Starity

Beszámoló: Tényleg ennyire rossz lett volna Rihanna?

2016. augusztus 13. 14:02   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi is részt vettünk a barbadosi csillag fellépésén a Szigeten, amit a magyar sajtó, és sok résztvevő botrányosan rossznak mondott. Elmondjuk, mi is történt valójában!

hirdetés

Starity / Halmai Klaudia

A Starity egy hetes belépést kapott a Sziget fesztiválra, ami Európa egyik legszínvonalasabb eseménye az évben. Idén másodszorra léptünk be a szabadság szigetére, és olyan kiváltságban lehetett részünk, hogy az első sorban vártuk a barbadosi csillagot.

Igaz, ezért megdolgoztunk, hiszen körülbelül négy órától vártuk az este fél kilences show-t. A nagyszínpados sort a magyar Punnany Massif kezdte, akit a felettébb unalmas Jake Bugg váltott 17:45 perckor. Azonkívül, hogy élőben minden dala ugyanúgy hangzott, elfelejtette köszönteni a közönséget, így a fellépését nemcsak az emberek, hanem ő maga is szemmel láthatóan unta.

Kellemes felüdülés volt ezután a Parov Stelar, akik táncosított swinget játszottak 19:30-tól egészen kilenc óráig. A probléma velük annyi volt, hogy körülbelül a háromnegyedénél megindult az őrület, avagy kezdett betelni a sziget, és megindult a lökdösődés, nyomulás előre, amitől az emberek jobbra-balra dülöngéltek, és „kisebb” pánik helyzet alakult ki.

Mindenki elégedetlenkedett, a biztonságiakat szidták, akik tehetetlenek voltak, és hangos sikolyok rázták meg a területet, ahogy egymásra estek az emberek, és ahogy páran megpróbáltak közelebb jutni a színpadhoz, úgy rázták meg hatalmas lökések a herginpartivá vált sorokat.

A szervezésben annyi kivetnivalót találtam, hogy a biztonsági őrök nem voltak a helyzet magaslatán, hiszen konkrétan kapálózni kellett, hogy észrevegyék, jelzünk, mert valaki rosszul lett – jobban kellett volna figyelniük a tömeget, egyértelmű volt, hogy ilyen mértékű lökdösődésre nem számítottak. Aki középen állt, járt a legrosszabbul, hiszen folyamatos csapások érték őket hátulról, és lökődtek egyre közelebb egymáshoz az emberek.

Ezt mérlegelve azt sem vettük észre, hogy a Parov Stelar levonult, hiszen mi a második sorból már félig az elsőbe kerültünk, és saját testrészeink hirtelen másé is lettek, akkora tömörülés alakult ki.

Starity / Halmai Klaudia

Rihanna 21:30-kor kezdett volna, és az első botrány ott kezdődött el, hogy késett fél órát, valaki meglátása szerint, saját döntéséből. Ez nem igaz. Rihanna előttünk jött volna ki, a lenti folyosón, azonban ez biztonsági okok miatt nem valósulhatott meg, hiszen percenként hullottak ki a tömegből, így át kellett szervezni a show elejét, hiszen, ha a közönség között jött volna ki, beláthatatlan következményei lettek volna, tekintve azt, hogy már így kis kisebb verekedés alakult ki a helyekért.

90 ezer ember vett részt a Sziget 0. napján, ami nagyon sok. Túl sok. Rekord mennyiségű, ami papíron jól mutat, azonban egy átlagos 60-70 ezer bőven elég lett volna, és sokkal biztonságosabb, szellősebb lett volna a közeg.

Szemmel látható: szinte az utolsó sorokig tömött a tömeg, egy lépésnyi hely nem maradt / Fotó:  Rockstar Photographers

A kedélyek körülbelül 10 óra felé nyugodtak le, akkor emeltek ki a legkevesebb embert a közönség soraiból, így elkezdődhetett a másfél órás koncert, ami így csak egy óra 16 percnyire csökkent le, hiszen a nagyszínpadon este 11 után nem mehet zene.

Rihanna egyszerűen gyönyörű, a lassú dalait végig élőben adta elő, és hihetetlenül nő, igazi díva. Egyik kedvenc pillanatom a magyar srác volt, aki közvetlenül a táraságunk mögött állt, és folyamatosan olyanokat kiabált be, hogy szexi vagy, anyukám, ez igen! that booty! Gyönyörű vagy!

Starity / Kozma Vivien

Az énekesnő egyébként imádta Pestet, ezt többször kiemelte a show alatt, sokat beszélt, és aki az első sorokban volt, az biztosan találkozhatott egy szemkontaktusra vele, hiszen nagyon nézte a tömeget, és sokszor leintegetett az izgatott rajongóinak.

90 ezer, huh? Őrület számomra, hiszen ahonnan jövök, Barbadosból, ott nem hiszem, hogy lakik egyáltalán ennyi ember

– elmélkedett Rihanna két szám között (a populációja egyébként 280 ezer).

Kitérnék kicsit a problémákra, amiket különböző médiumok, illetve résztvevők jegyeztek meg.

Starity / Kozma Vivien

1. 285 millió forint sok lenne?

Számunkra elképzelhetetlen, azonban Amerikában ez teljesen normális. Az átlag emberek nálunk körülbelül ötször többet keresnek, és a közép réteg annyiban tér el tőlünk, hogy hónap végén nem mínuszban jönnek ki, hanem kényelmesen tudnak vásárolni, egészségben tudnak élni.

Rihannát meg kell fizetni, ahogy az összes többi külföldi előadót. Csak az ő „bérét” hozták nyilvánosságra, de szinte biztos, hogy David Guetta vagy éppen a Muse sem fillérekért lép a sziget színpadára.

Starity / Kozma Vivien

Azzal, hogy őt megfizették, nekünk se több, se kevesebb nem maradt a pénztárcánkban, egyszerűen el kell tudnunk fogadni, hogy a híres emberek nevetségesen sok túlfizetettek. Emellett, ez az összeg már fedezi a színpad szállítását, a backstage kialakítását, a stábtagok fizetését – ne feledjük, hogy 18 busszal érkezett a helyszínre, ez ennyi embert is jelent! –, az elszállásolást, és minden plusz igényét. Soknak tűnik ez az összeg, de ha mérlegeljük, hogy ez körülbelül 150 emberre oszlik el, plusz az egyéb, előbb felsorolt dolgokra, nem is olyan sok kerül az énekesnő zsebébe.

2. Playback?

Amit sokan nem vettek észre, hogy Rihanna rendelkezik három rendkívül csinos háttérénekesnővel, akiknek ugyanolyan hangszínük van, mint neki, és az egész koncertet végigéneklik. Így, amikor nem Rihannát hallhattuk, aki táncolt, vagy éppen beszélt, akkor őket, és nem hátsó keverést.

Playback egyedül Rihanna kedvenc részénél, a parti szakasznál volt, amikor Calvin Harris How Deep Is Your Love / We Found Love keverése ment, és ott bizony néha bejátszották az eredeti dalt.

Azonban, miért is megyünk egy Rihanna koncertre, aki híresen az EDM, dance, és R&B világában mozog? Én azért mentem, hogy énekeljek, bulizzak, és jól érezzem magam.

Starity / Halmai Klaudia

Tisztában vagyok azzal, hogy Rihanna nem kiváló énekesnő, nem mindig bírja levegővel, ennek ellenére kellemesnek találom a zenéjét, és jókat tudok rá táncolni, így már alig vártam, hogy a kedvenc dalaimat élőben énekelhessem vele, és kikapcsolódjak.

Kérem, aki tökéletes vokált vár, és árgus szemmel nézi, mikor megy alákeverés, vagy mikor veszi el a szájától a mikrofont, az ne menjen Rihanna show-ra (ez ugyanúgy igaz minden mai popcsillagra – tisztelet a kivételnek), hanem üsse fel a Google-t, és foglaljon jegyet Adele-re vagy Beyoncéra. Ott biztosan nem fog csalódni.

Úgy gondolom, és ezt tartom, hogy aki akarta, jól érezhette magát, hiszen minden esélye megvolt rá.

3. Falunap?

Az egyik legnagyobb magyar weboldal hozta le, hogy Rihanna 285 millió forintért falunapot hozott. Ezt igazságtalannak tartom abból a szempontból, hogy miért várunk el tőle többet, mint a többi fellépőtől?

Értem ez alatt, hogy adott a színpad. Ezen nem tud változtatni. Slussz, passz, ennyi. Fesztiválon vagyunk, méghozzá a Dan Panaitescu † színpad előtt, ami minden egyes fellépőnek ugyanaz. Nem Rihanna ANTi turnéjára mentünk a Papp László arénába, ahol már egy nappal korábban megkezdik az építését külön az előadónak, hanem a Szigetre.

Ennek ellenére, elhozta a habfalat, ami valami fantasztikusan nézett ki, ahogy hullott le a színes buborékzápor, és a táncosait, akik amennyire visszataszító mozdulatokat csináltak a kezükkel – teljesen kicsavarták 180 fokban –, ugyannyira voltak látványosak.

A háttérénekesek, banda és a látványelem / Starity & Kozma Vivien

Az ANTi turné része egy mozgó kifutó, ami az emberek feje felett megy el, és ezt is hiányolták páran. Itt felmerül bennem a kérdés, hogy ennek a kivitelezését hogyan gondolták? A daru ment volna a tömegben, még nagyobb nyomorgást kiváltva? Netán négy fecske tartotta volna égben? Rihanna zárt területeken lép fel, így ezt a kifutót erős drótok tartják, amiket a mennyezetre helyeznek fel. Még egyszer, ez egy fesztivál megálló volt, amit fesztiválshow-ként hirdetett a Rihannanow.com is, nem turnémegállóként.

A legtöbb headline nem is hoz magával semmit a bandáján kívül, mégsem húzzák le. Számomra látványos volt, a táncosok pedig valami csodabogarak.

Starity / Kozma Vivien

4. 5 perces szünetek

Kezdjük azzal, hogy jó lesz ez kettőnek is. Rihanna nem fesztiválra készült, hanem a turnéját hozta el augusztus 11-én, ahol bizonyos részek alatt levonul a színpadról átöltözni, és akkor jelennek meg a táncosok, és szórakoztatják a közönséget. (Az átöltözés itt nem valósulhatott meg, hiszen a backstage messze volt a színpadtól – ez is remek példa a fent említett „fesztivál-korlátokra”)

Egy percre sem volt üres a színpad, hiszen amikor Rihannát nem láttuk, megjelentek a táncosai. Ez a show része. Aki kicsit utánakeresett YouTube-on mire számíthat, az nem lepődött meg ezen, és személy szerint én egy percre sem tudtam őt hiányolni, annyira elborzasztott, amit az a két fiú művelt a testével.

Miben hibázott mégis? Az ANTi turné feszített tempója végett nem volt ideje új setlistet összeállítani, így azzal lépett fel Budapesten is, és nemcsak a rajongói, hanem 90 ezer ember előtt.

Így, teljesen megértem, hogy volt olyan, aki unta, hiszen az ANTi nagylemez egyáltalán nem ismert Magyarországon, így a Love On The Brain és Desperado felvételek idegen hangozhattak – meg kell említeni, hogy ígyis kivettek párat, ami talán nem is volt baj.

Starity / Kozma Vivien

Rihannának elő kellett volna vennie a régi kedvelt slágereit, hiszen nagyon hiányzott a repertoárjából az S&M, Only Girl, Unfaitful, Russian Roulette, What's My Name?, Disturbia, Don't Stop the Music vagy akár a What Now. Mivel nem csak a saját közönsége előtt lépett fel, ráadásul egy alapjáraton buli helyszínre jött, így én adtam volna egy kis vért vagy színt a dallistának, hogy folyamatosan fenntartsam a hangulatot.

Ennek ellenére, aki akarta, az jól tudta magát érezni – már akit nem nyomtak teljesen össze.

Mi pedig hamarosan jelentkezünk a többi nappal, addig egy rövid összefoglaló, miket néztünk meg, és mik kihagyhatatlan programok a Szigeten. Aki valaha arra szánja magát, hogy fesztiválra megy, ne csak a nagyszínpadig jusson, hanem fogadjon be mindent, amit a hely kínál számára, hiszen merem állítani, van olyan színvonalas egy-két program, mint maga az act.

Starity / Kozma Vivien
  • John Newman egy gentleman, és igazán át tudja adni az energiákat
  • Az átvezető programok a nagyszínpadnál látványosak, közösségépítőek, és szórakoztatóak: tapsrúd, zászló party – a napokban, color party, pom-pom party, konfetti party
  • A Luminárium hat hónapig készült, relaxációra tökéletes, és a színek, motívumok brilliánsak
  • A cirkusz Recirquel: Párizs éjjel show-ja világszínvonalú burlesque előadás, kötelező!
  • A vándor vurstli egy külön kis elvarázsolt falu, nagyon kevesen térnek mégis be, ne hagyjátok ki, rengeteg program várja éjjel egyig a látogatókat: vándorjós, céllövölde, horgászás, tenyérjóslás, labdajátékok, ördögbot, stb.

Nekünk kezdődik a harmadik nap (Bring Me The Horizon & Muse), és minden résztvevőnek nagyon jó szórakozást kívánunk!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek