Starity

10 film, aminek a folytatására több mint 10 évet kellett várni

2016. július 12. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Izgalmasak történetek, magukkal ragadó karakterek és pazar szereposztás – e kifejezések jellemzik legjobban az alábbiakban felsorolásra kerülő alkotásokat, melyekre még így is több mint egy évtizedet kellett várnunk.

hirdetés

Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (2004) / Bridget Jones babát vár (2016)

Mindannyiunk kedvenc szinglije idén 12 év kihagyás után tér vissza a mozikba szeptemberben, aminek fiatalok és idősek egyaránt örülnek. A népszerű karakterrel 1995-ben a The Independent hasábjain találkozhattunk először Helen Fieldingnek köszönhetően, vicces kis kolumnái pedig hat évvel később, 2001-ben a Bridget Jones naplója című filmben elevenedtek meg Renée Zellwegernek köszönhetően.

A második részre alig három évet kellett várnunk, mely Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! címmel került a mozikba, ezt követően pedig már-már elvesztettük a reményt, hogy újra viszontláthatjuk. A Universal Pictures nemrég azonban beruházott egy harmadik részre, mely hazánkban 2016. szeptember 15-én debütál, és amiben a fent említett Zellweger mellett olyan sztárok tűnnek fel, mint Patrick Dempsey, Emma Thompson, Colin Firth és Shirley Henderson.

Fotó: Laurie Sparham & Giles Keyte

Némó nyomában (2003) / Szenilla nyomában (2016)

A kedves karakterekkel teli víz alatti világba 13 év elteltével kalandozhatunk ismét, ám a történet szerint mindössze fél év telt el Némó és Szenilla kalandja között. Az első, Némót a középpontjába állító film sikeréhez hasonlóan kicsik és nagyok egyaránt kíváncsian várták az immár Szenilla főszereplésével készült, június 16-án a mozikba került folytatást, mely maximálisan beváltotta a nézők és a kritikusok hozzá fűzött reményeit.

A Szenilla nyomában alig egy héttel a bemutatását követően már 285 millió dolláros (kb. 78 milliárd 386 millió forint) bevételt produkált, mellyel 2016 hatodik legtöbb bevételt hozó alkotása lett – ez különösen kiemelkedő hely egy animációs történettől. A film sikere valószínűleg abban (is) áll, hogy az első rész célközönsége azóta felnőtt és vélhetően maga is családot alapított, így valószínűleg nemcsak a gyerekeik, hanem ők maguk is kíváncsiak lehettek a Disney és a Pixar közös újdonságára.

Fotó: Disney / Pixar

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) / Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)

Kedvenc kalandorunk visszatérésére közel 20 évet kellett várni, de igazán megérte, hiszen a főszereplőt alakító Harrison Ford a folytatásban is ugyanolyan elánnal alakította a népszerű karaktert, ahogy azt annak idején tette. A színész egyébként 1981-ben bújt először Indiana Jones bőrébe Az elveszett frigyláda fosztogatói című alkotás keretein belül, ezt követte az 1984-es megjelenésű Indiana Jones és a végzet temploma, majd a fent említett két műremek.

A rajongók számára jó hír, hogy rövidesen ismét a mozivásznakon láthatjuk viszont imádott kalandorunkat, ugyanis Harrison Ford már leszerződött az ötödik részhez, mely várhatóan 2019-ben kerül bemutatásra.

Fotó: Paramount / Courtesy Everett Collection; David James

Mary Poppins (1964) / Mary Poppins Returns (2018)

Mary Poppins a képernyőkre való visszatérésére nem kevesebb, mint 54 évet (!) kell várnunk, ezzel listánk gyöngyszemének is nevezhetjük, hiszen ezzel magasan túlszárnyalta az egy évtizedesnél több várakozást.

Az 1960-as évekbeli alkotásban a kor egyik legtehetségesebb és a mai napig is aktív színésznője, Julie Andrews keltette életre a karaktert, ezzel szemben a két év múlva mozikba kerülő folytatásban Emily Blunt bizonyíthatja tehetségét.

Fotó: GAB Archive / Redferns; WireImage / Jeffrey Mayer

Mad Max 3. – Az Igazság csarnokán innen és túl (1985) / Mad Max: A harag útja (2015)

Kevesen tudják, de a tavaly bemutatott Mad Max egy, már évtizedek óta futó sorozat részét képezi, mely az előző részhez képest 30 évvel később került a mozikba. A széria első része 1979-ben debütált Mel Gibson főszereplésével, ezt a Mad Max 2. – Az országúti harcos követte 1981-ben, majd a fent említett harmadik rész volt a soros további négy évvel később.

A 2015-ös folytatásban azonban Gibson lecserélésre került, helyette Tom Hardy vette át a főszerepet, alakításával pedig nemcsak a rajongókat és a kritikusokat, de a szakma nagyjait is sikerült meggyőznie tehetségéről. A film hatalmas siker lett: tíz jelölést kapott a 88. alkalommal megrendezésre került Oscar-díjátadó gálán.

Fotó: Courtesy Everett Collection; Jasin Boland

Dumb & Dumber – dilibogyók (1994) / Dumb & Dumber kettyó (2014)

Amikor azt hitted, hogy Lloyd (Jim Carrey) és Harry (Jeff Daniels) nem is lehetne lököttebb, bebizonyították, hogy de, igen, mégis! Igaz, hogy 20 évet kellett várni a 90-es évek egyik legviccesebb vígjátékának folytatására, de igazán nem panaszkodhatunk, hiszen kedvenceink ismét alaposan megdolgoztatták rekeszizmainkat. A kérdés már csak az, hogy vajon újabb 20 évet kell várnunk a folytatásra?

Fotó: New Line / Courtesy Everett Collection; Hopper Stone

Elemi ösztön (1992) / Elemi ösztön 2. (2006)

A sorozat első részének megjelenését hatalmas sajtóvisszhang övezte a történet nyíltan szexuális és erőszakos tartalma miatt, ugyanakkor sokan úgy vélték, már ezért is sikerre van ítélve a folytatás is, amire azonban a vártnál is többet, 14 évet kellett várniuk a rajongóknak.

Érdekesség, hogy míg Sharon Stone boldogan vállalta Catherine újbóli életre keltését, addig Michael Douglas mereven elzárkózott attól, hogy karaktere és ő visszatérjen a túl későn érkező második részben.

Fotó: TriStar Pictures / Courtesy Everett Collection; Jaap Buitendijk

Jurassic Park III. (2001) / Jurassic World (2015)

Amikor már belenyugodtunk, hogy a Jurassic Park trilógia marad, akkor érkezett a hír, hogy a Universalnál készülnek a filmsorozat folytatására. Az eredeti szereplők helyett azonban egy teljesen új stábbal és címmel térhetünk vissza a különleges „állatkertbe”, melynek megjelenítése még a jelenleginél is fejlettebb tudományos technikák eljövetelét sejteti.

A dínós „szafarira” először 1993-ban válthattunk jegyet, ám a négy évvel később érkezett folytatás már meg sem közelítette a kezdeti sikert, a 2001-es harmadik részt pedig sokan egyenesen viccnek tartották az azt megelőző epizódokhoz képest.

A fentiek tekintetében nem csoda, ha hatalmas várakozás (és reménykedés) előzte meg a 14 évvel későbbi folytatást, mely végül az év egyik legsikeresebb alkotása lett, ezért a készítők bátorkodtak beruházni egy újabb kalandra. A folytatás várhatóan 2018-ban érkezik a mozikba Chris Pratt és Bryce Dallas Howard főszereplésével.

Fotó: Universal Pictures

Toy Story – Játékháború 2. (1999) / Toy Story 3. (2010)

A játékok nem öregszenek, ám az azokkal játszó gyerekek annál is inkább – erre a koncepcióra épült a Toy Story harmadik epizódja, mely 11 évvel az azt megelőző után debütált, és csalta a mozikba a 95-ös első rész rajongóit is. 

A Disney / Pixar vállalat úgy tűnik, remekül ért ahhoz hogy elültesse a fiatalokban a gondolatot, hogy több folytatást nem ér meg Woody, Buzz Lightyear és a többi játék története, de végül mindig kellemesen csalódunk. Az álomgyárban egyébként már készül a negyedik rész, mely várhatóan 2018-ban (az előző után újabb nyolc év elteltével) kerül a mozikba.

Fotó: Disney / Pixar

A Jedi visszatér (1983) / Star Wars: Az ébredő erő (2015)

Ha kronológiai sorrendbe tesszük a Csillagok háborúja-filmeket, akkor a tavaly bemutatásra kerülő epizódot a 32 évvel korábban bemutatott A Jedi visszatér előzte meg, így nem csoda, ha a Star Wars rajongóit nevezik a világ legtürelmesebbjeinek és legelkötelezettebbjeinek.

Ami azonban a legjobb a két filmben, hogy olyan legendás filmszínészek tértek vissza, hogy életre keltsék ikonikus karaktereiket az új részben, mint Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia hercegnő), Anthony Daniels (C-3PO) és Peter Mayhem (Chewbacca) – többek között. 

A rajongók legnagyobb örömére a folytatásra már nem kell ilyen sokat várni, ugyanis a nyolcadik rész 2017-ben, a kilencedik pedig 2019-ben kerül a mozikba, és addig is lesznek további, a filmsorozattal kapcsolatos kiegészítő filmek, melyekre érdemes lesz várni.

Fotó: Lucasfilm; Walt Disney Co. / Courtesy Everett Collection

via Entertainment Weekly

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek