Fotó: Lionsgate

Ofidiofóbia (a kígyóktól való félelem) – Indiana Jones

Újabb állatos parát köszönthetünk az ofidiofóbia személyében, melynek elszenvedői kórosan rettegnek a csúszómászóktól, és nem csak halálos marásuk, hanem már pusztán a megjelenésük miatt is.

Filmtörténeti jelentősségére gondolva Indiana Jonest (Harrison Ford), a bátor felfedezőt idézhetjük emlékezetünkbe, akinek kalandozása során szintén meg kellett küzdenie a szorongással.

Fotó: Lucasfilm

Kuloulrofóbia (a bohócoktól való rettegés) – It

Sokszor hallunk arról, hogy valaki retteg a bohócoktól – legyenek azok jók avagy rosszak –, hajlamosak vagyunk megmosolyogni őket, pedig ez valóban egy komoly betegség, akárcsak a fent említett fóbiák többsége.

A különös jelenséggel 2017-ben, a Stephen King azonos című regénye nyomán készülő, Bill Skarsgård főszereplésével készülő It című thrillerben találkozhatunk majd.

Fotó: New Line Cinema

Hidrofóbia (a víztől való rettegés) – Truman Show 

A víztől való rettegés is komoly problémát jelenthet, ugyanis elszenvedői nemcsak vízpart közelében igyekszenek tartózkodni a létfontosságú folyadéktól, hanem úgy általában. A tudósok arra is rájöttek, hogy ez a fóbia sokszor a veszettség egyik tüneteként alakul ki a betegeknél.

Filmtörténeti vonatkozásként az 1998-ban Jim Carrey főszereplésével bemutatott Truman Show-t hozhatjuk fel, melyben főhősünknél nem sokkal azután alakul ki a betegség, hogy édesapját elveszíti egy csónakázó-baleset következtében...

Fotó: Paramount Pictures

Botanofóbia (a növényektől való félelem) – Az esemény

Az egyik legképtelenebb fóbiának is nevezett botanofóbia a listánk kiemelkedő gyöngyszeme, ugyanis akik ebben a betegségben szenvednek, nemcsak irtóznak, hanem egyenesen rettegnek a növényektől.

Ugyan Az esemény című thriller közel sem tartozik Mark Wahlberg legjobb alkotásai közzé, de mint a botanofóbia ékes példája, helyet követelt magának a listánkon.

Fotó: 20th Century Fox

Hemofóbia (a vértől való rettegés) – A bizsergető

Oké, lássuk be, senki nem szívesen lát vért, a legtöbben rosszul is leszünk tőle, ha meglátjuk, de vannak, akik még ennél is sokkal jobban iszonyodnak az ereinkben lüktető piros színű, folyékony szövettől.

E betegség az 1959-es William Castle rendezte horrorfilmjében, A bizsergetőben is megjelent, ahol főhősünk különös módon a vér látványa által kiváltott sokkba halt bele.... Bizarr!

Fotó: Columbia Pictures

via Cineplex

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek