Starity

Íme Norvégia 10 legjobbnak titulált metalzenekara

2016. augusztus 10. 07:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Svédország után most Norvégiába kalauzolunk benneteket, hogy bemutassuk az onnan származó tíz legjobbnak vélt metalzenekart.

hirdetés

Nemrégiben már bemutattuk Svédország tíz legjobbnak titulált metalzenekarát, amelyet a  Teamrock is tollvégre tűzött. Ezúttal ismét egy skandináv ország, Norvégia gyöngyszemeit mutatjuk be nektek. Íme!

1. Mayhem

A zenekar 1989-ben alakult Manheim dobos, Euronymous gitáros, valamint Necrobutcher basszusgitáros jóvoltából. A Mayhem név ötletét a Venom zenekar Mayhem With Mercy című dala inspirálta. Az együttes balck metalt játszik, ám ettől függetlenül számos botrány övezi őket gyilkossággal, öngyilkossággal, és más erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. A zenekar pályafutása során öt lemezt, és két középlemezt dobott piacra. Érdekesség, hogy 1993-óta a zenekar egy magyar származású frontemberrel fut, Csihar Attila személyében.

2. Ulver

Az Ulver egy progresszív metalt játszó zenekar, de közel áll hozzájuk még a black metal, valamint előszeretettel keverik dallamaikban a rockot, az elektronikát, valamint a szimfonikus- és kamarai elemeket. A Kristoffer Rygg vezette zenekar eddig tizenegy stúdióalbumot, hat középlemezt, három válogatásalbumot, egy koncertalbumot, és két filmezéneket tartalmazó korongot tudhat magáénak.

3. In the Woods...

A zenekar a kilencvenes évek elején alakult. Ekkor még a black metal volt jellemző stílusukra, majd később áttértek a progresszív rockra, valamint a pogány metalra. A zenekar a kétezres évek elején sajnos feloszlott, ám azidő alatt három albumot dobtak piacra. A jelenleg James Fogarty vezette zenekar 2014-ben jelentette be visszatérését, majd ezt idén egy Pure névre keresztelt stúdióalbummal koronázták meg.

4. Darkthrone

Az 1986-ban alakult duó szintén a balck metal vonalon mozog, viszont megalakulásuk kezdetén death metal stílusban születtek meg dalaik. Első lemezük, a Soulside Journey 1991-es megjelenését követően teljes egészében megváltozott a csapat, ugyanis ekkor művésznevet vettek fel, valamint az arcfestést is elkezdték alkalmazni. A norvég kettes eddig tizenöt stúdióalbumot dobott piacra, valamint hat válogatásalbumot és öt kislemezt.

5.Thorns

A nyolcvanas évek végén alakult zenekar szintén a balck metal műfajban próbált szerencsét – nem kis sikerrel. A csapat mindössze egyetlen albumot jelentetett meg pályafutása során, mindazonáltal magukénak tudhatnak még öt, igazán meghatározó középlemezt.

6. Arcturus

Az együttes szintén a nyolcvanas években robbant be a köztudatba –  természetesen akkor ők is a black metalt játszó zenekarok soraiban pompáztak. Érdekesség, hogy az ICS Vortex vezette zenekar a Medve Őre nevezetű csillagról kapta nevét. 2007-ben a formáció bejelentette feloszlását, ám a rajongóig nem búslakodhattak sokáig, ugyanis 2011-ben újjáalakultak, és áttértek az avantgarde metal képviseletére.

7.Enslaved

Az idén 25. fennálását ünneplő zenekar az extreme metal jeles képviselőjeként van számon tartva, de rájuk is jellemző a black metal, valamint a viking metal vonal. A Grutle Kjellson vezette zenekar eddig tizenhárom sikeres stúdiólemezt, három középlemezt és két demót tudhat magáénak.

8.  Wardruna

A Kvitrafn és Gaahl által alapított zenekar a neofolk / ambient ágazat képviselője. Dalaik témája leginkább az ősi északi / germán gondolatvilág, és az idősebb futhark rúnái történetét dolgozza fel. A norvégok 2003-óta két lemezt jelentettek meg, a harmadik pedig már készülőben van.

9. Shining

A zenekar 17 évvel ezelőtt alakult meg, zenéikben pedig több stílust is előszeretettel használnak. Eredetileg egy akusztikus zenéket játszó formációnak indultak, ám más műfajok is hatással lettek zenéikre, így hamar stílust váltottak. 1999-óta hét lemez került ki a kezeik közül, melyek igen sikeresnek mondhatók.

10. Emperor

A csapat szintén a kilencvenes évek elején próbált szerencsét, ám sajnos az évek alatt többször is feloszlottak. Az Ihsahn (Vegard Sverre Tveitan) vezette együttes leginkább szimfonikus black metalt játszott, ám a korai években jellemző volt rájuk a progresszív metal, illetve a tiszta black metal. A zenekar négy nagylemezt, két koncertlemezt, két válogatásalbumot, valamint négy középlemezt adott ki mielőtt 2014-ben véglegesen feloszlott.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek