Starity

A legsikeresebb albumok: Iron Maiden

2016. július 27. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Iron Maiden a világ egyik legnagyobb zenekara – „a brit heavy metal új hulláma” néven emlegetett újító stílusukkal már a 80-as évek óta valósággal uralják a rockvilágot. Pályafutásuk során 16 stúdióalbumot adtak ki, s joggal merül fel az emberben a kérdés: Melyik NEM volt sikeres? Most mégis megpróbáljuk összeszedni, melyek aratták a hatalmasnál is hatalmasabb sikert.

hirdetés
A legsikeresebb albumok: Iron Maiden

1. Iron Maiden – 1980

Az Iron Maiden már a nevét viselő, még kissé punkos stílusú bemutatkozó albumával is komoly sikereket ért el. Hazájukban 1981-ben ezüst-, 1983-ban arany-, majd 1995-re már platinalemez lett, akárcsak 2006-ban Kanadában, illetve aranylemez lett még Németországban is. A 4. helyen kezdett, majd 17 hétig maradt a brit lemezeladási listán.

Az albumról két kislemez jelent meg: az album címadó dala és a Sanctuary. A lemezről az előbb említett két dal, és ezek mellett a Running Free és a Phantom of the Opera nagyon híres számaik, és szinte minden koncertjük számlistájában helyet kapnak. További érdekesség, hogy az album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is. 

2. Killers – 1981

A második albumuk is abszolút siker lett: 4 országban lett arany-, majd később ezek egyikében platinalemez. A 12. helyen nyitott, és nyolc hétig maradt a brit lemezeladási listán. Az albumról a Twilight Zone és a Purgatory dalok jelentek meg kislemezen is.

3. The Number of the Beast – 1982

A harmadik nagylemez – sokak szerint a legjobb Iron Maiden-album – mind az együttes, mind a heavy metal műfaj egyik legismertebb és legnagyobb alkotása. Megjelenésekor a brit lemezeladási lista első helyén ékeskedett, s világszerte több mint hétmillió példány kelt el belőle. Ausztriában, Németországban és Svájcban arany-, 2 országban platina-, Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában pedig platinalemez lett – utóbbi országban háromszorosan is. 

A lemezről három kislemez jelent meg: a legendás Run to the Hills, mely az angol kislemezlistán a 7., az ír kislemezlistán pedig a 16. helyet érte el; az album címadó dala, a Number of the Beast, ami szintén helyet kapott az angol listán, 18.-ként, és az ír listán is, 19.-ként; illetve egy harmadik, szintén nagyon híres daluk, a Hallowed Be Thy Name.

4. Piece of Mind – 1983

A Piece of Mindra sem panaszkodhatunk, ugyanis Németországban, Finnországban és Spanyolországban is arany-, illetve az USA-ban és Angliában egyszeres, Kanadában pedig kétszeres platinalemez lett. Kiadásakor a brit lemezeladási listán a 3. helyet szerezte meg, a Billboard 200 listáján pedig a 70.-et.

1983-ban a Kerrang! magazin minden idők legnagyobb metalalbumainak listáján első helyre sorolta, a második pedig az imént említett The Number of the Beast lett. Az albumról megjelenő 2 kislemez is hódított: a Flight of Icarus a brit kislemezlistán a kiadás évében a 11., majd 1990-ben a 7. helyet szerezte meg; a nagy népszerűségnek örvendő The Trooper pedig szintén a kiadás évében csak egy hellyel maradt el a másik kislemeztől. 

5. Powerslave – 1984

A brit formáció ötödik nagylemeze – mely az ókori egyiptomi világot eleveníti fel – volt a legnagyobb példányszámban elkelt albumuk, második helyre utasítva ezzel az egy évvel korábban megjelent Piece of Mindot, amiből szintén több millió példány kelt el.

Az Egyesült Királyságban és Németországban arany-, Kanadában és az Egyesült Államokban pedig platinalemez lett. A UK Albums Chart listáján a 2., a Billboard 200-on pedig a 21. helyen indított. A World Slavery Tour a valaha volt egyik legsikeresebb turnéjuk, mely 13 hónapon át tartott, összesen 220 fellépési helyszínnel.  A turné csúcspontjaként négy egymást követő napon léptek fel a Long Beach Arénában Los Angelesben, melynek hanganyaga Live After Death címmel jelent meg. 

A két kislemez, ami megjelent a nagylemezről, előkelő helyen végzett a brit kislemezlistán: az Aces High a 20., a 2 Minutes to Midnight pedig 12. lett, s mindkét dal gyakran fordul elő koncertjeiken.

6. Somewhere In Time – 1986

A Somewhere In Time is szép eredményeket is ért el, ugyanis a UK Albums Charton 3. lett, és olyan örökzöld dalok kerültek elhelyezésre rajta, mint a Wasted Years vagy a Heaven Can Wait, melyeket gyakran adnak elő koncertjeiken is. Utóbbi dalnak a középső részénél a rajongókat is fel szoktak hívni a színpadra, hogy segítsenek előadni a dalt. Előbbi dal kislemezen is kiadásra került, és a UK Singles Charton a 18. lett a kiadás évében, a szintén kiadott Stranger in a Strange Land pedig 22. Érdekesség, hogy mindkét dalt Adrian Smith írta.

7. Seventh Son of a Seventh Son – 1988

Az Iron Maiden hetedik stúdióalbuma, bár se arany-, se platinalemez nem lett, sokak szerint így is a legjobb albumuk lett a Number of the Beast mellett – nemcsak rengeteg rajongó és kritikus, hanem maga Steve Harris is így gondolja.

A lemez fő témáját a jó és a gonosz harca, a misztikus, profetikus látomások, a reinkarnáció és a halál utáni élet adja, és az Iron Maidenre jellemzően nemcsak egymás után álló számok, hanem egy egész történet bonatkozik ki, mely sok embert megfogott. A UK Albums Chart listáján az első, míg a Billboard 200-on a 12. helyen indított.

A lemezről négy kislemez is megjelent, s mindegyik eredményesen szerepelt: a Can I Play With Madness még a kiadás évében a UK Singles Chart listájának 3. helyére került, a The Evil That Men Do az 5., a The Clairvoyant pedig a 6. lett. Egy évvel később a negyedik kislemez, az Infinite Dreams is feltornászta magát a listára, méghozzá annak 6. helyére.

8. Fear of the Dark – 1992

A Maiden nyolcadik stúdióalbumáról talán a címadó dal lehet a legismerősebb, mely egyébként kislemezen is megjelent, és egy évre rá a kiadásra a UK Singles Chart 8. helyén villogott. De nem ez az egyetlen sikere az albumnak, ugyanis a kiadás évében a brit lemezeladási lista élére került, a Billboard 200-nak pedig a 12. helyére.

A lemez másik három kislemeze is nagy sikereket ért el: a Be Quick Or Be Dead névre hallgató darab még a kiadás évében a UK Singles Chart listán a 2., a From Here To Eternity pedig ugyanebben az évben ugyanezen a listán a 21. lett. A Wasting Love ennyire nem lett sikeres, de egy videoklip azért készült hozzá.

9. Brave New World – 2000

A Brave New World egy nagy visszatérő album volt, amelyen újra Dickinson énekelt, és Adrian Smith gitározott, míg az addig őt helyettesítő Janick Gers sem távozott, hanem ott maradt, így három gitárosa is lett az együttesnek.

Hangzásilag is kissé új, más lett, mind a régebbi műveik. A nagy durranás – amit mind a tagok, mind a rajongók vártak az albumtól – bejött. A brit lemezeladási listán 7.-ként kezdett, a Billboard 200 listáján pedig a 39. lett. Bruce Dickinson kedvenc albuma öt országban is aranylemez lett, emellett az USA-ban is több, mint 300.000 példányt adtak el belőle.

A két megjelenő kislemez is sikeres lett: a The Wicker Man a 9., az Out Of The Silent Planet pedig a 20. lett a UK Singles Charton – előbbi dal sikere a tengerentúlra is elért: a kanadai kislemezlistán 4. helyezést ért el, ezen kívül pedig a koncertek számlistájának is szerves részét képezi a mai napig.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek