Starity

A fél világ a Szigeten mulatott: 10 program, amit ne hagyj ki, ha fesztiválozni mész!

2016. augusztus 23. 16:04   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több teltházas nappal és majd’ félmilliós látogatószámmal zárt a 24. fesztivál. Itt volt a fél világ és mindenki szerette a Szigetet. 2017-ben 25. alkalommal érkezik majd, mi pedig eláruljuk, idén mi volt a 10 kedvenc programunk.

hirdetés

2017-ben is érkezik a Sziget fesztivál, ami 25. alkalommal kerül majd megrendezésre a Hajógyári szigeten augusztus 9 és 16 között.

Csúcsot hozott a Sziget, összesen 496 ezer látogatót számlált az idén, a szervezők várakozásait is felülmúlva. Telt házas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is teletöltötte a Szigetet. Gerendai Károly főszervező elmondta:

Egyre kiegyenlítettebb a közönséglétszám a fesztiválnapokon. Míg korábban a hétvégén, vagy egy-egy nagyobb világsztár napján ugrott meg a tömeg és nagy volt az ingadozás a napok között, addig – talán a beköltöző nap kivételével - ma már nagyjából folyamatosan egyenletes a látogatói létszám

– emelte ki a főszervező.  

Úgy tűnik, hogy nem az extrém drága sztároktól függ, hogy sokan érkezzenek és jól érezzék magukat a Szigeten, sőt Rihanna még csalódást is jelentett, míg a Muse, SIA, Manu Chao és akár a többi fellépő is kitűnő koncertekkel szórakoztatta a népes közönséget

– tette hozzá. A főszervező szerint csúcsra járatták a Szigetet, innen már nem a számszerű növekedés lesz jellemző, hanem azok a „finomhangolások”, melyek miatt még jobban, komfortosabban érzi itt magát a látogató.

Város és a Sziget

Eljött a „fél világ” a Szigetre, a Föld mintegy 200 országából, 102-ből érkezett vendég idén az ország első számú turisztikai attrakciójára. Nigériától Vietnámig, Katartól Gibraltárig, a Marshall szigetektől Libanonig, Kínától az Elefántcsontpartig számos ország lakója élt együtt békességben, szeretetben az ideiglenes Fesztiválköztársaság egy hete alatt.

A fergeteges és látványos záróshow után Hardwell-lel eláruljuk, nekünk mi volt a 10 kedvenc helyszínünk a 24. Sziget fesztiválon!

1. Cirkusz

Három helyszínen megannyi show-val várta a Cirque Du Sziget az érdeklődőket, s nem hiába: már fél órával a kezdés előtt kígyózó sor állt egy-egy sátor előtt.

A műsorok színesek és elgondolkodtatóak voltak, a lehető legszórakoztatóbb módon, arról nem is beszélve, milyen világszínvonalú látványt teremtettek az akrobatikus mozdulatokkal és látványelemekkel.

A párizsi éjjel műsor a francia burlesque világba engedett betekintést, olyan témákat boncolgatva, mint a másság és bevándorló kérdés elfogadása, míg a Soap megmutatta, a fürdés lehet igenis érdekes és látványos. Mindkét műsorszám másfél órás volt körülbelül.

Fotó: Kozma Vivien / Starity.hu

2. Vándor vurstli

Kétségtelenül a Sziget egyik legmurisabb helyre a vándor vurstli volt, ami külön világba csábította az odatévedőket. Bár az első nap alig volt pár látogatója, ahogy telt az idő, egyre többen fedezték fel ezt a kis varázslatos zugot.

Gyerekkorunkat idézhette a célba dobás, horgászás, vagy éppen lövés, ezt mégis új szintre emelték a beöltözött lányok, s fiúk, akik valóban azt a hangulatot teremtették, mintha egy vásáron járna az ember valamikor a 70-es években.

Nemcsak játékok várták azt, aki arra járt, hanem jóssarok: tenyérjóslás, kártyavetés, szerencsekerék egyaránt. Emellett egy bűvész kápráztatta az érdeklődőket minden órában egészen este 10-ig.

Fotó: Halmai Klaudia / Starity.hu
Fotó: Sziget / Facebook

3. Ji Csing Labirintus

A várakozás bár itt elnyúlhatott több órára is, hiszen minden 8 fős csapatot 20 percenként engedtek be: teljesen megérte. Ha valaki nyitott volt szellemileg, érdekes felfedezéseket tehetett egy segítővel a kóválygás során az útvesztőben.

Az alap koncepció a labirintus mellett a jing & jang-ra épült fel, azon belül is a háromvonalas ősjelekre. Ki lett az ég, a föld, a dörgés, a szél, a víz, a tűz, a hegy és a tó? Ez mind csak a sorson múlott.

Fotó: Sziget / Facebook

4. Luminárium

Lássuk be, egy fesztiválon nem nehéz lejárni a lábad és elfáradnod a nyüzsgésben. Éppen erre találták ki a lumináriumot, ami leginkább egy felfújt légvárra emlékeztetett, kívülről, és belülről egyaránt: annyi különbséggel, hogy itt nem ugrálni, hanem pihenni lehetett.

Ez az álomvilág több mint 800nm-es, és különböző szobákra van felosztva. Minden helyiségnek megvan a maga története, és kis eldugott zugai, ahol a fáradt lelkek némi pihenésre lelhettek a fényterápiában.

Fotó: Sziget / Facebook

5. Utcai show-k

A Szigeten még mendegélés közben is programokba ütközhettél: így ordított az arcodba egy hatalmas dínó, vagy láthattál egy hatalmas virágépítményt nyitogatni szárnyait zenés előadás keretein belül.

Fotó: Sziget / Facebook

Azonban az is előfordult, hogy igazi magyar mennyecskék táncoltak, vagy gólyalábon járó bohócok produkálták magukat.

Fotó: Kozma Vivien / Starity.hu
Fotó: Halmai Klaudia / Starity.hu

6. Hungarikum falu

Micsoda ötlet! A külföldiek megismerhetik a magyar kultúrát, míg a hazafiak igazán otthon érezhetik magukat csárdást járva egy pajtában. Ez nem minden, táncház taníttatása mellett igazi magyar társasjátékok és helyszínek várták a látogatókat, ráadásul ügyes kezű lánykák vették kezelésbe a várakozók haját, különféle fonatokat készítve – teljesen ingyen!

Fotó: Sziget / Facebook

7. Magic Mirror

Az LMBT közösségnek is külön részlege volt a fesztiválon belül, méghozzá a Magic Mirror. Azonban az esti show-kat nemcsak az LMBT tagok várták lelkesen, hanem minden résztvevő, hiszen a drag show ugyanolyan világszínvonalat ütött meg, mint a cirkusz. Külön kifutója volt az esti fellépőnek, és az egész helyiség leginkább egy burlesque stílusú bárra emlékeztetett a faragott asztalokkal, bárszékekkel, és kör alakú építménnyel.

Fotó: Sziget / Facebook

8. Nagyszínpadnál megrendezett „special party” nap mint nap

Minden egyes nap, augusztus 10-től 16-ig külön show várta a bent lakókat a nagyszínpadnál, általában este hét magasságában.

Pom pom party / Fotó: Kozma Vivien, Starity.hu

Volt itt szélforgó party, tapsrúd ütögetés, zászló party, color party, pom-pom party, konfetti party, illetve az end show, ahol 20 ezer világító rudat osztottak szét.

Minden nap a sziget álta a kellékeket, így az ügyesek megannyi szuvenírrel és emlékkel távozhattak a helyszínről.

Fotó: Kozma Vivien / Starity.hu

Fotók: Sziget, Facebook / Kozma Vivien, Starity.hu

9. Tábortűz

Minden nap, este 11-től megkezdődött a tábortűz a Szigeten, ahol az emberek egy megrakott tűz köré telepedhettek le, és hallgathatták az akusztikus előadásokat különböző művészektől.

Ez minden este nagyon hangulatos, és nyugodt program volt, eltartva hajnali 2-ig, miközben olyan slágereket hallhattunk feldolgozva, mint a Lazy Song, All About That Bass és Wicked Games.

Fotó: Kozma Vivien / Starity.hu

10. Múzeumnegyed

Megannyi múzeum jelent meg itt, ahol betekintést nyerhettünk egy-egy kiállításba, illetve kedvezményes jegyeket vásárolhattunk a heti belépőnk segítségével.

Mégis, a legjobb a környéke volt. Kis bőröndökben lehetett elfeküdni, és random fellépések várták az oda látogatókat: így történt, hogy egy brazil fiú produkálta magát különböző slágerekre, és elevenítette meg a zene szövegét és ritmusát. Elképzelhetitek, milyen show-t csinált a Bad Romance, Single Ladies, Like a Virgin és I Will Always Love You pophimnuszokra!

Fotó: Kozma Vivien / Starity.hu

Amit nem láthatsz, ha civilként látogatsz el a Szigetre:

1. Sajtóiroda

A sajtóiroda csak a szakmai jeggyel rendelkezőknek nyílik meg, és közvetlenül a nagyszínpad, és a VIP bejárat utcájában található. Itt minden kedves kolléga nyugalomban tud letelepedni, és dolgozni az exkluzív beszámolókon, ugyanis a WIFI, értékmegőrző biztosított, sőt, kávéval, vízzel és energiaitallal is kínálnak a bent dolgozók.

Dolgozósarok... / Fotó: Kozma Vivien, Starity.hu

2. Backstage

A Backstage a legkiváltságosabbaknak kínál belépést, hiszen itt készülődnek a művészek, és találhatóak meg a kialakított konténerek, minden énekesnek személyre szabva. Ez a nagyszínpad mögött helyezkedik el közvetlenül. Az interjúk sem itt készülnek, hanem a sajtóiroda mögött található konténerben, ahová vagy van kedve ellátogatni a fellépőnek, vagy az utolsó pillanatban visszamondja, hiszen jogában áll.

3. VIP zone

Idén is kialakításra került a VIP részleg, ahová szakmai jeggyel is belépést biztosítanak. Ezt leginkább azért tartottam hasznosnak, mert a mosdók tiszták voltak és kulturáltak, emellett volt egy nagy tükör szoba, ahol rendbe hozhatta magát az ember. Plusz az értékmegőrző biztonságos volt idebent is, és a hölgy, meg az úriember nagyon kedves volt, minden nap biztosított nekünk helyet.

De emellett még mindig nem találom túl szimpatikusnak, hogy a VIP-osoknak külön partija van, így találkozhatunk itt magas sarkúban táncikáló plasztik hölgyeményekkel, izomagyakkal és kábítószer hatása alatt álló magyar celebekkel. Tényleg erről a klikkesedésről szólna egy fesztivál? Persze, ki vagyok én, hogy ezt bíráljam.

Azonban nekem a tavalyi design sokkal jobban tetszett, hiszen több pihenőpont, nyugágy, kanapé és sátor fogadta az érkezőket, amit idén faszékek és néhány elfekvő váltott fel.

Fotók: Halmai Klaudia & Kozma Vivien / Starity.hu

Legemlékezetesebb képek a fesztiválról:

Utolsó napon már mindenki fáradt volt: a tömeg így fogadta a The Lumineers-t / Fotó: Kozma Vivien

Fotók: Halmai Klaudia, Starity.hu

Fotók: Sziget / Facebook

Korábbi cikkeink a 2016-os Sziget fesztiválról:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek