Starity

Öt hátborzongató „véletlen” a történelem során – 1. rész

2016. július 17. 17:05   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Talán megannyi tragédia elkerülhető lett volna, ha az emberek figyelnek a jelekre, amik körbevették őket.

hirdetés

1. Hős jelölt gyilkossá vált

Lincoln meggyilkolásának illusztrációja (Hulton Archive)

Katonatiszt, Henry Rathbone megpróbálta megállítani John Wilkest Abraham Lincoln meggyilkolása közben. Rathbone elbukott, és hihetetlen bűntudatott érzett Lincoln halála végett. A hős megsérült, de felépült a támadásból, és elvette Clara Harrist két évvel később.

Ugyanaz az ember, aki egyszer az életét kockáztatta, megpróbálta megölni két gyerekét karácsony előtt egy nappal. 1883. december 23-án Rathbone rátámadt két gyerekére, de felesége sikeresen megállította őt, habár több kés szúrást is mért az asszonyra. Végül magával is megpróbált végezni, de nem sikerült neki, így élete végéig elmegyógyintézetbe zárták, ahol arról számolt be, hogy gázzal próbálják őt mérgezni, és a falban élő emberek beszélnek hozzá.

2. Ajándék a múltból

Amerikai író, Anne Parrish 1920-ban Párizsban nyaralt férjével. Az egyik nap betért egy antikváriumba, ahol rábukkant gyermekkora kedvenc mesekönyvére, a „Jack Frost and Other Stories”-ra. 

Belelapozott, és legnagyobb döbbenetére az első lap azt írta, „Anne Parrish tulajdona,  209 N Weber Street, Colorado”. Az ő könyve volt, amit öt éves korában vettek el tőle, és adták el, s ami után heteket sírt, hiszen előtte minden este abból olvastak fel neki. Mennyi volt az esélye annak, hogy évtizedekkel később egy párizsi kisboltban találja meg szeretett darabját?

3. Timur Lenk síremléke

Universal Images Group

1940. június 20-án egy szovjet régész felfedezte Timur Lenk síremlékét, aki remek hadviselési taktikájáról volt híres. A sír arra figyelmeztetett, hogy ki felnyitja a sírom, sokkal szörnyebbet szabadít magára, mint amilyen én voltam.

Ez elég nagy fenyegetés, ha azt nézzük, hogy 17 millió ember haláláért volt felelős. Azonban nem törődtek a sírfelirattal, és feltárták azt. Két nap sem telt el az ásatás után, s Németország megtámadta a Szovjetuniót, ami során megközelítőleg 26 millió ember halt meg.

4. James Dean „elátkozott” kocsija

Warner Bros. ©

Tragikus egybeesések ötvözik a Porsche-t, amiben James Dean életét vesztette 1955 szeptemberében. Sokan úgy gondolják, hogy az akkori luxusjárgányon, amiből csak 90 darab készült, átok ült. A kocsit egy garázsban tunningolták fel Dean előtt, ahol több baleset is érte a szerelőket. Az egyiknek becsípte az ajtó az ujját, ami ezután eltört, a másikat a motor vágta meg, míg megpróbálta beszerelni.

Dean-t halála előtt egy órával gyorshajtásért megbüntették, de ez nem állította őt meg, és utolérte a végzete. Ő volt az autó első áldozata.

Az autóból nem sok maradt a baleset után / Facebook: History In Pictures

George Barris szerelő vette meg a kocsit, azzal a céllal, hogy értékesíti a megmaradt darabokat alkatrésznek. A Porsche motorja teljesen épp maradt, éppen ezért Barris eladta, s beépítette William F. Eschrich, orvos autójába, az egyik tengelyét pedig a doktor egyik barátjának, Carl McHenry-nek adta. Mindketten autóversenyzők voltak, ám a következő verseny balul sült el számukra: Eschrich felborult egy kanyarban, s fél oldalára lebénult. Barátja, McHenry sem járt jobban: elvesztette az uralmát az autó felett, fának ütközött és azonnal szörnyethalt. Az sem úzta meg a balesetet, aki a két hátsó kereket vásárolta meg, ugyanis a két kerék egyszerre kapott defektet, és a sofőr élete csak egy hajszálon múlt.

Ezután úgy döntöttek, jobb lesz elszállítani a maradék roncsot, így teherautóra rakták, hogy egy kiállítás helyszínére vigyék, ám újabb tragédia történt. A teherautó megcsúszott az úton, a sofőr kirepült az ablakon, ám kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Ekkor azonban  a Porsche elszabadult a platóról és halálra zúzta a szerencsétlent.

James Dean halálának negyedik évfordulójának alkalmából ismét elővették, és egy detroiti múzeumban állították ki, és rögzítették le. Azonban a tartó valahogy eltört, amin a kocsi állt, és egy tinédzserfiúra borult, akinek összezúzta a lábát.

Átok ült rajta?

A hátborzongató események itt nem értek véget. 1960-ban egy közlekedésbiztonsági kiállításon váratlanul darabjaira hullott, pedig senki nem ért hozzá. Megpróbálták összerakni, de Barris leállította a munkát, és azt kérte, hogy a darabokat rakják konténerbe és szállítsák vissza kaliforniai műhelyébe, ahol végső megsemmisítésre került volna. Amikor megérkezett a szállítmány, mindenki döbbenetére teljesen üres volt a konténer, az autónak nyoma veszett, és máig nem sikerült rábukkanni.

2005-ben, James Dean halálának ötvenedik évfordulóján a Volo Auto Museum egymillió dollárt ajánlott annak, aki előkeríti a rosszhírű kocsit, de senkinek sem sikerült rábukkannia. Páran úgy tartják, hogy Barris lopta el a darabokat, hogy biztosan megszabadulhasson tőle, és ne okozzon több balesetet, azonban arra nincs magyarázat, hogyan hajtotta ezt véghez egy mozgó gépjárműben.

5. Ismeretlen ismerős

I. Umbertó, olasz király, nyaralni ment, s egy felső-olaszországi étteremben fedezte fel azt, hogy van némi közös benne, és az étteremtulajdonosban. Ugyanazon a napon születtek, ugyanaz a szülővárosuk (Torino), és mindketten egy Margarit nevű nőt vettek el.

Ha mindez nem lenne elég furcsa, a királyt 1900. július 29-én meggyilkolták, míg az étteremtulajdonost ugyanazon a napon lőtték le az utcán. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek